Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Cukinia – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Cukinia to niskokaloryczne warzywo, które ma wiele właściwości leczniczych.
Cukinia to niskokaloryczne warzywo, które ma wiele właściwości leczniczych. (Shutterstock)

Cukinia zwana także kabaczkiem to zdrowe, niskokaloryczne warzywo. Jest cennym źródłem witamin oraz składników mineralnych. W Polsce uprawę cukinii rozpoczęto w latach 70. ubiegłego wieku, obecnie jest podstawowym składnikiem w wielu potrawach. Cukinia świetnie sprawdza się w sosach, zupach krem, koktajlach, a nawet w deserach.

spis treści

1. Co to jest cukinia?

Cukinia zaliczana jest do warzyw dyniowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej i Meksyku, a do Polski trafiła z Włoch. W języku włoskim „zucchina” to mała dynia. Wyróżnia się kilkanaście odmian cukinii, które różnią się nie tylko wyglądem, ale również smakiem. Każda z nich ma inną nazwę, na przykład: Astra, Atena, Ambasador, Nimba, Greta, Soraya lub Zuchino.

2. Wartości odżywcze cukinii

Cukinia jest lekkostrawna oraz zasobna w wiele cennych składników mineralnych, takich jak:

Zobacz film: "Alla parmigiana z cukinii i bakłażana"
  • potas,
  • magnez,
  • żelazo,
  • witaminę C,
  • witaminę K,
  • witaminę PP,
  • witaminę B1.

Jest to jedno z pierwszych warzyw jakie można podawać małym dzieciom. W 100 g cukinii znajduje się:

  • 21 kcal,
  • 2,71 g białka,
  • 3,11 g węglowodanów,
  • 1,1 g błonnika.

3. Właściwości lecznicze cukinii

Cukinia ma następujące właściwości lecznicze:

  • odkwasza organizm (właściwości alkalizujące),
  • wspiera odchudzanie,
  • przeciwdziała gromadzeniu się wody w organizmie,
  • ma działanie przeciwnowotworowe,
  • chroni oczy - zawarta w warzywie zeaksantyna i luteina zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej lub chorób siatkówki,
  • pomaga w walce z cukrzycą (niski indeks glikemiczny sprawia, że poziom cukru we krwi nie wzrasta gwałtownie),
  • pomaga przy wrzodach żołądka,
  • wzmacnia krzepliwość krwi,
  • poprawia pracę mózgu,
  • redukuje stres.
Cukinia z bakłażanem
Cukinia z bakłażanem

Połączenie pysznej cukinii z oryginalnym bakłażanem gwarantuje wspaniałe doznania smakowe. Poza tym

zobacz galerię

4. Przeciwwskazania do spożywania cukinii

Cukinii nie powinny spożywać osoby, u których występują:

  • wrzody żołądka,
  • choroby układu pokarmowego,
  • biegunka
  • stany zapalne woreczka żółciowego,
  • choroby nerek.

5. Zastosowanie cukinii

Cukinia ma delikatny, przyjemny smak, dzięki czemu świetnie sprawdza się w kuchni. Może być podawana na surowo, smażona, duszona lub gotowana. Z cukinii przygotowuje się sałatki, zupy, drugie dania, a nawet desery. Jest ona świetną alternatywą dla mniej zdrowych przekąsek.

Z cukinii można przyrządzić dietetyczne ciastka, frytki lub leczo. Kwiaty cukinii również mogą być spożywane. W Polskich sklepach dość trudno je kupić, ale zawsze można zerwać z własnego ogródka lub kupić u ogrodnika.

Wiele zastosowań cukinii można znaleźć także w kosmetyce. W postaci soku odżywia i nawilża suchą, starzejącą się skórę. Należy pamiętać, że sok z cukinii nie sprawdzi się przy cerze tłustej lub mieszanej.

Cukinia w formie maseczki pomoże w odbudowie suchych, łamliwych włosów. W przypadku walki z wypryskami, trądzikiem i egzemą warto wypróbować z kolei napary z kwiatów cukinii, które radzą sobie z różnymi zmianami skórnymi.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

6. Przepisy na zdrowe koktajle z cukinią

6.1. Koktajl z cukinii i awokado na obniżenie cholesterolu

Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • ½ awokado
  • 2 pomarańcze
  • ½ cytryny

Przygotowanie:

Obieramy cukinię i pomarańczę, następnie kroimy na kawałki. Z połowy cytryny wyciskamy sok. Kolejnym krokiem jest wybranie miąższu z awokado. Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

6.2. Koktajl odtruwający i oczyszczający organizm

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 pietruszka,
  • kurkuma.

Przygotowanie:

Cukinię obieramy i kroimy na kawałki, po czym wyciskamy z niej sok za pomocą sokowirówki. Do soku dodajemy sok z cytryny, szczyptę kurkumy i posiekaną natkę pietruszki. Dla dekoracji po wierzchu posypujemy kurkumą.

7. Wartości odżywcze surowej cukinii ze skórką

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 124 g (1 szklanka, pokrojona)
Wartość energetyczna 17,00 kcal 21,1 kcal
Białko 1,21 g 1,50 g
Węglowodany 3,11 g 3,86 g
Cukier 2,50 g 3,10 g
Błonnik 1,00 g 1,24 g
Tłuszcz 0,32 g 0,40 g
Tłuszcze nasycone 0,08 g 0,10 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,01 g 0,01 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,09 g 0,11 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 17,90 mg 22,2 mg

8. Składniki odżywcze surowej cukinii baby

Surowa cukinia baby w 100 gramach posiada wartość energetyczną 21,0 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 2,71 g białka,
  • 3,11 g węglowodanów,
  • 0 g cukrów,
  • 1,10 g błonnika.

Surowa cukinia baby ma w 100 g 0,40 g tłuszczów, w tym:

  • 0,08 g tłuszczów nasyconych,
  • 0,03 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0,17 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 0 mg cholesterolu.

9. Surowa cukinia baby – jakie ma witaminy?

Surowa cukinia baby to produkt zawierający 34,1 mg witaminy C, 25,0 µg RAE witaminy A, 0 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.

Surowa cukinia baby zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,04 mg witaminy B1,
  • 0,04 mg witaminy B2,
  • 0,71 mg witaminy B3,
  • 0 mg witaminy B4,
  • 0,37 mg witaminy B5,
  • 0,14 mg witaminy B6,
  • 20,0 µg witaminy B9,
  • 0 µg witaminy B12.

10. Surowa cukinia baby – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Surowa cukinia baby ma w sobie:

  • 21,0 mg wapnia,
  • 0,79 mg żelaza,
  • 33,0 mg magnezu,
  • 93,0 mg fosforu,
  • 459 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 3,00 mg sodu, 0,83 mg cynku, 0,10 mg miedzi, 0,20 mg manganu i 0,30 µg selenu.

11. Kalorie i wartości odżywcze surowej cukinii baby

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 16 g (1 duża)
Wartość energetyczna 21,0 kcal 3,36 kcal
Białko 2,71 g 0,43 g
Węglowodany 3,11 g 0,50 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 1,10 g 0,18 g
Tłuszcz 0,40 g 0,06 g
Tłuszcze nasycone 0,08 g 0,01 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,03 g 0,01 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,17 g 0,03 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 34,1 mg 5,46 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze