Trwa ładowanie...

Cukinia – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Cukinia zwana także kabaczkiem to zdrowe, niskokaloryczne warzywo. Jest cennym źródłem witamin oraz składników mineralnych. W Polsce uprawę cukinii rozpoczęto w latach 70. ubiegłego wieku, obecnie jest podstawowym składnikiem w wielu potrawach. Cukinia świetnie sprawdza się w sosach, zupach krem, koktajlach, a nawet w deserach.

Zobacz film: "Alla parmigiana z cukinii i bakłażana"

spis treści

1. Co to jest cukinia?

Cukinia zaliczana jest do warzyw dyniowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej i Meksyku, a do Polski trafiła z Włoch. W języku włoskim „zucchina” to mała dynia. Wyróżnia się kilkanaście odmian cukinii, które różnią się nie tylko wyglądem, ale również smakiem. Każda z nich ma inną nazwę, na przykład: Astra, Atena, Ambasador, Nimba, Greta, Soraya lub Zuchino.

2. Wartości odżywcze cukinii

Cukinia jest lekkostrawna oraz zasobna w wiele cennych składników mineralnych, takich jak:

  • potas,
  • magnez,
  • żelazo,
  • witaminę C,
  • witaminę K,
  • witaminę PP,
  • witaminę B1.

Jest to jedno z pierwszych warzyw jakie można podawać małym dzieciom. W 100 g cukinii znajduje się:

  • 21 kcal,
  • 2,71 g białka,
  • 3,11 g węglowodanów,
  • 1,1 g błonnika.

3. Właściwości lecznicze cukinii

Cukinia ma następujące właściwości lecznicze:

  • odkwasza organizm (właściwości alkalizujące),
  • wspiera odchudzanie,
  • przeciwdziała gromadzeniu się wody w organizmie,
  • ma działanie przeciwnowotworowe,
  • chroni oczy - zawarta w warzywie zeaksantyna i luteina zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej lub chorób siatkówki,
  • pomaga w walce z cukrzycą (niski indeks glikemiczny sprawia, że poziom cukru we krwi nie wzrasta gwałtownie),
  • pomaga przy wrzodach żołądka,
  • wzmacnia krzepliwość krwi,
  • poprawia pracę mózgu,
  • redukuje stres.
Cukinia z bakłażanem
Cukinia z bakłażanem

Połączenie pysznej cukinii z oryginalnym bakłażanem gwarantuje wspaniałe doznania smakowe. Poza tym taka...

zobacz galerię

4. Przeciwwskazania do spożywania cukinii

Cukinii nie powinny spożywać osoby, u których występują:

  • wrzody żołądka,
  • choroby układu pokarmowego,
  • biegunka
  • stany zapalne woreczka żółciowego,
  • choroby nerek.

5. Zastosowanie cukinii

Cukinia ma delikatny, przyjemny smak, dzięki czemu świetnie sprawdza się w kuchni. Może być podawana na surowo, smażona, duszona lub gotowana. Z cukinii przygotowuje się sałatki, zupy, drugie dania, a nawet desery. Jest ona świetną alternatywą dla mniej zdrowych przekąsek.

Z cukinii można przyrządzić dietetyczne ciastka, frytki lub leczo. Kwiaty cukinii również mogą być spożywane. W Polskich sklepach dość trudno je kupić, ale zawsze można zerwać z własnego ogródka lub kupić u ogrodnika.

Wiele zastosowań cukinii można znaleźć także w kosmetyce. W postaci soku odżywia i nawilża suchą, starzejącą się skórę. Należy pamiętać, że sok z cukinii nie sprawdzi się przy cerze tłustej lub mieszanej.

Cukinia w formie maseczki pomoże w odbudowie suchych, łamliwych włosów. W przypadku walki z wypryskami, trądzikiem i egzemą warto wypróbować z kolei napary z kwiatów cukinii, które radzą sobie z różnymi zmianami skórnymi.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

6. Przepisy na zdrowe koktajle z cukinią

6.1. Koktajl z cukinii i awokado na obniżenie cholesterolu

Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • ½ awokado
  • 2 pomarańcze
  • ½ cytryny

Przygotowanie:

Obieramy cukinię i pomarańczę, następnie kroimy na kawałki. Z połowy cytryny wyciskamy sok. Kolejnym krokiem jest wybranie miąższu z awokado. Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

6.2. Koktajl odtruwający i oczyszczający organizm

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 pietruszka,
  • kurkuma.

Przygotowanie:

Cukinię obieramy i kroimy na kawałki, po czym wyciskamy z niej sok za pomocą sokowirówki. Do soku dodajemy sok z cytryny, szczyptę kurkumy i posiekaną natkę pietruszki. Dla dekoracji po wierzchu posypujemy kurkumą.

7. Wartości odżywcze surowej cukinii ze skórką

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 124 g (1 szklanka, pokrojona)
Wartość energetyczna 17,00 kcal 21,1 kcal
Białko 1,21 g 1,50 g
Węglowodany 3,11 g 3,86 g
Cukier 2,50 g 3,10 g
Błonnik 1,00 g 1,24 g
Tłuszcz 0,32 g 0,40 g
Tłuszcze nasycone 0,08 g 0,10 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,01 g 0,01 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,09 g 0,11 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 17,90 mg 22,2 mg

8. Składniki odżywcze surowej cukinii baby

Surowa cukinia baby w 100 gramach posiada wartość energetyczną 21,0 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 2,71 g białka,
  • 3,11 g węglowodanów,
  • 0 g cukrów,
  • 1,10 g błonnika.

Surowa cukinia baby ma w 100 g 0,40 g tłuszczów, w tym:

  • 0,08 g tłuszczów nasyconych,
  • 0,03 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0,17 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 0 mg cholesterolu.

9. Surowa cukinia baby – jakie ma witaminy?

Surowa cukinia baby to produkt zawierający 34,1 mg witaminy C, 25,0 µg RAE witaminy A, 0 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.

Surowa cukinia baby zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,04 mg witaminy B1,
  • 0,04 mg witaminy B2,
  • 0,71 mg witaminy B3,
  • 0 mg witaminy B4,
  • 0,37 mg witaminy B5,
  • 0,14 mg witaminy B6,
  • 20,0 µg witaminy B9,
  • 0 µg witaminy B12.

10. Surowa cukinia baby – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Surowa cukinia baby ma w sobie:

  • 21,0 mg wapnia,
  • 0,79 mg żelaza,
  • 33,0 mg magnezu,
  • 93,0 mg fosforu,
  • 459 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 3,00 mg sodu, 0,83 mg cynku, 0,10 mg miedzi, 0,20 mg manganu i 0,30 µg selenu.

11. Kalorie i wartości odżywcze surowej cukinii baby

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 16 g (1 duża)
Wartość energetyczna 21,0 kcal 3,36 kcal
Białko 2,71 g 0,43 g
Węglowodany 3,11 g 0,50 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 1,10 g 0,18 g
Tłuszcz 0,40 g 0,06 g
Tłuszcze nasycone 0,08 g 0,01 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,03 g 0,01 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,17 g 0,03 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 34,1 mg 5,46 mg
Cukinia – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie
Cukinia – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie (Shutterstock)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.