Trwa ładowanie...

Leczo – jak je przygotować i z czym zjeść. Przepisy

Avatar placeholder
08.10.2021 08:37
Leczo – jak je przygotować i z czym zjeść. Przepisy
Leczo – jak je przygotować i z czym zjeść. Przepisy (Adobe Stock)

Leczo to tradycyjne węgierskie danie, jedno z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni węgierskiej. Przygotowuje się je z papryki i cebuli, które są duszone na smalcu z dodatkiem wędzonego boczku, podsmażonej cebulki i mielonej słodkiej papryki.

spis treści

1. Co to jest leczo?

Leczo to węgierska potrawa, która jest popularna w wielu krajach, także w Polsce. Jego bazą są warzywa, takie jak pomidory i świeża papryka oraz cebula. Ponieważ istnieje wiele przepisów i wariacji na jego temat, można jeść zarówno tradycyjne leczo ze smalcem, wędzoną słoniną i podsmażoną cebulą, które są doprawione papryką w proszku, jak i leczo z kiełbasą czy leczo z kurczakiem. Popularne jest także leczo z dodatkiem mięsa wieprzowego, pokrojonego w kostkę i duszonego po podsmażeniu. Dodaje się także bekon oraz wątróbkę.

Znane są także wersje wegetariańskie leczo, takie jak leczo z kabaczkiem, leczo z cukinii czy bakłażanów, leczo z pieczarkami. Czasem leczo, ponieważ zawiera cieciorkę, soczewicę czy fasolę, przypomina chili sin carne (to wegetariańska wersja chili con carne).

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Jakie przyprawy do leczo? Najczęściej jest to sól i pieprz, czosnek, słodka papryka, ale i papryka wędzona oraz ostra. W niektórych przepisach pojawia się także liść laurowy czy tymianek. Jak widać jest komponowane według własnego uznania.

Z czym jeść leczo? Tradycyjne leczo na Węgrzech jest dodatkiem do potraw mięsnych, ale i samodzielną potrawą. Można je jeść z ryżem oraz pieczywem, rzadziej z makaronem czy kaszą. Niekiedy do potrawy dodaje się też ryż, który zagęszcza potrawę.

2. Kaloryczność i właściwości odżywcze leczo

Zarówno leczo z kiełbasą, jak i leczo wegetariańskie jest źródłem witamin i składników mineralnych, głównie witaminy A, witaminy E i witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3 i B6) oraz potasu, fosforu, żelaza i cynku. Leczo wegetariańskie cechuje się wyższą zawartością miedzi i niższą zawartością sodu.

Potrawa zasadniczo jest niskokaloryczna, przy czym leczo wegetariańskie ma nie tylko mniejszą kaloryczność, ale i zawiera mniej kwasów tłuszczowych (nasyconych) i brak w nim cholesterolu. Poza tym ma też więcej błonnika pokarmowego. Jest polecane dla osób dbających o sylwetkę i odchudzających się, ale również chorych na cukrzycę oraz zmagających się z problemami układu sercowo-naczyniowego.

Leczo, które zawiera mięso duszone drobiowe, zawiera mniejszą ilość tłuszczu niż danie z podsmażaną wieprzowiną, bekonem czy smażoną kiełbasą.

Jeśli chodzi o kaloryczność, najlepiej do potrawy podawać pełnoziarniste pieczywo, ryż brązowy lub dziki raz oraz gruboziarniste kasze.

3. Przepis na leczo z cukinią i kiełbasą

Aby zrobić leczo z kiełbasą i cukinią, trzeba przygotować:

  • 3 papryki czerwone lub czerwoną, zielona i żółtą,
  • 250 g kiełbasy,
  • cebulę,
  • 2 cukinie,
  • ząbek czosnku
  • łyżkę smalcu lub oleju,
  • przecier pomidorowy lub passatę (500 ml),
  • przyprawy: sól i zmielony pieprz, paprykę słodką w proszku, 1/3 łyżeczki ostrej papryki.

W szerokim garnku, na podgrzanym tłuszczu, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojoną w plastry kiełbasę. Chwilę smażyć razem, przez kilka minut, często mieszając. Następnie dorzucić pokrojoną, pozbawioną gniazd nasiennych paprykę (pokrojoną w paski lub kostkę), a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez kolejnych kilka minut. Następnie dodać przyprawy oraz pokrojoną w kostkę cukinię. Mieszając, smażyć całość kolejne kilka minut. Na koniec wlać przecier pomidorowy lub passatę pomidorową, zagotować, przykryć i gotować jeszcze kilka minut.

4. Jak zrobić leczo wegetariańskie?

Jak zrobić leczo warzywne? Najlepiej dodać do niego dużo warzyw. Doskonałe jest na przykład domowe leczo nie tylko z papryką, pomidorami i cebulą, ale również cukinią, bakłażanem i pieczarkami. Aby je przygotować, trzeba:

  • przez kilka minut w dużym, szerokim garnku smażyć na oliwie pokrojoną w paski lub kostkę paprykę (3 czerwone lub czerwona, zielona i żółtą) oraz cebulę,
  • dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone na plasterki pieczarki, pokrojonego w kosteczkę bakłażana i smażyć warzywa przez około 10, od czasu do czasu mieszając,
  • dodać przyprawy: sól i pieprz, ale również paprykę słodką i nieco ostrej. Można również wsypać trochę papryki wędzonej. Smażyć przez 2 minuty,
  • dodać pomidory: sparzone wrzątkiem, obrane ze skórki, pozbawione szypułek oraz nasion, pokrojone w kostkę,
  • dodać passatę pomidorową lub przecier pomidorowy (około 500 ml). Gotować kilka minut, od czasu do czasu zamieszać. Doprawić cukrem. To dobry przepis na danie obiadowe, ale i leczo do słoików.
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze