Trwa ładowanie...

Bigos z cukinii - co to jest, przepis, składniki odżywcze

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
01.10.2021 13:21
Bigos z cukinii
Bigos z cukinii (Adobe Stock)

Bigos z cukinii jest daniem niezwykle smacznym, sycącym, a przede wszystkim prostym w przygotowaniu. Sięgając po tę potrawę, dostarczamy do naszego organizmu niezbędne białka, tłuszcze, węglowodany, a także składniki mineralne takie jak potas czy wapń. Co jeszcze warto wiedzieć o bigosie z cukinii?

spis treści

1. Co to jest bigos z cukinii?

Bigos z cukinii zaliczyć możemy do dań jednogarnkowych. Oznacza to, że do przygotowania tej potrawy potrzebujemy wyłącznie jednego dużego garnka lub głębokiej patelni. Bigos z cukinii stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnego polskiego bigosu, bazującego na kapuście kiszonej oraz suszonych prawdziwkach.

Cukinia jest warzywem należącym do rodziny dyniowatych. W jej składzie znajdziemy cenne witaminy oraz składniki mineralne takie jak: witamina C, witamina K, witamina PP, witamina B1, beta karoten, magnez czy żelazo.To co wyróżnia cukinię na tle innych warzych, to fakt, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Regularne spożywanie tego warzywa przeciwdziała nadkwasocie żołądka, niestrawnościom, problemom żołądkowym. Cukinia wykazuje również działanie odkwaszające oraz wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego.

2. Przepis na bigos z cukinii

Składniki potrzebne do przygotowania bigosu z cukinii:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"
  • cukinia (2 kg)
  • dwie marchewki
  • pieczarki (300 g)
  • kiełbasa wysokiej jakości (300 g)
  • cztery dużej wielkości cebule
  • koncentrat pomidorowy (pięć lub sześć łyżek)
  • olej (cztery łyżki)
  • słodka wędzona papryka (jedna łyżka)
  • ostra wędzona papryka (pół łyżeczki)
  • liście laurowe (dwie sztuki)
  • ziele angielskie w nasionach (trzy sztuki)
  • sól
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności kroimy kiełbasę w plastry, a następnie obieramy i kroimy wszystkie cebule w tzw. piórka. Rozgrzewamy olej w dużym naczyniu np. garnku lub głębokiej patelni, delikatnie podsmażamy mięso. Dodajemy do nieco podsmażonej kiełbasy cebulkę, a następnie regulujemy płomień lub zmniejszamy moc palnika, jeśli gotujemy potrawę na kuchence indukcyjnej. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy do niej obraną i utartą na grubych oczkach marchewkę oraz dwa rodzaje wędzonej papryki. Czas duszenia marchwi powinien wynosić około pięciu, sześciu minut. W międzyczasie musimy pamiętać o umyciu, oszuszeniu oraz pokrojeniu pieczarek, które później dodamy do uduszonej marchewki. Pieczarki smażymy przez pięć minut, a później dodajemy do całości liście laurowe oraz nasiona ziela angielskiego.

Obraną, pokrojoną w kostki cukinię dodajemy do pozostałych warzyw. Przykrywamy naczynie pokrywką i zmniejszamy moc palnika. Całość dusimy przez sześćdziesiąt lub maksymalnie dziewięćdziesiąt minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy cukinia zmięknie, dodajemy do niej pięć lub sześć łyżek koncentratu pomidorowego, a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Gdy danie będzie już gotowe, możemy podawać je ze świeżym pieczywem.

3. Jakie składniki odżywcze zawiera bigos z cukinii?

Bigos z cukinii stanowi cenne źródło składników odżywczych oraz witamin. Danie zawierające cukinię, kiełbasę, cebule, koncentrat pomidorowy, marchewki oraz pieczarki, sól pieprz oraz inne przyprawy, dostarcza do naszego organizmu składniki takie jak: białko, tłuszcze nasycone, wielonienasycone i jednonienasycone, węglowodany, błonnik, sód, potas, wapń, fosfor, witaminę A, witaminę E, witaminę C, foliany, witaminę D, witaminę B1, witaminę B2, niacynę, witaminę B6, miedź, cynk, żelazo, fosfor oraz magnez.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze