Trwa ładowanie...

Bigos z cukinii - co to jest, przepis, składniki odżywcze

Bigos z cukinii jest daniem niezwykle smacznym, sycącym, a przede wszystkim prostym w przygotowaniu. Sięgając po tę potrawę, dostarczamy do naszego organizmu niezbędne białka, tłuszcze, węglowodany, a także składniki mineralne takie jak potas czy wapń. Co jeszcze warto wiedzieć o bigosie z cukinii?

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

spis treści

1. Co to jest bigos z cukinii?

Bigos z cukinii zaliczyć możemy do dań jednogarnkowych. Oznacza to, że do przygotowania tej potrawy potrzebujemy wyłącznie jednego dużego garnka lub głębokiej patelni. Bigos z cukinii stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnego polskiego bigosu, bazującego na kapuście kiszonej oraz suszonych prawdziwkach.

Cukinia jest warzywem należącym do rodziny dyniowatych. W jej składzie znajdziemy cenne witaminy oraz składniki mineralne takie jak: witamina C, witamina K, witamina PP, witamina B1, beta karoten, magnez czy żelazo.To co wyróżnia cukinię na tle innych warzych, to fakt, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Regularne spożywanie tego warzywa przeciwdziała nadkwasocie żołądka, niestrawnościom, problemom żołądkowym. Cukinia wykazuje również działanie odkwaszające oraz wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego.

2. Przepis na bigos z cukinii

Składniki potrzebne do przygotowania bigosu z cukinii:

  • cukinia (2 kg)
  • dwie marchewki
  • pieczarki (300 g)
  • kiełbasa wysokiej jakości (300 g)
  • cztery dużej wielkości cebule
  • koncentrat pomidorowy (pięć lub sześć łyżek)
  • olej (cztery łyżki)
  • słodka wędzona papryka (jedna łyżka)
  • ostra wędzona papryka (pół łyżeczki)
  • liście laurowe (dwie sztuki)
  • ziele angielskie w nasionach (trzy sztuki)
  • sól
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności kroimy kiełbasę w plastry, a następnie obieramy i kroimy wszystkie cebule w tzw. piórka. Rozgrzewamy olej w dużym naczyniu np. garnku lub głębokiej patelni, delikatnie podsmażamy mięso. Dodajemy do nieco podsmażonej kiełbasy cebulkę, a następnie regulujemy płomień lub zmniejszamy moc palnika, jeśli gotujemy potrawę na kuchence indukcyjnej. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy do niej obraną i utartą na grubych oczkach marchewkę oraz dwa rodzaje wędzonej papryki. Czas duszenia marchwi powinien wynosić około pięciu, sześciu minut. W międzyczasie musimy pamiętać o umyciu, oszuszeniu oraz pokrojeniu pieczarek, które później dodamy do uduszonej marchewki. Pieczarki smażymy przez pięć minut, a później dodajemy do całości liście laurowe oraz nasiona ziela angielskiego.

Obraną, pokrojoną w kostki cukinię dodajemy do pozostałych warzyw. Przykrywamy naczynie pokrywką i zmniejszamy moc palnika. Całość dusimy przez sześćdziesiąt lub maksymalnie dziewięćdziesiąt minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy cukinia zmięknie, dodajemy do niej pięć lub sześć łyżek koncentratu pomidorowego, a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Gdy danie będzie już gotowe, możemy podawać je ze świeżym pieczywem.

3. Jakie składniki odżywcze zawiera bigos z cukinii?

Bigos z cukinii stanowi cenne źródło składników odżywczych oraz witamin. Danie zawierające cukinię, kiełbasę, cebule, koncentrat pomidorowy, marchewki oraz pieczarki, sól pieprz oraz inne przyprawy, dostarcza do naszego organizmu składniki takie jak: białko, tłuszcze nasycone, wielonienasycone i jednonienasycone, węglowodany, błonnik, sód, potas, wapń, fosfor, witaminę A, witaminę E, witaminę C, foliany, witaminę D, witaminę B1, witaminę B2, niacynę, witaminę B6, miedź, cynk, żelazo, fosfor oraz magnez.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.