Trwa ładowanie...

Olej rzepakowy może być szkodliwy dla mózgu

Avatar placeholder
27.12.2018 09:18
Część naukowców uważa, że olej rzepakowy może być szkodliwy dla mózgu
Część naukowców uważa, że olej rzepakowy może być szkodliwy dla mózgu (123RF)

Oleje roślinne są chętnie kupowane i cenione za właściwości odżywcze. Jednak okazuje się, że popularny olej rzepakowy może nie być tak zdrowy, jak podejrzewaliśmy. Najnowsze badania dowodzą, że może źle wpływać m.in. na pracę mózgu.

1. Olej rzepakowy

Olej rzepakowy jest jednym z najchętniej kupowanych olejów roślinnych. Używany jest zarówno do smażenia, jak i jedzenia na zimno chociażby w sałatkach. Wiele mówi się o tym, że oleje są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe.

Czym różnią się oleje rafinowane od tych tłoczonych na zimno?
Czym różnią się oleje rafinowane od tych tłoczonych na zimno? [6 zdjęć]

Zawierają cenne dla zdrowia kwasy tłuszczowe, witaminy, enzymy i mikroelementy. Oleje królują w kuchni

zobacz galerię

Dotąd wiedzieliśmy, że składniki zawarte w oleju rzepakowym m.in. jednonienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na zmniejszenie poziomu złego cholesterolu we krwi. Olek ten polecany jest także osobom chorującym na cukrzycę ze względu na dobry wpływ na insulinę. Ponadto olej ten jest źródłem wielonienasyconych kwasów takich jak kwas omega-3 i omega-6, a także antyoksydantów i witamin np. witaminy E.

Zobacz film: "Olej palmowy – dlaczego musisz go unikać"

2. Badania nad olejem rzepakowym

Niedawno internetowy magazyn "Healty Holistic Living" opublikował najnowsze badania nad olejem rzepakowym. Mogą one rzucić nowe światło na ten produkt i zmienić nasze dotychczasowe myślenie o nim. Co odkryli naukowcy?

Badania przeprowadzono na myszach. Podzielono je na dwie grupy. Pierwsza z nich otrzymywała dodatkowo w diecie olej rzepakowy. Po roku takiego codziennego jadłospisu zwierzęta dokładnie przebadano. Okazało się, że te, w których menu był olej miały gorszą pamięć. Ponadto przez rok znacznie przybrały na wadze.

To niejedyne minusy oleju rzepakowego, o których alarmują naukowcy. Podkreślają, że olej ten jest często produktowany ze zmodyfikowanych genetycznie nasion rzepaku. Co więcej, jego produkcja może spowodować wytworzenie w nich szkodliwych tłuszczy trans.

Olej rzepakowy interesuje naukowców z wielu ośrodków. Ich badania potwierdzają szkodliwe działanie oleju rzepakowego na pracę mózgu. Inne, opisane w czasopiśmie "Scientific Reports", wykazały, że myszy, które spożywały ten olej miały mniejszą ilość białka w mózgu. Zaobserwowano u nich także schorzenie podobne do choroby Alzheimera.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze