Trwa ładowanie...

Oleje i tłuszcze, strona 5

Właściwości lecznicze oleju lnianego

Właściwości lecznicze oleju lnianego

Wybieranie oleju lnianego Olej lniany to tłuszcz, który pozyskuje się z nasion lnu zwyczajnego. Decydując się na zakup tego produktu, powinniśmy wybrać olej wysokolinolenowy, nieratyfikowany i tłoczony na zimno (temperatura tłoczenia wynosi maksymalnie

Właściwości oleju rzepakowego

Właściwości oleju rzepakowego

Oliwa północy Jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych, który ze względu na walory zdrowotne i skład zbliżony do oliwy z oliwek, nazywany bywa oliwą północy. Bogaty w wiele cennych dla organizmu substancji. Olej rzepakowy jest uniwersalny i znajduje

Olej z czarnuszki - „złoto faraonów”

Olej z czarnuszki - „złoto faraonów”

Moc zamknięta w nasionach czarnuszki Już starożytni Egipcjanie docenili zdrowotną moc oleju z czarnuszki, nazywając go „złotem faraonów”. Podobno Tutenchamon miał w swoim grobowcu fiolkę z tą miksturą. Dziś wiemy, że nasiona czarnuszki (nazywanej też

Margaryna zamiast masła. Tak oszukują producenci (WIDEO)

Margaryna zamiast masła. Tak oszukują producenci (WIDEO)

Czy wiesz jak rozpoznać prawdziwe masło? Podpowiadamy – to oryginalne, które warto kupić, powinni zawierać minimum 80 proc. tłuszczu mlecznego, Czego nie powinniśmy z kolei znaleźć w jego składzie? Tłuszczu roślinnego. Jedyne dozwolone dodatki, które

Margaryna - wartości odżywcze, zalety

Margaryna - wartości odżywcze, zalety

Margaryna to alternatywa dla masła. W swoim składzie margaryna zawiera tłuszcze roślinne, niekiedy zmieszane z mlekiem lub wodą, polepszacze smaku, lecytynę oraz substancje barwiące. W niektórych margarynach mleko może stanowić do 25% całej zawartości.

Oliwa z oliwek jako uniwersalne lekarstwo

Oliwa z oliwek jako uniwersalne lekarstwo

Na Liście Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO wkrótce umieszczona zostanie tradycyjna dieta śródziemnomorska, której podstawą jest oliwa z oliwek. Dieta śródziemnomorska Włosi cieszą się z wyróżnienia, jakie spotkało ich tradycyjną kuchnię. Niewątpliwa

Właściwości oliwy z oliwek

Właściwości oliwy z oliwek

Oliwka to wiecznie zielone drzewo rosnące w basenie Morza Śródziemnego. Wydaje owoce, których smak zna prawie każdy z nas. Świeże owoce można spożywać na surowo lub jako zakonserwowane w postaci solonej, marynowanej, nadziewanej kaparami, papryką, czosnkiem.