Olejowy ulubieniec trzustki. Broń na cukrzycę, nadciśnienie
Czarnuszka, również nazywana czarnym kminem, to roślina, której wygląd zbliżony jest do czarnego sezamu. Od czasów starożytnych olej wytworzony z czarnuszki cieszy się znaczną popularnością i był używany jako uniwersalny środek leczniczy. Co się stanie, gdy zaczniemy regularnie dodawać go do potraw?
1. Charakterystyka i właściwości czarnuszki
Czarnuszka siewna (Nigella sativa L.) jest gatunkiem rośliny, którą możemy zaliczyć do rodziny jaskrowatych. Występowała pierwotnie na terenach takich jak Irak czy Turcja, jednak obecnie jest uprawiana na świecie w wielu różnych krajach, włączając w to również Polskę. Zebrane nasiona czarnuszki są surowcem zielarskim, z którego powstaje olejek. Zbiór nasion następuje kiedy większość z nich zmieni kolor na brunatny, a w przypadku Polski, jest to zazwyczaj połowa września.
Zastosowanie nasion czarnuszki jest naprawdę szerokie - od kuchni przez kosmetykę, aż po medycynę. Zdecydowanie warto przyjrzeć się bliżej ich składowi. Znajdziemy w nich bowiem aż osiem niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu białek z dziewięciu nam znanych, a także węglowodany, zróżnicowane kwasy tłuszczowe, olejki eteryczne oraz kompleks witamin obejmujący witaminy A i E, a także B1, B3 i B6.
Nasiona czarnuszki charakteryzują się również wysokim zawartością tłuszczów, a co istotne, aż 85 proc. spośród nich to nienasycone kwasy tłuszczowe. Są także bogate w składniki mineralne takie jak wapń, magnez, żelazo, cynk, potas i selen. Z punktu widzenia właściwości zdrowotnych, najistotniejszy jest tymochinon. To substancja zawarta w olejku, która uniemożliwia produkcję histaminy, co przekłada się na działanie przeciwalergiczne
2. Właściwości zdrowotne
Nasiona zawierają blisko 100 składników aktywnych, co czyni je niezwykle cennym elementem zdrowego planu żywieniowego. Badania przeprowadzone przez grupę naukowców z Florydy pokazują, że regularne spożycie czarnuszki przyczynia się do znaczącego zwiększenia odporności organizmu. U badanych, którzy spożywali dwie porcje czarnuszki dziennie przez okres czterech tygodni odnotowano aż 72 proc. wzrost poziomu komórek odpornościowych.
Spożycie oleju z czarnuszki to prosty sposób na podniesienie odporności. Pomaga to skutecznie zapobiegać infekcjom i łatwiej poradzić sobie z nimi, gdy dojdzie do zakażenia. Zaledwie jedna łyżeczka oleju z czarnuszki dziennie może przyczynić się do naturalnego wzmocnienia odporności, zarówno u dorosłych, jak również dzieci.
Czarnuszka ma właściwości adaptogenne, co oznacza, że pomaga organizmowi lepiej radzić sobie ze stresem i minimalizuje objawy stanów lękowych i depresji. Regularne spożycie nasion lub oleju przyczynia się do poprawy ogólnego samopoczucia, działa relaksująco, reguluje cykl miesiączkowy i wspomaga laktację u kobiet karmiących piersią.
Czarnuszka zawiera tymochinon, składnik o potwierdzonym działaniu antybakteryjnym, przeciwwirusowym i antygrzybicznym. Olej pomocny może okazać się w walce z różnymi patogenami, w tym z grzybem Candida albicans, odpowiedzialnym za drożdżycę. Stosowany jest również w leczeniu owsików, włośnia krętego oraz innych pasożytów układu pokarmowego.
3. Na alergię i problemy skórne
Tymochinon to kluczowy element zawarty w nasionach czarnuszki. Posiada on zdolność hamowania procesu wydzielania histaminy, co sprawia, że nasz układ odpornościowy reaguje w subtelnieszy sposób na wszelkiego rodzaju alergeny obecne w naszym środowisku.
Olej z czarnuszki ma znaczące znaczenie dla osób borykających się z astmą - łagodzi objawy astmy. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że regularne stosowanie tego olejku poprawia wydolność płuc i eliminuje problem świszczącego oddechu.
Atopowe zapalenie skóry to choroba, na którą nie ma skutecznego lekarstwa, można jednak znacznie złagodzić jej objawy. Z badań klinicznych wynika, że olej z czarnuszki może być równie skuteczny w walce z AZS, co niektóre maści zawierające sterydy. Wszystko za sprawą bogactwa nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej z czarnuszki należy wcierać dwa razy dziennie w miejsca chorobowo zmienione.
Olejek pozyskiwany z czarnuszki wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Pomaga zmniejszyć objawy takich dolegliwości skórnych, jak trądzik, łuszczyca, różnego rodzaju wysypki, alergie skórne czy grzybica. Dodatkowo, nawilża i odżywia skórę. Regularne przyjmowanie olejku z czarnuszki nie tylko poprawia stan skóry, ale także kondycję włosów oraz paznokci.
4. Przeciwdziała nadciśnieniu i cukrzycy
Wyniki badań przeprowadzonych na szczurach dowodzą, że olejek eteryczny oraz wymieniony wcześniej tymochinon, zawarte w nasionach czarnuszki, obniżają poziom glukozy. Co więcej, stymulują one także proces wydzielania insuliny.
Olej z czarnuszki zawiera składnik o nazwie kwercytyna, który pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Działa on także na wzbogacenie wątroby w glikogen i promuje wydzielanie insuliny przez komórki trzustki. Daje to nasionom czarnuszki potencjał w działaniu przeciwcukrzycowym.
Dzięki swoim terapeutycznym właściwościom, czarnuszka pomaga także w regulacji ciśnienia krwi, utrzymując je na zdrowym poziomie. Jej skuteczność bywa nawet porównywana do syntetycznych leków stosowanych w walce z nadciśnieniem tętniczym.
5. Terapia dolegliwości żołądkowych
Olej z czarnuszki może przycznić się do wspomagania terapii dolegliwości żołądkowych, w tym:
- stanów zapalnych błony śluzowej żołądka,
- grypy żołądkowej,
- rozstrojów żołądka,
- trudności z wypróżnieniami,
- dyskomfortu związanego z wzdęciami jelitowym,
- wymiotami,
- refluksem żołądkowo-przełykowym,
- owrzodzenia w obszarze żołądka,
- wrzodami występującymi w dwunastnicy.
Skuteczność tego sposobu leczenia została zaobserwowana w badaniach naukowych.
6. Sposób podawania oleju z czarnuszki
Olej z czarnuszki to zdrowy dodatek do diety, który można bezpiecznie podawać dzieciom, które skończyły już pierwszy rok życia. Aby złagodzić intensywny, gorzkawy smak tego oleju, zaleca się mieszanie go z miodem lub naturalnym sokiem owocowym. Można go spożywać na pusty żołądek, w trakcie jedzenia, a także tuż przed snem - tempo i jakość przyswajania składników nie ulega przez to zmianie.
Nie jest jednak zalecany dla kobiet w ciąży, ze względu na mocne działanie rozluźniające na mięśnie, które może zatrzymać poród lub istotnie go opóźnić. Jeśli cierpisz na niskie ciśnienie krwi, zaleca się skonsultować z lekarzem odpowiednią dawkę tego suplementu. Pamiętaj, że olej z czarnuszki może obniżać ciśnienie krwi.
Na rynku dostępny jest olej czarnuszkowy w różnych opcjach pod względem rozmiaru opakowania i pojemności. Istotne jest jednak, żeby w czasie dokonywania wyboru zwrócić uwagę na kilka kluczowych aspektów, które wpływają na skuteczność oleju. Najlepszym wyborem będzie olej z czarnuszki, który:
- został wyprodukowany niedawno,
- jest tłoczony na zimno (temperatura poniżej 40 stopni Celsjusza),
- nie jest rafinowany,
- nie jest filtrowany.
- został przelany do pojemników o ciemnej barwie,
- jest przechowywany w chłodnym środowisku.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl