Paliwo dla mózgu. Chroni przed demencją, rozprawia się z cholesterolem
Olej lniany to prawdziwy skarb dla zdrowia, który zawdzięcza swoje niezwykłe właściwości nasionom lnu, z których jest wytwarzany. Jest to niezwykle bogate źródło błonnika, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.
1. Eliksir zdrowia i paliwo dla mózgu
Najlepszą formą oleju lnianego jest ten tłoczony na zimno. W tej postaci jest idealnym dodatkiem do sałatek, a także kanapek. Należy jednak pamiętać, że nie powinien być używany do smażenia, ponieważ w wysokiej temperaturze traci swoje cenne właściwości.
Olej lniany zawiera witaminy E i A, które są silnymi przeciwutleniaczami, chroniącymi organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Nie można zapomnieć również o kwasach tłuszczowych omega-3 i omega-6, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Regularne spożywanie oleju lnianego ma też pozytywny wpływ na nasze zdolności poznawcze, takie jak pamięć czy koncentracja. Dodatkowo, obniża ryzyko wystąpienia groźnych chorób neurologicznych, takich jak choroba Parkinsona czy alzheimer. Jest to zasługa przede wszystkim obecnych w nim kwasów tłuszczowych.
2. Strażnik zdrowego cholesterolu
Olej lniany to doskonały produkt dla osób, które borykają się z problemem zbyt wysokiego poziomu "złego" cholesterolu (LDL). W dodatku, olej lniany jest w stanie zwiększyć ilość "dobrego" cholesterolu (HDL). Wynika to z obecności kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, a także steroli roślinnych. Dzięki nim cholesterol nie jest wchłaniany w jelitach.
Obniżenie poziomu złego cholesterolu jest kluczowe dla zdrowia, ponieważ przekłada się na mniejsze ryzyko rozwoju tak poważnych chorób jak miażdżyca czy choroba wieńcowa.
Olej lniany ma również korzystny wpływ na nasz nastrój. Regularne spożywanie tego cennego produktu obniża ryzyko rozwoju depresji. To także doskonały produkt dla osób, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej.
3. Skuteczna broń w walce z rakiem
Olej lniany to także skuteczna broń w walce z nowotworami. Dlatego nie powinno go zabraknąć w diecie pacjentów onkologicznych. Regularne spożywanie tego oleju obniża ryzyko nowotworów piersi, jajników, macicy i prostaty.
Ponadto, olej lniany przyspiesza metabolizm, dzięki czemu organizm szybciej pozbywa się zbędnych produktów przemiany materii. To ogromna pomoc dla wątroby.
Istnieją również dowody naukowe wskazujące, że olej lniany może zapobiegać rozwojowi raka. Takie wnioski płyną m.in. z badania, które prowadziła prof. Lilian Thompson z Uniwersytetu w Toronto. Wykazały one, że olej lniany spowalnia rozwój raka piersi, nawet tego w zaawansowanym stadium.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl