Trwa ładowanie...

Pamiętaj o tej przyprawie. Zbija cukier i poprawia trawienie

 Paula Jakubasik
22.04.2023 20:24
Kozieradka to cenna przyprawa
Kozieradka to cenna przyprawa (Getty Images)

Kozieradka to przyprawa popularna w kuchni indyjskiej, dodawana między innymi do mieszanki curry. W Polsce jest używana dość rzadko, choć wykazuje wiele cennych właściwości leczniczych. Na co pomaga kozieradka?

spis treści

1. Co to jest kozieradka?

Kozieradka to roślina z rodziny bobowatych, do której należy również soczewica, ciecierzyca i soja. Jest przyprawą stosowaną przede wszystkim w kuchni orientalnej, ze względu na intensywny aromat.

Znana jest również w medycynie od tysięcy lat, pierwsza informacja o wykorzystywaniu kozieradki pochodzi z 1500 r. p.n.e. z Egiptu. Obecnie roślina uprawiana jest w wielu miejscach na świecie, bywa nazywana koniczyną grecką, greckim sianem czy bożą trawką.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Najbardziej wartościową częścią kozieradki są żółtobrązowe nasiona, choć duże walory mają także liście, które można spotkać między innymi w mieszankach przypraw indyjskich.

2. Jakie właściwości mają nasiona kozieradki?

Nasiona kozieradki zawierają dużą ilość śluzu polisacharydowego, który ochrania błonę śluzową przewodu pokarmowego. W składzie obecne są też flawonoidy o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych, izoflawony oraz saponiny steroidowe.

Kozieradka obfituje w witaminę A i C, witaminy z grupy B, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk i mangan. Roślina zawiera również błonnik, który pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego.

Kozieradka chroni organizm przed wpływem wolnych rodników, które prowadzą do rozwoju cukrzycy, miażdżycy i nowotworów. Jednocześnie redukuje stany zapalne i obniża stężenie glukozy we krwi.

Badanie z 2009 roku wykazało, że codzienne spożywanie 10 g nasion namoczonych w gorącej wodzie wspomaga kontrolę cukrzycy typu 2. Roślina ma również pozytywny wpływ na poziom cholesterolu, ciśnienie tętnicze krwi i kondycję serca.

Zapobiega występowaniu uszkodzeń neuronów i powstawaniu chorób neurodegeneracyjnych. Kozieradka wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, jest pomocna w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych i kaszlu.

Ma również działanie przeciwbólowe, na przykład w przebiegu menstruacji. Wspomaga laktację i trawienie, redukuje zaparcia, zgagę i objawy choroby wrzodowej. Suplementowana u mężczyzn skutkuje wzrostem testosteronu.

Kozieradka sprzyja odchudzaniu ze względu na wzrost uczucia sytości. Jest też stosowana w kosmetyce ze względu na to, że przeciwdziała wypadaniu włosom i leczy łupież.

3. Jak stosować nasiona kozieradki?

Nasiona kozieradki można stosować w całości lub po zmieleniu, są dość ostre w smaku, ale w wersji sproszkowanej czuć orzechową nutę. Nasiona sprawdzą się jako przyprawa do mięs i ryb, w szczególności do drobiu i cielęciny. Wzbogacą również smak zup, sałatek, makaronu, sosów i zapiekanek.

Można z nich przygotować również herbatę, wystarczy zalać 1-2 łyżeczki kozieradki wrzącą wodą i zostawić na kwadrans pod przykryciem.

Nasiona to również skuteczny środek wzmacniający, zaleca się połączenie ich w proporcji 1:1 z miodem. Stosowane zewnętrznie redukują stany zapalne skóry, owrzodzenia, obrzęki i czyraki.

Wystarczy 100 g sproszkowanych nasion kozieradki wymieszać z wodą, aż do uzyskania gęstej pasty, a następnie dodać pół łyżeczki 10 proc. kwasu octowego. Uzyskany produkt nanosimy na materiał i przykładamy do ciała.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze