Patulina - w jakich owocach powstaje, wpływ na zdrowie
Patulina to toksyczny związek, powstający ze względu na obecność niektórych rodzajów pleśni. Najczęściej patulina rozpoznawana jest w owocach, wówczas widoczna jest charakterystyczna brązowa plama, a miąższ można określić jako wodnisty lub watowaty. Niestety usunięcie patuliny z produktów jest niemalże niemożliwe, a toksyna wywiera negatywny wpływ na organizm. Co warto wiedzieć o patulinie?
1. Czym jest patulina?
Patulina to toksyczny związek chemiczny o właściwościach mutagennych i teratogennych. Jest metabolitem niektórych gatunków pleśni, na przykład Penicillium, Aspergillus oraz Byssochlamys nivea.
Patulina powstaje na owocach zaatakowanych przez pleśń. Jej obecność można rozpoznać po charakterystycznej brązowej plamie na skórce i zmianie miąższu na watowaty lub wodnisty.
Zjedzenie patuliny jest niebezpieczne, może skutkować chorobami układu pokarmowego i krwawieniem. Zwykle niebezpieczne stężenia tej toksyny są obecne w jabłkach i przetworach na bazie tych owoców.
Często jest też rozpoznawana na podstawie sinej pleśni, pokrywającej winogrona, gruszki, banany czy pomidory. Patulina jest odporna na działanie wysokiej temperatury, kwaśnych substancji czy kontaktu z wodą.
2. W jakich owocach powstaje patulina?
Grzyby tworzące patulinę są obecne w warzywach, zbożach, mięsie, serach i pieczywie. Najczęściej jednak toksyna rozwija się w psujących się owocach, takich jak:
- jabłka,
- banany,
- pomidory,
- winogrona,
- brzoskwinie,
- ananasy,
- wiśnie,
- truskawki,
- morele,
- gruszki,
- nektarynki,
- czarna porzeczka,
- pigwa.
3. Jak pozbyć się pleśni z owoców?
Niestety usunięcie patuliny jest niemalże niemożliwe. Odkrojenie uszkodzonej części nic nie daje, ponieważ toksyna przedostaje się w głąb produktu. Zaatakowane owoce najlepiej wyrzucić, ponieważ obróbka termiczna ani moczenie w wodzie również nie przyniesie oczekiwanego efektu.
Patuliny można się pozbyć wyłącznie z twardych owoców z niewielką ilością soków. Wówczas wystarczy odkroić kawałek powyżej 3 cm wokół miejsca z widoczną pleśnią. Niestety bez dostępu do laboratorium trudno ocenić czy zabieg przyniósł efekt i nie spowoduje żadnych problemów żołądkowych.
4. Wpływ patuliny na zdrowie
Negatywny wpływ patuliny na organizm jest zależny od jej dawki. Toksyna w niewielkich ilościach nie wywołuje szkód, ale w większym stężeniu prowadzi do zatrucia.
Patulina ma działanie rakotwórcze i patogenne. Może być odpowiedzialna za:
- ostre i przewlekłe zatrucia,
- alergie,
- choroby układy oddechowego,
- schorzenia wątroby
- wrzody
- krwawienia w przewodzie pokarmowym,
- uszkodzenia śluzówki jelit,
- osłabienie układu odpornościowego,
- niekorzystny wpływ na układ nerwowy,
- wady płodu.
W przypadku zatrucia patuliną należy zażyć kilka tabletek węgla aktywnego, a skórę która miała styczność z toksyną dokładnie umyć wodą z mydłem.
Ostre zatrucie zwykle wymaga leczenia w szpitalu i zastosowania silniejszych leków. W ramach profilaktyki należy unikać jedzenia nieświeżych, nadgnitych i spleśniałych owoców, nawet jeżeli uszkodzenie jest niewielkie. Nie zaleca się również spożywania zapleśniałych produktów, nawet po usunięciu zepsutej części.