Trwa ładowanie...

Patulina - w jakich owocach powstaje, wpływ na zdrowie

Patulina to toksyczny związek, powstający ze względu na obecność niektórych rodzajów pleśni. Najczęściej patulina rozpoznawana jest w owocach, wówczas widoczna jest charakterystyczna brązowa plama, a miąższ można określić jako wodnisty lub watowaty. Niestety usunięcie patuliny z produktów jest niemalże niemożliwe, a toksyna wywiera negatywny wpływ na organizm. Co warto wiedzieć o patulinie?

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

spis treści

1. Czym jest patulina?

Patulina to toksyczny związek chemiczny o właściwościach mutagennych i teratogennych. Jest metabolitem niektórych gatunków pleśni, na przykład Penicillium, Aspergillus oraz Byssochlamys nivea.

Patulina powstaje na owocach zaatakowanych przez pleśń. Jej obecność można rozpoznać po charakterystycznej brązowej plamie na skórce i zmianie miąższu na watowaty lub wodnisty.

Zjedzenie patuliny jest niebezpieczne, może skutkować chorobami układu pokarmowego i krwawieniem. Zwykle niebezpieczne stężenia tej toksyny są obecne w jabłkach i przetworach na bazie tych owoców.

Często jest też rozpoznawana na podstawie sinej pleśni, pokrywającej winogrona, gruszki, banany czy pomidory. Patulina jest odporna na działanie wysokiej temperatury, kwaśnych substancji czy kontaktu z wodą.

2. W jakich owocach powstaje patulina?

Grzyby tworzące patulinę są obecne w warzywach, zbożach, mięsie, serach i pieczywie. Najczęściej jednak toksyna rozwija się w psujących się owocach, takich jak:

  • jabłka,
  • banany,
  • pomidory,
  • winogrona,
  • brzoskwinie,
  • ananasy,
  • wiśnie,
  • truskawki,
  • morele,
  • gruszki,
  • nektarynki,
  • czarna porzeczka,
  • pigwa.

Zobacz także:

3. Jak pozbyć się pleśni z owoców?

Niestety usunięcie patuliny jest niemalże niemożliwe. Odkrojenie uszkodzonej części nic nie daje, ponieważ toksyna przedostaje się w głąb produktu. Zaatakowane owoce najlepiej wyrzucić, ponieważ obróbka termiczna ani moczenie w wodzie również nie przyniesie oczekiwanego efektu.

Patuliny można się pozbyć wyłącznie z twardych owoców z niewielką ilością soków. Wówczas wystarczy odkroić kawałek powyżej 3 cm wokół miejsca z widoczną pleśnią. Niestety bez dostępu do laboratorium trudno ocenić czy zabieg przyniósł efekt i nie spowoduje żadnych problemów żołądkowych.

4. Wpływ patuliny na zdrowie

Negatywny wpływ patuliny na organizm jest zależny od jej dawki. Toksyna w niewielkich ilościach nie wywołuje szkód, ale w większym stężeniu prowadzi do zatrucia.

Patulina ma działanie rakotwórcze i patogenne. Może być odpowiedzialna za:

  • ostre i przewlekłe zatrucia,
  • alergie,
  • choroby układy oddechowego,
  • schorzenia wątroby
  • wrzody
  • krwawienia w przewodzie pokarmowym,
  • uszkodzenia śluzówki jelit,
  • osłabienie układu odpornościowego,
  • niekorzystny wpływ na układ nerwowy,
  • wady płodu.

W przypadku zatrucia patuliną należy zażyć kilka tabletek węgla aktywnego, a skórę która miała styczność z toksyną dokładnie umyć wodą z mydłem.

Ostre zatrucie zwykle wymaga leczenia w szpitalu i zastosowania silniejszych leków. W ramach profilaktyki należy unikać jedzenia nieświeżych, nadgnitych i spleśniałych owoców, nawet jeżeli uszkodzenie jest niewielkie. Nie zaleca się również spożywania zapleśniałych produktów, nawet po usunięciu zepsutej części.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.