Trwa ładowanie...

Pieczarki portobello – wygląd i właściwości. Dlaczego warto je jeść?

Avatar placeholder
Monika Grudzińska 05.07.2024 10:06
Pieczarki portobello to pieczarki brązowe, spokrewnione z popularną w Polsce pieczarką białą
Pieczarki portobello to pieczarki brązowe, spokrewnione z popularną w Polsce pieczarką białą (AdobeStock)

Pieczarki portobello to pieczarki brązowe, spokrewnione z popularną w Polsce pieczarką białą. Wyróżnia je ciemnobrązowy kolor oraz spore rozmiary. Cechuje także głębszy i bardziej wyrazisty smak oraz aromat. Grzyby portobello to wdzięczny produkt kulinarny, który jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Dlaczego warto je jeść?

spis treści

1. Co to są pieczarki portobello?

Pieczarki portobello to odmiana dobrze znanych pieczarek. Różnice miedzy nimi dotyczą głównie koloru i wielkości. Smakują bowiem podobnie.

W Polsce najbardziej popularną odmianą jest pieczarka dwuzarodnikowa(łac. Agaricus bisporus), czyli pieczarka biała, zwana także ogrodową. To najpopularniejszy grzyb z rodziny pieczarkowatych.

Zobacz film: "Przepis na otwarte burgery z portobello"

Występuje powszechnie w Europie, Azji, Australii i Ameryce. Coraz częściej jednak na sklepowych półkach można znaleźć nieco inne owocniki o dużych, brązowych kapeluszach. To właśnie pieczarki portobello, będące odmianą pieczarki dwuzarodnikowej.

Grzyby portobello wyróżnia nie tylko kolor, ale i to, że są bardziej mięsiste, mają ciekawy i wyrazisty smak oraz zdolność do pochłaniania aromatów (wielu osobom im smak przypomina grillowane mięso lub klasycznego kotleta schabowego).

Posiadają także intensywny, leśny zapach. Wyróżnia je także wielkość, ponieważ grzyby osiągają wysokość do 12 cm i mają duży kapelusz, osiągający nawet 10 cm średnicy.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

2. Właściwości odżywcze grzybów portobello

Dlaczego grzyby portobello warto włączyć do swojego jadłospisu? Okazuje się, że są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. To bogate źródło wielu cennych związków, w tym białka pochodzenia roślinnego. Są niskokaloryczne.

Pieczarka stanowi źródło 18 aminokwasów, zarówno egzogennych jak i endogennych. To głównie:

  • alanina,
  • prolina,
  • seryna,
  • tyrozyna,
  • arginina,
  • kwas asparaginowy,
  • kwas glutaminowy,
  • leucyna,
  • lizyna,
  • fenyloalanina,
  • treonina.

Wśród węglowodanów na uwagę zasługują chityna oraz chitosan.

Ponadto pieczarki portobello odznaczają się wysoką zawartością przeciwutleniaczy i fitochemikaliów, czyli substancji czynnych pochodzenia roślinnego, które pomagają walczyć z różnymi chorobami.

W pieczarkach portobello stwierdza się wysoką zawartość związków fenolowych, przede wszystkim kwasów fenolowych.

Grzyby te dostarczają także witamin i minerałów, takich jak:

Są jedynym roślinnym źródłem CLA, to jest związku, który powoduje śmierć komórek rakowych.

Korzystne działanie na zdrowie mają również lektyny, to jest glikoproteiny, które mogą chronić przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. W organizmie ludzkim wykazują działanie antyproliferacyjne wobec komórek nowotworowych oraz wpływają na wzmacnianie odpowiedzi immunologicznej.

Grzyby należą do produktów ciężkostrawnych, dlatego powinny ich unikać:

  • dzieci do około 7. roku życia,
  • osoby z przeciwskazaniami zdrowotnymi,
  • osoby starsze.

3. Co zrobić z pieczarek portobello?

Pieczarki można kupić w wielu supermarketach i warzywniakach. O ich świeżości informuje jędrny kapelusz bez przebarwień. Ponieważ grzyby należą do produktów szybko psujących się, trzeba je przechowywać w lodówce, koniecznie z dostępem do powietrza (nie mogą być zamknięte w pojemniku czy torebce foliowej).

Można je również mrozić. Najlepiej zblanszować je zaraz po oczyszczeniu i umyciu. Dzięki temu nie stracą swoich walorów smakowych i koloru.

Czy pieczarki portobello się obiera? Okazuje się, że nie, głównie ze względu na zawarte w skórce składniki odżywcze. Należy je tylko dokładnie umyć i oczyścić.

Co zrobić z pieczarek portobello? Można je jeść na wiele sposobów. Dobrze smakują zarówno zapiekane, duszone, smażone czy grillowane, jak i dodawane do sałatek. Doskonale nadają się dań jednogarnkowych, zup czy sosów. Sprawdzają się jako baza do wegetariańskich burgerów (generalnie stanowią dobry zamiennik mięsa dla wegetarian i wegan).

Grzyby dzięki swoim sporym rozmiarom doskonale nadają się do nadziewania. Faszerowane pieczarki portobello to świetna przekąska, ale także danie obiadowe czy pomysł na lekką kolację. Sprawdzą się i jako dodatek do mięsa, i jako danie bezmięsne, podane z sałatą.

Warto wypróbować różne przepisy na pieczarki portobello faszerowane, na przykład z:

  • gorgonzolą i pomidorkami,
  • serem pleśniowym i gruszką,
  • papryką, cukinią, cebulą i serem feta,
  • serem feta, suszonymi pomidorami i oliwkami,
  • soczewicą i pomidorem,
  • serem ricotta, parmezanem i mozzarellą,
  • brązowym ryżem, warzywami i serem camembert,
  • pomidorami i fetą.
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze