Trwa ładowanie...

Płynne złoto. Polski przysmak w top 10 najsmaczniejszych zup świata

 Karolina Rozmus
14.12.2023 15:00
Polskie złoto w światowym rankingu najsmaczniejszych zup. Prawdziwy eliksir zdrowia
Polskie złoto w światowym rankingu najsmaczniejszych zup. Prawdziwy eliksir zdrowia (Getty Images)

W rankingu Taste Atlas tradycyjny rosół znalazł się w pierwszej dziesiątce najsmaczniejszych zup z dodatkiem mięsa. Warto pamiętać, że spośród bogatego arsenału polskich zup jest też jedną z potraw o największych właściwościach prozdrowotnych.

spis treści

1. Najsmaczniejsza. Polska zupa w top 10

Kulinarny raport Taste Atlas to rodzaj interaktywnej mapy, która pozwala poznać tradycyjne przysmaki z całego świata. Dzięki opiniom amatorów, użytkowników serwisu czy profesjonalistów, w tym przedstawicieli branży gastronomicznej, możemy dowiedzieć się, które z lokalnych potraw zasługują na uwagę.

W rankingu najsmaczniejszych zup mięsnych podium zajęły dania kuchni azjatyckiej: tom kha gai – tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym, indonezyjski rawon, czyli zupa na mięsie wołowym podawana z ryżem, jajkami i kiełkami fasoli oraz wietnamskie beef pho z makaronem ryżowym.

Zobacz film: "Zamieniła kubek kawy na rosół"
Polski rosół w pierwszej dziesiątce najsmaczniejszych zup mięsnych świata
Polski rosół w pierwszej dziesiątce najsmaczniejszych zup mięsnych świata (Pixabay)

Znalazło się też miejsce dla rosołu. Tradycyjny polski rosół zajął zaszczytne siódme miejsce, z kolei rosół z kury 27. spośród 50 miejsc. Ranking zamyka pochodzący z Meksyku caldo de pollo - kolejna zupa z kurczaka.

2. Dlaczego rosół to płynne złoto?

Także nad Wisłą rosół uchodzi za jedną z najsmaczniejszych zup. Bazą zawsze jest mięso drobiowe, a także włoszczyzna, czyli pietruszka, marchew, seler oraz por. Poza tym w każdym domu rosół robi się nieco inaczej. W wersji najbardziej rozbudowanej poza kurczakiem czy kurą do wywaru dodaje się kaczkę lub indyka, wołowinę, np. pręgę czy szponder, a nawet cielęcinę.

Tradycyjnie smaku i koloru zupie nadaje opalona cebula w łupinie, a także lubczyk. Niektórzy lubią wzmocnić smak wywaru kawałkiem pomidora czy jabłka lub przyprawami, takimi jak ziele angielskie czy liść laurowy.

Niezależnie od tego, na czym i w jaki sposób przygotowywany jest rosół, stanowi on prawdziwą prozdrowotną miksturę. Głównie odpowiadają za to olejki eteryczne, dlatego świetnie sprawdza się w sezonie infekcyjnym. Ponadto rozgrzewa, ma działanie kojące na układ pokarmowy, jest odżywczy i przy tym lekkostrawny.

Może nie tylko łagodzić objawy infekcji tj. zatkany nos, ból gardła czy kaszel, ale też wspomagać jej leczenie. Badacze z University of Nebraska Medical Center zaobserwowali bowiem, że rosół zmniejsza aktywność neutrofili, komórek układu odpornościowego, które powiązane są z występowaniem kataru i kaszlu w czasie infekcji.

Ten przygotowany z dodatkiem kości szpikowych jest też skarbnicą kolagenu. Ponadto zawiera kluczową dla jelit glutaminę, witaminy i minerały. Jest źródłem dwóch witamin młodości, tj. E i A, a także potasu, wapnia, żelaza, magnezu, beta-karotenu. Może też być potężnym źródłem witaminy C, jeśli talerzy gorącej zupy wzbogacimy natką pietruszki.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze