Płynne złoto. Polski przysmak w top 10 najsmaczniejszych zup świata
W rankingu Taste Atlas tradycyjny rosół znalazł się w pierwszej dziesiątce najsmaczniejszych zup z dodatkiem mięsa. Warto pamiętać, że spośród bogatego arsenału polskich zup jest też jedną z potraw o największych właściwościach prozdrowotnych.
1. Najsmaczniejsza. Polska zupa w top 10
Kulinarny raport Taste Atlas to rodzaj interaktywnej mapy, która pozwala poznać tradycyjne przysmaki z całego świata. Dzięki opiniom amatorów, użytkowników serwisu czy profesjonalistów, w tym przedstawicieli branży gastronomicznej, możemy dowiedzieć się, które z lokalnych potraw zasługują na uwagę.
W rankingu najsmaczniejszych zup mięsnych podium zajęły dania kuchni azjatyckiej: tom kha gai – tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym, indonezyjski rawon, czyli zupa na mięsie wołowym podawana z ryżem, jajkami i kiełkami fasoli oraz wietnamskie beef pho z makaronem ryżowym.
Znalazło się też miejsce dla rosołu. Tradycyjny polski rosół zajął zaszczytne siódme miejsce, z kolei rosół z kury 27. spośród 50 miejsc. Ranking zamyka pochodzący z Meksyku caldo de pollo - kolejna zupa z kurczaka.
2. Dlaczego rosół to płynne złoto?
Także nad Wisłą rosół uchodzi za jedną z najsmaczniejszych zup. Bazą zawsze jest mięso drobiowe, a także włoszczyzna, czyli pietruszka, marchew, seler oraz por. Poza tym w każdym domu rosół robi się nieco inaczej. W wersji najbardziej rozbudowanej poza kurczakiem czy kurą do wywaru dodaje się kaczkę lub indyka, wołowinę, np. pręgę czy szponder, a nawet cielęcinę.
Tradycyjnie smaku i koloru zupie nadaje opalona cebula w łupinie, a także lubczyk. Niektórzy lubią wzmocnić smak wywaru kawałkiem pomidora czy jabłka lub przyprawami, takimi jak ziele angielskie czy liść laurowy.
Niezależnie od tego, na czym i w jaki sposób przygotowywany jest rosół, stanowi on prawdziwą prozdrowotną miksturę. Głównie odpowiadają za to olejki eteryczne, dlatego świetnie sprawdza się w sezonie infekcyjnym. Ponadto rozgrzewa, ma działanie kojące na układ pokarmowy, jest odżywczy i przy tym lekkostrawny.
Może nie tylko łagodzić objawy infekcji tj. zatkany nos, ból gardła czy kaszel, ale też wspomagać jej leczenie. Badacze z University of Nebraska Medical Center zaobserwowali bowiem, że rosół zmniejsza aktywność neutrofili, komórek układu odpornościowego, które powiązane są z występowaniem kataru i kaszlu w czasie infekcji.
Ten przygotowany z dodatkiem kości szpikowych jest też skarbnicą kolagenu. Ponadto zawiera kluczową dla jelit glutaminę, witaminy i minerały. Jest źródłem dwóch witamin młodości, tj. E i A, a także potasu, wapnia, żelaza, magnezu, beta-karotenu. Może też być potężnym źródłem witaminy C, jeśli talerzy gorącej zupy wzbogacimy natką pietruszki.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl