Pogromca nowotworów i wysokiego cholesterolu. Warto go podgrzać
Pomidory poza wyjątkowym smakiem i aromatem są niezwykle cenne dla zdrowia oraz kondycji zdrowotnej naszego organizmu. Wszystko za sprawą naturalnego związku, który odpowiada za ich intensywny kolor. To właśnie likopen wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. Dodatkowo zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca, cukrzycę, a także nowotwory.
1. Co to jest likopen?
Likopen to naturalny związek obecny w wielu produktach, takich jak arbuz, papaja, gujawa, morele, różowy grejpfrut czy owoce dzikiej róży. Choć największym jego źródłem są przetwory z pomidorów. Likopen w przeciwieństwie do innych związków nie traci swoich właściwości w trakcie podgrzewania, co więcej - stają się one silniejsze.
Związek ten odpowiada za pigmentację owoców i warzyw, dodatkowo wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne oraz przeciwbakteryjne.
2. Właściwości likopenu
Likopen jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu oraz uszkodzenia komórek, które mogą przyczyniać się do rozwoju chorób serca, cukrzycy oraz nowotworów (zwłaszcza płuc, kości i prostaty).
Jednocześnie związek ten reguluje ciśnienie tętnicze krwi, pozytywnie wpływa na kondycję kości oraz zębów. Pozytywnie oddziałuje również na stężenie dobrego cholesterolu i redukuje ilość [złego cholesterolu]((https://portal.abczdrowie.pl/cholesterol-ldl), dzięki czemu zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę i choroby sercowo-naczyniowe.
Wykazano także, że likopen zmniejsza ból związany z uszkodzeniem tkanek i nerwów, w podobnym stopniu do leków na bazie ibuprofenu. Związek ten powinien znaleźć się w diecie mężczyzn, ponieważ dostarczany w ilości 14 mg dziennie poprawia płodność aż o około 40 proc.
Likopen poza wieloma cennymi właściwościami ma również dobroczynny wpływ na skórę, przede wszystkim zwiększa ochronę przed poparzeniami słonecznymi i rozwojem nowotworu skóry.
3. Najlepsze źródła likopenu w diecie
Produkt | mg/100 g |
---|---|
suszone pomidory | 45,9 |
przecier pomidorowy | 29,3 |
keczup | 17 |
sos pomidorowy | 15,9 |
pomidory z puszki | 9,7 |
gujawa | 5,4 |
arbuz | 4,8 |
świeże pomidory | 3,0 |
papaja | 2 |
różowy grejpfrut | 1,5 |
gotowana czerwona papryka | 0,5 |
Likopen znajdziemy również w zupie pomidorowej, sosach domowej roboty do makaronu oraz w sokach pomidorowych.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl