Trwa ładowanie...

Polacy je kochają. Zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy, chorób serca

Avatar placeholder
Aleksandra Iwańczuk 12.06.2024 17:26
Polacy wybierają je najczęściej. Takie mają właściwości
Polacy wybierają je najczęściej. Takie mają właściwości (Getty Images)

Pomidory, ogórki i cebula to ulubieńcy Polaków. W maju to właśnie te warzywa kupowaliśmy najczęściej. Na popularności najbardziej zyskała botwina. To właśnie młode buraki pod względem wzrostu sprzedaży wypadły najlepiej.

spis treści

1. Pomidory królują

Z badania realizowanego w ramach projektu Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw wynika, że najpopularniejszym warzywem w maju były pomidory.

Raport Kantar Polska wskazuje, że Polacy jedli je zdecydowanie najczęściej - spożycie tych warzyw deklarowało aż 94 proc. badanych.

Zobacz film: "Pomidory. Oto ich cudowne właściwości"

Biorąc pod uwagę zdrowotne korzyści, to świetna wiadomość. Zawarty w pomidorach likopen, który odpowiada za czerwoną barwę uwielbianych przez Polaków warzyw, jest silnym przeciwutleniaczem zwalczającym szkodliwe dla organizmu wolne rodniki (przyspieszają starzenie się organizmu).

Pomidory to ulubione warzywa Polaków
Pomidory to ulubione warzywa Polaków (Getty Images)

Pomidory mają wiele prozdrowotnych właściwości: obniżają poziom złego cholesterolu, zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób serca, wzmacniają układ odpornościowy, przyspieszają proces trawienia, * działają moczopędnie.

Na drugim miejscu w zestawieniu Kantar Polska znalazły się ogórki (90 proc.), a na trzecim cebula (87 proc.).

Poza podium znalazły się: marchew (84 proc.), rzodkiewka (74 proc.), sałata (70 proc.), papryka (67 proc.), kapusta (63 proc.), pieczarki (55 proc.), * cebula dymka (52 proc.).

Znacznie mniejszą popularnością cieszą się natomiast kalafior (43 proc.), cukinia (31 proc.), botwina (28 proc.) i szparagi (27 proc.).

2. Miliony nowych klientów

Jeśli jednak pod uwagę weźmiemy wzrost popularności, zdecydowanie wygrywają botwina, szparagi i papryka (porównanie maja tego roku z analogicznym okresem ubiegłego roku).

W liczbach bezwzględnych najwięcej nowych klientów w porównaniu do maja ubiegłego roku zyskała papryka - 2,3 mln. W sumie w maju zjadło ją aż 21,7 mln osób.

Za najzdrowszą uznawana jest czerwona papryka, która źródłem m.in. witaminy A, C i E oraz witamin z grupy B. Zawiera również potas, magnez i żelazo.

Z kolei największy procentowy wzrost w majowym raporcie zanotowała botwina - o 22 proc.. Młode buraki sprzedawane wraz z liśćmi to, podobnie jak papryka, samo zdrowie.

Zawarta w burakach betanina to potężny sprzymierzeniec w walce z różnymi chorobami.

Ma działanie przeciwzapalne i skutecznie chroni naczynia. Włączenie buraków do codziennej diety może pomóc w zapobieganiu chorobom układu krążenia, a nawet nowotworom.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze