Trwa ładowanie...

Polacy je kochają. Zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy, chorób serca

Avatar placeholder
12.06.2024 17:26
Polacy wybierają je najczęściej. Takie mają właściwości
Polacy wybierają je najczęściej. Takie mają właściwości (Getty Images)

Pomidory, ogórki i cebula to ulubieńcy Polaków. W maju to właśnie te warzywa kupowaliśmy najczęściej. Na popularności najbardziej zyskała botwina. To właśnie młode buraki pod względem wzrostu sprzedaży wypadły najlepiej.

spis treści

1. Pomidory królują

Z badania realizowanego w ramach projektu Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw wynika, że najpopularniejszym warzywem w maju były pomidory.

Raport Kantar Polska wskazuje, że Polacy jedli je zdecydowanie najczęściej - spożycie tych warzyw deklarowało aż 94 proc. badanych.

Biorąc pod uwagę zdrowotne korzyści, to świetna wiadomość. Zawarty w pomidorach likopen, który odpowiada za czerwoną barwę uwielbianych przez Polaków warzyw, jest silnym przeciwutleniaczem zwalczającym szkodliwe dla organizmu wolne rodniki (przyspieszają starzenie się organizmu).

Zobacz film: "Pomidory. Oto ich cudowne właściwości"
Pomidory to ulubione warzywa Polaków
Pomidory to ulubione warzywa Polaków (Getty Images)

Pomidory mają wiele prozdrowotnych właściwości: obniżają poziom złego cholesterolu, zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób serca, wzmacniają układ odpornościowy, przyspieszają proces trawienia, * działają moczopędnie.

Na drugim miejscu w zestawieniu Kantar Polska znalazły się ogórki (90 proc.), a na trzecim cebula (87 proc.).

Poza podium znalazły się: marchew (84 proc.), rzodkiewka (74 proc.), sałata (70 proc.), papryka (67 proc.), kapusta (63 proc.), pieczarki (55 proc.), * cebula dymka (52 proc.).

Znacznie mniejszą popularnością cieszą się natomiast kalafior (43 proc.), cukinia (31 proc.), botwina (28 proc.) i szparagi (27 proc.).

2. Miliony nowych klientów

Jeśli jednak pod uwagę weźmiemy wzrost popularności, zdecydowanie wygrywają botwina, szparagi i papryka (porównanie maja tego roku z analogicznym okresem ubiegłego roku).

W liczbach bezwzględnych najwięcej nowych klientów w porównaniu do maja ubiegłego roku zyskała papryka - 2,3 mln. W sumie w maju zjadło ją aż 21,7 mln osób.

Za najzdrowszą uznawana jest czerwona papryka, która źródłem m.in. witaminy A, C i E oraz witamin z grupy B. Zawiera również potas, magnez i żelazo.

Z kolei największy procentowy wzrost w majowym raporcie zanotowała botwina - o 22 proc.. Młode buraki sprzedawane wraz z liśćmi to, podobnie jak papryka, samo zdrowie.

Zawarta w burakach betanina to potężny sprzymierzeniec w walce z różnymi chorobami.

Ma działanie przeciwzapalne i skutecznie chroni naczynia. Włączenie buraków do codziennej diety może pomóc w zapobieganiu chorobom układu krążenia, a nawet nowotworom.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze