Trwa ładowanie...

Polacy myślą, że jest jadalny. Konsekwencje mogą być tragiczne

Część osób nadala wierzy, że to grzyb jadalny. Może doprowadzić do groźnego zatrucia
Część osób nadala wierzy, że to grzyb jadalny. Może doprowadzić do groźnego zatrucia (Getty Images)

Niepozorna olszówka, czyli krowiak podwinięty jeszcze w latach 80. była uznawana za grzyb jadalny. To przez to, że nie u każdego wywołuje taką samą reakcję, ale nie warto ryzykować. Szerokim echem odbiła się m.in. historia niemieckiego mykologa Juliusa Schäffera, który zmarł po zjedzeniu potrawy przygotowanej z olszówki.

spis treści

1. Olszówka. Jak ją rozpoznać?

Kapelusz olszówki jest w kolorze szarożółtobrązowym lub oliwkowobrązowym. Ma od 5 do 16 cm średnicy. Cechą charakterystyczną grzyba jest rozłożysty kapelusz z lekkim zapadnięciem w środku i podwiniętym brzegiem.

Miąższ krowiaka podwiniętego ma kolor żółtawy, a blaszki są żółte lub rdzawe.

Zobacz film: "Jak bezpiecznie zbierać grzyby"

Inne nazwy, pod którymi jest znana olszówka to podolszówka, olchówka, krowia gęba, krowiak, krówka.

Grzyb jest często spotykany pod olchami. Występuje przede wszystkim w lasach świerkowych, brzozowych, sosnowych i dębowych.

Olszówka (krowiak podwinięty) ma lekko kwaśny smak

Olszówka (krowiak podwinięty) ma lekko kwaśny smak

2. Czy wolno jeść krowiaka pospolitego?

Krowiak podwinięty wcześniej uchodził za grzyb jadalny. Wiele osób było przekonanych, że wystarczy obróbka termiczna, by zlikwidować toksyczne substancje zawarte w grzybie. To nie jest prawda. Eksperci podkreślają, że obgotowanie nie daje pewności, że unikniemy zatrucia.

Wątpliwości dotyczące grzyba wynikają zapewne z faktu, że nie u wszystkich wywołuje takie same reakcje. Są osoby, u których po spożyciu nie wystąpiły objawy zatrucia. Jednak to czysta loteria.

W związku z tym oficjalnie olszówka została uznana za grzyb trujący. Zawiera toksynę zwaną muskaryną, która m.in. zaburza pracę układu nerwowego.

Drugą szkodliwą substancją zawartą w grzybie jest inwolutyna, która może wywołać silne zatrucie. Może też prowadzić do rozpadu krwinek czerwonych - podobnego jak przy białaczce.

Po spożyciu grzyba zgłaszano m.in. nudności, wymioty, zawroty i ból głowy, rozlane bóle w nadbrzuszu, ogólne osłabienie, ślinotok, pocenie i dreszcze, a nawet zwolnienie akcji serca.

Objawy zatrucia grzybem mogą pojawić się już po dwóch godzinach od spożycia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze