Trwa ładowanie...

Polacy nie doceniają. Szkoda, bo to antycholesterolowy mocarz

Avatar placeholder
24.12.2023 12:23
Ratują po świątecznym obżarstwie. Cholesterol spadnie od razu
Ratują po świątecznym obżarstwie. Cholesterol spadnie od razu (Getty Images)

Tłuste dania, desery i alkohol. Choć w wielu polskich domach to świąteczny standard, skutki takiej biesiady mogą być bardzo poważne. Poziom złego cholesterolu rośnie błyskawicznie, a razem z nim ryzyko miażdżycy. By się chronić, warto włączyć do diety jeden składnik.

spis treści

1. Zabójcze dla serca

W świątecznych potrawach nie brakuje tłuszczów utwardzonych, tłuszczów trans i cukrów prostych.

Taki maraton nie jest jednak obojętny dla organizmu. Ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego gwałtownie wzrasta, a dodatkowe spożycie alkoholu tylko pogłębia problem.

Świąteczne jedzenie zwiększa ryzyko miażdżycy
Świąteczne jedzenie zwiększa ryzyko miażdżycy (Getty Images)
Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Winny jest gromadzący się w naczyniach cholesterol. Powstające w ten sposób blaszki miażdżycowe ograniczają przepływ krwi w tętnicach i żyłach, przez co rośnie ryzyko udaru czy zawału.

Poziom tzw. złego cholesterolu LDL można zwalczać statynami, ale oprócz leków niezbędne są zmiany żywieniowe. Zaleca się m.in. włączenie kwasów omega, które pomagają w ochronie przed miażdżycą i chorobami układu krążenia.

2. Kwasy omega na cholesterol

Kwasy omega-3 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Organizm nie potrafi produkować ich samodzielnie, a ich obecność jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania i dobrego samopoczucia.

Kwasy omega-3 znajdują się m.in. w rybach (EPA i DHA) i niektórych produktach pochodzenia roślinnego (kwas ALA).

Istnieje wiele suplementów zawierających kwasy omega-3, w tym EPA i DHA, które mają korzystny wpływ na układ krwionośny, system nerwowy i odporność.

Zanim jednak sięgniemy po kapsułki, warto zadbać o prawidłową dietę. Po zmianach żywieniowych najczęściej okazuje się, że suplementacja wcale nie jest konieczna. A kwasy omega można znaleźć w wielu produktach.

Źródła kwasów omega:

  • oliwa z oliwek,
  • olej słonecznikowy,
  • ryby, na przykład: okoń, tuńczyk, sandacz, dorsz i flądra,
  • siemię lniane,
  • pestki z dyni,
  • migdały i orzechy (różne rodzaje),
  • owoce morza,
  • soja i produkty, które z niej powstają, np. tofu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze