Trwa ładowanie...

Polacy uwielbiają te napoje. Prowadzą do utraty włosów, zwiększają ryzyko groźnego nowotworu

Naukowcy odkryli, że nadużywanie słodkich napojów zwiększa ryzyko łysienia
Naukowcy odkryli, że nadużywanie słodkich napojów zwiększa ryzyko łysienia (Getty Images)

Badania przeprowadzone w Chinach wskazują kolejne negatywne skutki spożywania słodkich napojów. Mężczyźni, którzy sięgają po nie kilka razy w tygodniu, narażają się na przedwczesną utratę włosów. Powodów, dla których powinniśmy wyeliminować je z diety, jest jednak dużo więcej.

spis treści

1. Zaskakujące wnioski naukowców

Naukowcy z Uniwersytetu Tsinghua w Pekinie przeanalizowali dane dotyczące tysiąca mężczyzn w wieku od 18 do 45 lat. W analizie, poza kwestią ilości i częstości spożywania słodkich napojów, wzięli pod uwagę również inne czynniki ryzyka, takie jak palenie tytoniu, dieta, picie alkoholu, farbowanie i rozjaśnianie włosów oraz predyspozycje rodzinne w kwestii łysienia.

Autorzy pracy odkryli, że nawet 30 proc. częściej występowały problemy z wypadaniem włosów u mężczyzn, którzy codziennie pili jeden słodki napój (od jednego do trzech litrów na tydzień) - niezależnie od tego, czy były to napoje gazowane, energetyki, słodzone soki czy słodzona kawa i herbata. Ryzyko łysienia androgenowego było jeszcze wyższe w grupie, która deklarowała, że wypija więcej niż jeden słodki drink dziennie (ponad cztery litry tygodniowo).

Zobacz film: "Odstawiła cukier na 5 dni. Efekty były natychmiastowe"
Częste picie słodkich napojów zwiększa ryzyko insulinooporności i cukrzycy
Częste picie słodkich napojów zwiększa ryzyko insulinooporności i cukrzycy (Getty Images)

O zaskakującym odkryciu Chińczyków pisze w mediach społecznościowych prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska, specjalistka z dziedziny nutrigenomiki i nutrigenetyki, kierownik Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.

"Wniosek taki, że jak jesteś zbliżającym się do trzydziestki facetem - to wypada porzucić zgubne nałogi. Należy do nich picie napojów słodzonych. Jest ryzyko, że jak ich nie porzucisz, to możliwe, że twoje włosy 'porzucą' Ciebie" - ostrzega ekspertka.

2. "Nadmiar węglowodanów ma dramatyczne skutki"

Prof. Stachowska w rozmowie z WP abcZdrowie wyjaśnia, jakie mogą być przyczyny tych zaburzeń.

- Wydaje się, że mechanizm tych zmian jest związany m.in. z zaburzeniami wydzielania hormonów i zmianami mikrobioty jelitowej - tłumaczy. Wcześniejsze badania wskazują na związek wypadania włosów m.in. z insulinoopornością, mechanizm tych zaburzeń może być powiązany. Przy podwyższonym stężeniu insuliny obserwuje się podwyższenie poziomu androgenów, a te hormony są jednym z głównych czynników występowania łysienia androgenowego.

- Nadmiar węglowodanów w diecie ma dramatyczne skutki. Słodkie napoje rozregulowują naturalną homeostazę, jeśli chodzi o glukozę, czyli utrzymanie prawidłowego stężenia cukru we krwi. Nadmierna ilość wolnej glukozy we krwi uszkadza białka i pobudza glikację, czyli proces prowadzący do wytwarzania patologicznych białek - wyjaśnia prof. Stachowska.

- Powoduje to przyspieszenie procesów starzenia, ale również negatywnie wpływa na mikrobiotę jelitową. Takie przekarmianie bardzo słodkimi produktami mikrobioty powoduje rozrost tych mikroorganizmów, które korzystają najbardziej z cukrów prostych - czyli m.in. grzybów - dodaje ekspertka.

3. Słodkie napoje zwiększają ryzyko raka wątroby

Lekarze i dietetycy wskazują na długą listę skutków ubocznych związanych z regularnym spożywaniem słodkich napojów. Ich nadużywanie nie tylko zwiększa ryzyko rozwoju insulinooporności i cukrzycy, ale może też prowadzić do nadwagi i otyłości.

- Napoje słodzone cukrem czy syropem glukozowo-fruktozowym powodują spadki energetyczne w ciągu dnia, wahania stężenia glukozy, ospałość, zaburzenia koncentracji, problemy ze snem, działają prozapalnie na nasz organizm, zwiększają ryzyko chorób układu krążenia i niektórych nowotworów - lista skutków ubocznych jest długa - przyznaje dr Hanna Stolińska, dietetyczka kliniczna, autorka artykułów naukowych i popularnonaukowych oraz książek związanych z żywieniem w chorobach autoimmunologicznych.

Wykazano związek nadmiernego spożycia słodkich napojów m.in. z rakiem wątroby. Naukowcy przeanalizowali dokumentację medyczną ponad 90 tys. kobiet między 50. a 79. rokiem życia. Analiza wykazała, że panie, które spożywały co najmniej jeden słodzony napój dziennie, były o 73 proc. bardziej narażone na rozwój raka wątroby niż kobiety, które spożywały mniej niż trzy słodkie napoje miesięcznie.

Dietetyk kliniczna podkreśla, że nasz organizm bardzo szybko podziękuje nam za wyeliminowanie z diety słodkich napojów. Najlepszym wyborem dla naszego zdrowia zawsze jest woda.

- Warto też pamiętać, że w takich napojach często zamiast cukru jest syrop glukozowo-fruktozowy, którego częste spożycie powoduje otłuszczenie narządów wewnętrznych, szczególnie wątroby i wytwarzanie hormonów prozapalnych w naszym organizmie. W takich produktach jest również dużo fosforu, który wybija wapń z kości, w związku z tym picie takich napojów zwiększa też ryzyko osteoporozy - przypomina dr Stolińska.

Katarzyna Grzęda-Łozicka, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze