Polacy uwielbiają te napoje. Prowadzą do utraty włosów, zwiększają ryzyko groźnego nowotworu
Badania przeprowadzone w Chinach wskazują kolejne negatywne skutki spożywania słodkich napojów. Mężczyźni, którzy sięgają po nie kilka razy w tygodniu, narażają się na przedwczesną utratę włosów. Powodów, dla których powinniśmy wyeliminować je z diety, jest jednak dużo więcej.
1. Zaskakujące wnioski naukowców
Naukowcy z Uniwersytetu Tsinghua w Pekinie przeanalizowali dane dotyczące tysiąca mężczyzn w wieku od 18 do 45 lat. W analizie, poza kwestią ilości i częstości spożywania słodkich napojów, wzięli pod uwagę również inne czynniki ryzyka, takie jak palenie tytoniu, dieta, picie alkoholu, farbowanie i rozjaśnianie włosów oraz predyspozycje rodzinne w kwestii łysienia.
Autorzy pracy odkryli, że nawet 30 proc. częściej występowały problemy z wypadaniem włosów u mężczyzn, którzy codziennie pili jeden słodki napój (od jednego do trzech litrów na tydzień) - niezależnie od tego, czy były to napoje gazowane, energetyki, słodzone soki czy słodzona kawa i herbata. Ryzyko łysienia androgenowego było jeszcze wyższe w grupie, która deklarowała, że wypija więcej niż jeden słodki drink dziennie (ponad cztery litry tygodniowo).
O zaskakującym odkryciu Chińczyków pisze w mediach społecznościowych prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska, specjalistka z dziedziny nutrigenomiki i nutrigenetyki, kierownik Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.
"Wniosek taki, że jak jesteś zbliżającym się do trzydziestki facetem - to wypada porzucić zgubne nałogi. Należy do nich picie napojów słodzonych. Jest ryzyko, że jak ich nie porzucisz, to możliwe, że twoje włosy 'porzucą' Ciebie" - ostrzega ekspertka.
2. "Nadmiar węglowodanów ma dramatyczne skutki"
Prof. Stachowska w rozmowie z WP abcZdrowie wyjaśnia, jakie mogą być przyczyny tych zaburzeń.
- Wydaje się, że mechanizm tych zmian jest związany m.in. z zaburzeniami wydzielania hormonów i zmianami mikrobioty jelitowej - tłumaczy. Wcześniejsze badania wskazują na związek wypadania włosów m.in. z insulinoopornością, mechanizm tych zaburzeń może być powiązany. Przy podwyższonym stężeniu insuliny obserwuje się podwyższenie poziomu androgenów, a te hormony są jednym z głównych czynników występowania łysienia androgenowego.
- Nadmiar węglowodanów w diecie ma dramatyczne skutki. Słodkie napoje rozregulowują naturalną homeostazę, jeśli chodzi o glukozę, czyli utrzymanie prawidłowego stężenia cukru we krwi. Nadmierna ilość wolnej glukozy we krwi uszkadza białka i pobudza glikację, czyli proces prowadzący do wytwarzania patologicznych białek - wyjaśnia prof. Stachowska.
- Powoduje to przyspieszenie procesów starzenia, ale również negatywnie wpływa na mikrobiotę jelitową. Takie przekarmianie bardzo słodkimi produktami mikrobioty powoduje rozrost tych mikroorganizmów, które korzystają najbardziej z cukrów prostych - czyli m.in. grzybów - dodaje ekspertka.
3. Słodkie napoje zwiększają ryzyko raka wątroby
Lekarze i dietetycy wskazują na długą listę skutków ubocznych związanych z regularnym spożywaniem słodkich napojów. Ich nadużywanie nie tylko zwiększa ryzyko rozwoju insulinooporności i cukrzycy, ale może też prowadzić do nadwagi i otyłości.
- Napoje słodzone cukrem czy syropem glukozowo-fruktozowym powodują spadki energetyczne w ciągu dnia, wahania stężenia glukozy, ospałość, zaburzenia koncentracji, problemy ze snem, działają prozapalnie na nasz organizm, zwiększają ryzyko chorób układu krążenia i niektórych nowotworów - lista skutków ubocznych jest długa - przyznaje dr Hanna Stolińska, dietetyczka kliniczna, autorka artykułów naukowych i popularnonaukowych oraz książek związanych z żywieniem w chorobach autoimmunologicznych.
Wykazano związek nadmiernego spożycia słodkich napojów m.in. z rakiem wątroby. Naukowcy przeanalizowali dokumentację medyczną ponad 90 tys. kobiet między 50. a 79. rokiem życia. Analiza wykazała, że panie, które spożywały co najmniej jeden słodzony napój dziennie, były o 73 proc. bardziej narażone na rozwój raka wątroby niż kobiety, które spożywały mniej niż trzy słodkie napoje miesięcznie.
Dietetyk kliniczna podkreśla, że nasz organizm bardzo szybko podziękuje nam za wyeliminowanie z diety słodkich napojów. Najlepszym wyborem dla naszego zdrowia zawsze jest woda.
- Warto też pamiętać, że w takich napojach często zamiast cukru jest syrop glukozowo-fruktozowy, którego częste spożycie powoduje otłuszczenie narządów wewnętrznych, szczególnie wątroby i wytwarzanie hormonów prozapalnych w naszym organizmie. W takich produktach jest również dużo fosforu, który wybija wapń z kości, w związku z tym picie takich napojów zwiększa też ryzyko osteoporozy - przypomina dr Stolińska.
Katarzyna Grzęda-Łozicka, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl