Trwa ładowanie...

Naukowcy z Olsztyna potwierdzają. Te dwa warzywa hamują rozwój cukrzycy

 Aleksandra Zaborowska
04.09.2024 15:12
Najlepsze warzywa w walce z cukrzycą
Najlepsze warzywa w walce z cukrzycą (Getty Images)

Naukowcy z Olsztyna dowiedli, że wprowadzenie do diety niektórych fermentowanych warzyw skutecznie ogranicza ryzyko rozwoju chorób metabolicznych, na czele z cukrzycą typu 2.

spis treści

1. Buraki i kapusta cenne dla cukrzyków

Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie przebadali związki biologicznie aktywne o zdolności hamowania procesu glikacji białek, który jest charakterystyczny także w cukrzycy. Prowadzi on do łączenia się cukru z białkami, które odkładają się w komórkach.

W badaniu wyłoniono dwa warzywa, które wykazały najbardziej obiecujące działanie w kontekście ograniczania rozwoju cukrzycy i innych chorób dietozależnych na organizm. Mowa tu o burakach i czerwonej kapuście.

Okazuje się, że sekret leży w intensywnie czerwonych barwnikach, które burak zawdzięcza substancjom zwanym betalainami, a kapusta – antocyjanom. Pigmenty te wykazują silnie przeciwutleniające działanie, dzięki czemu neutralizują szkodliwy wpływ wolnych rodników, ale też nie doprowadzają do połączenia się cukru z białkami.

Zobacz film: "Czosnek kiszony – sprawdź jak łatwo zrobić ten cudowny eliksir zdrowia"

2. Najlepsze w formie kiszonej

Poza wyodrębnieniem warzyw o największym potencjale, naukowcy postanowili też sprawdzić czy poddanie ich fermentacji podniesie właściwości antyglikacyjne. Okazało się, że tak: fermentacja warzyw znacząco zwiększyła ich biodostępność, a więc aktywność biologiczną kluczowych związków bioaktywnych.

Oznacza to więc, że buraki i czerwoną kapustę najlepiej wprowadzić do diety cukrzyka w formie kiszonek, co naturalnie zwiększy ich zdolność do przeciwdziałania reakcjom zachodzącym w organizmie przy cukrzycy typu 2.

- Wykazaliśmy, że fermentacja tych warzyw wpłynęła korzystnie na zawartość w nich tych składników, które posiadają zdolność do hamowania procesu glikacji białek. A przecież nagromadzenie się produktów zaawansowanej glikacji (ang. Advanced Glycation End-products, AGEs) jest jednym z kluczowych mechanizmów prowadzących do powikłań cukrzycowych, takich jak nefropatia i retinopatia cukrzycowa – podkreśliła liderka badań dr Małgorzata Starowicz, p.o. kierownika Zespołu Chemii i Biodynamiki Żywności IRZiBŻ PAN w Olsztynie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze