Problemy żywieniowe chorych na nowotwór
Leczenie chorób nowotworowych wiąże się z ryzykiem wystąpienia skutków ubocznych w postaci przykrych dla pacjenta objawów. Chorzy przechodzący chemioterapię lub radioterapię nierzadko doświadczają spadku łaknienia, nudności i wymiotów, suchości w ustach, zaparć lub biegunek – dolegliwości te utrudniają przestrzeganie zaleceń dietetycznych i sprzyjają utracie masy ciała oraz dalszemu osłabieniu organizmu. Niestety, na tym nie kończą się problemy żywieniowe osób zmagających się z nowotworem.
1. Niedożywienie u osób z chorobą nowotworową
Poważnym i powszechnym problemem wśród pacjentów onkologicznych są niedobory żywieniowe. Do ich wystąpienia przyczynia się przede wszystkim toczący się w organizmie proces chorobowy, choć nie bez znaczenia jest uboga w składniki odżywcze dieta.
Choroby nowotworowe często przyczyniają się do obniżenia wchłaniania substancji odżywczych w przewodzie pokarmowym. Poza tym, nowotwór i metody stosowane w leczeniu onkologicznym mają wpływ również na sposób, w jaki pacjenci odbierają znane im smaki oraz zapachy. Czasem zdarza się, że chory nie jest w stanie zmusić się do spożycia lubianej przez siebie potrawy, ponieważ jej aromat stał się dla niego nieprzyjemny.
2. Skutki problemów żywieniowych
Pacjenci, którzy źle znoszą terapię nowotworową i w związku ze zubożeniem diety spożywają mniej składników odżywczych niż powinni, szybko tracą na wadze. Ich układ immunologiczny jest osłabiony, dlatego organizmowi trudniej bronić się przed infekcjami. Jeśli nowotwór postępuje lub rozprzestrzenia się w organizmie, niedożywienie może nasilić się, dodatkowo zmniejszając szanse chorego na wyzdrowienie. Właśnie dlatego tak ważne jest odpowiednie odżywianie pacjenta i niedopuszczanie do wystąpienia niedoborów żywieniowych.
3. Wskazówki dietetyczne dla chorych na nowotwór
Jak przeciwdziałać problemom żywieniowym u osób chorych na nowotwór? W tym celu konieczne jest stosowanie się do następujących wytycznych:
- Posiłki powinny być niewielkie, ale częste (co 1-2 godziny).
- W jadłospisie powinny znaleźć się produkty bogate w białko i wysokoenergetyczne.
- Aby uniknąć nudności podczas jedzenia, nie należy popijać potraw napojami.
- Warto jeść wtedy, gdy samopoczucie jest dobre – bez względu na porę dnia.
- Potrawy powinny mieć temperaturę pokojową.
- Środki farmakologiczne należy przyjmować, popijając je dużą ilością wody.
- Niewskazane jest spożywanie pikantnych dań o mocnym zapachu.
Choroby nowotworowe mogą mieć różny przebieg, jednak towarzyszące im objawy są zwykle podobne. Ze względu na dolegliwości ze strony układu pokarmowego, które towarzyszą niektórym metodom leczenia, pacjenci mogą doświadczyć niedożywienia i zmniejszyć swoje szanse na powrót do zdrowia. Aby uniknąć niedoborów żywieniowych, warto skorzystać ze wsparcia gotowych preparatów odżywczych, które dostarczają dużych wartości odżywczych w małej objętości.