Trwa ładowanie...

Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 30.01.2017 14:16
Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej
Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej

Nowotwory, stanowią obecnie jedną z najgroźniejszych chorób. Wiele osób chorujących na nowotwory ma problemy z jedzeniem. Brak apetytu, trudności ze spożywaniem posiłków, a w rezultacie utrata masy ciała i osłabienie to skutki choroby, a także efekty uboczne chemio- i (lub) radioterapii.

spis treści

1. Nudności i problemy z przyjmowaniem pokarmów w chorobie nowotworowej

Właściwa dieta może zmniejszyć objawy uboczne towarzyszące radioteriapii oraz chemioterapii, jak również znacząco zwiększyć odporność organizmu, jednocześnie poprawiając efektywność leczenia. Pacjent dobrze odżywiony lepiej znosi leczenie, poprawiają się efekty terapii, zmniejsza się ryzyko powikłań, a to wszystko wpływa na szybszy powrót do zdrowia.

Jednak zapewnienie osobie chorej na nowotwór odpowiedniej ilości energii oraz składników odżywczych jest bardzo trudne. Jednym z najczęściej występujących objawów towarzyszących chorobie jest tak zwana anoreksja nowotworowa – czyli bardzo wyraźnie zmniejszone spożycie pokarmów. Ma to podłoże psychiczne – związane z cierpieniem, odczuwaniem ciągłego stresu i strachu, a także metaboliczne – związane z rozwojem choroby oraz z ubocznymi skutkami radioterapii i chemioterapii.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Warto dodać, że u osób z chorobą nowotworową zmianie ulega wrażliwość odczuwania smaku i węchu. Dotyczy to szczególnie smaku słodkiego oraz gorzkiego, przy czym obniżeniu ulega próg odczuwania smaku gorzkiego, podwyższeniu natomiast – słodkiego, czego konsekwencją jest znaczne upośledzenie odczuwania przyjemności z jedzenia.

2. Utrata masy ciała w chorobie nowotworowej

Osoby cierpiące na chorobę nowotworową mają zwiększone zapotrzebowanie m.in. na energię i białko, co związane jest z większym ich wykorzystaniem wynikającym z aktywności nowotworu. Komórki nowotworowe są bardzo aktywne i szybciej wykorzystują energię i składniki odżywcze niż zdrowe komórki organizmu, co może skutkować skrajnym wycieńczeniem i niedoborami składników odżywczych, a w konsekwencji obniżeniem efektów terapii.

Prawidłowe zbilansowanie diety przeznaczonej dla osób z chorobą nowotworową to niezwykle ważna sprawa. Dieta ta powinna być wysokoenergetyczna oraz wysokobiałkowa. Szczególny nacisk należy położyć na jakość spożywanego białka, czyli zwiększenie podaży wartościowego białka.

Następny artykuł: Żywienie w chorobach onkologicznych
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze