Trwa ładowanie...

Produkty, które pomagają i szkodzą organom

 Magdalena Pietras
15.09.2022 14:56
Produkty, które pomagają i szkodzą organom
Produkty, które pomagają i szkodzą organom (123RF)

Nasze organy również mają swoje preferencje jedzeniowe. Pewne produkty lubią, innych nie znoszą. Sprawdź, co warto jeść, by wspomóc pracę narządów, a czego konsekwentnie unikać.

spis treści

1. Nerki

Pomagają:

Woda

Systematyczne picie wody zmniejsza ryzyko powstania kamieni w nerkach. Każdego dnia powinniśmy przyjąć około 2 litry tego życiodajnego płynu.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Żurawina

Żurawina jest doskonałym środkiem leczącym infekcje dróg moczowych
Żurawina jest doskonałym środkiem leczącym infekcje dróg moczowych (123RF)

Żurawina wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego doskonale sprawdza się przy leczeniu infekcji dróg moczowych. Skoncentrowany sok z tych owoców zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych.

Brzoskwinie

Owoce te działają moczopędnie, dlatego jeśli zmagasz się ze schorzeniami układu moczowego, warto włączyć je do diety.

Szkodzą:

Mięso

Oczywiście tylko w nadmiarze. Mięso zawiera dużą ilość białka, która może obciążać nerki. Spożywaj z umiarem również inne produkty pochodzenia zwierzęcego, np. jajka czy mleko.

Sól

Częste spożywanie soli przyczynia się do zatrzymania wody w organizmie, a przez to do nadciśnienia. A nerki tego nie lubią. Wysokie ciśnienie prowadzi do stwardnienia tętniczek w tym organie.

Szpinak

Szpinak może przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych
Szpinak może przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych (123RF)

Szczawiany zawarte w szpinaku przyczyniają się do powstania kamieni nerkowych. Związki te znajdziemy również w rabarbarze, szczawiu oraz botwince.

Alkohol i papierosy

Używki wpływają negatywnie na pracę nerek, ponieważ niszczą naczynia krwionośnych. Ponadto wysokoprocentowe trunki zagęszczają mocz, co zwiększa ryzyko wystąpienia infekcji.

2. Serce

Pomagają:

Suszone morele

Zawierają dużą dawkę potasu, a składnik ten odgrywa kluczową rolę w regulowaniu ciśnienia krwi. Potas usprawnia również pracę mięśnia sercowego.

Gorzka czekolada

Gorzka czekolada może być środkiem obniżającym ciśnienie krwi
Gorzka czekolada może być środkiem obniżającym ciśnienie krwi (123RF)

Czekolada z wysoką zawartością kakao to doskonałe źródło magnezu, który obniża ciśnienie krwi. Ponadto wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i rozszerza tętnice, co pozwala zapobiec zawałowi serca.

Mleko

Mleko i przetwory mleczne dostarczają wapnia, a pierwiastek jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Reguluje ciśnienie krwi, wpływa na pracę serca. Znaczne niedobory tego składnika mogą nawet skutkować zatrzymaniem akcji serca.

Pomidory

Serce najbardziej lubi przetworzone pomidory (ketchup, sok itp.), ponieważ zawierają mnóstwo likopenu. To jeden z antyoksydantów, który chroni przed miażdżycą i chorobami sercowo-naczyniowymi.

Szkodzą:

Margaryna

Popularne margaryny to źródło tłuszczów trans, czyli utwardzonych olejów roślinnych. Wpływają one niekorzystnie na pracę całego układu sercowo-naczyniowego. Powodują zwiększenie poziomu złego cholesterolu. Przyczyniają się do miażdżycy, ponieważ nadmiar TT odkłada się w ścianach tętnic. Ponadto, spożywanie utwardzonych olejów to jedna z przyczyn choroby niedokrwiennej serca.

Cukier

Cukier to wróg serca. Przyczynia się do zwiększenia ciśnienia. Powoduje choroby serca i niewydolność całego układu krążenia. Pamiętajmy, że cukier znajduje się nie tylko w słodyczach. Czai się również w płatkach śniadaniowych, pieczywie, gotowych sosach. Ukrywa się pod różnymi nazwami – np. maltoza, glukoza, fruktoza, sacharoza. Dlatego zanim kupisz jakiś produkt, przeczytaj skład.

Kawa

Zbyt duża ilość kawy może powodować negatywne konsekwencje dla naszego organizmu
Zbyt duża ilość kawy może powodować negatywne konsekwencje dla naszego organizmu (123RF)

Mała czarna to zdrowy napój, jeśli jednak pijemy go z umiarem. Zbyt duże spożycie kofeiny może przyczynić się do choroby niedokrwiennej serca oraz zawału. Pamiętaj, że bezpieczna dzienna dawka to 400 mg (np. kawa z ekspresu zawiera 90 mg, filiżanka herbaty 60 mg, a puszka coli 90 mg).

3. Wątroba

Pomagają:

Cytryna

Cytryna ułatwia rozpuszczanie kamieni żółciowych. Pij każdego dnia o poranku szklankę ciepłej wody z cytryną, a twoja wątroba będzie ci wdzięczna. Napój pomaga oczyścić organizm z toksyn, a poz tym doskonale orzeźwia.

Ostropest plamisty

Aby skutecznie oczyścić organizm z toksyn i odciążyć wątrobę, można przyjmować zioła, np. ostropest plamisty. Roślina pomaga zregenerować wątrobę i działa detoksykująco na cały organizm.

Kurczak

Chude mięso to źródło białka, a składnik ten wspiera odbudowę wątroby. Oprócz kurczaka, warto jeszcze jeść cielęcinę i chude ryby.

Szkodzą:

Alkohol

Zbyt częste przyjmowanie napojów alkoholowych przyczynia się do stłuszczenia wątroby. Przez to organ nie funkcjonuje prawidłowo i nie może oczyścić organizmu z toksyn.

Leki przeciwbólowe

Duża ilość leków znacznie przeciąża wątrobę. Jeśli dokucza Ci ból, spróbuj innych, naturalnych sposobów. Wypij kawę, zrób chłodny okład lub zmień dietę.

Ostre przyprawy

Pieprz, chilli i inne ostre przyprawy źle wpływają na pracę wątroby. Przyczyniają się do powstania wzdęć i biegunki, przez co wątroba jest dodatkowo obciążona.

4. Żołądek

Pomagają:

Len mielony

Zawiesina z mielonego działa osłonowo na żołądek. Pomaga przy wrzodach i zespole jelita nadwrażliwego. Jeżeli dokucza ci ból żołądka, warto przygotować sobie taką „miksturę”. A samo przyrządzenie jest bardzo proste – 1 lub 2 łyżeczki lnu wsyp do szklanki i zalej gorącą wodą. Odczekaj kilka minut i wypij.

Jogurty

Bakterie probiotyczne zawarte w jogurtach wspomagają procesy trawienne
Bakterie probiotyczne zawarte w jogurtach wspomagają procesy trawienne (123RF)

Znajdziemy w nich bakterie probiotyczne, które doskonale wpływają na pracę żołądka i wspomagają procesy trawienne. Probiotyki znajdziemy również w innych produktach mlecznych, np. kefirach oraz w kiszonych warzywach.

Szkodzą:

Tłusta wieprzowina

Tłuste mięsa są trudne do strawienia i na długo zalegają w żołądku. Sprawiają, że czujemy się przepełnieni i ociężali.

Warzywa strączkowe

Fasola, groch czy bób powodują nagromadzenie się gazów w układzie pokarmowym. Niektórzy po spożyciu warzyw strączkowych mają zaparcia lub biegunkę.

Wino musujące

Pobudza żołądek do wydzielania kwasów, przez co możemy cierpieć z powodu zgagi i niestrawności.

Papierosy

Palenie papierosów zwiększa wydzielanie kwasów żołądkowych. Podobnie jak przy alkoholu, może pojawić się zgaga lub niestrawność.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze