Produkty, które pomagają i szkodzą organom
Nasze organy również mają swoje preferencje jedzeniowe. Pewne produkty lubią, innych nie znoszą. Sprawdź, co warto jeść, by wspomóc pracę narządów, a czego konsekwentnie unikać.
1. Nerki
Pomagają:
Woda
Systematyczne picie wody zmniejsza ryzyko powstania kamieni w nerkach. Każdego dnia powinniśmy przyjąć około 2 litry tego życiodajnego płynu.
Żurawina
Żurawina wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego doskonale sprawdza się przy leczeniu infekcji dróg moczowych. Skoncentrowany sok z tych owoców zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych.
Brzoskwinie
Owoce te działają moczopędnie, dlatego jeśli zmagasz się ze schorzeniami układu moczowego, warto włączyć je do diety.
Szkodzą:
Mięso
Oczywiście tylko w nadmiarze. Mięso zawiera dużą ilość białka, która może obciążać nerki. Spożywaj z umiarem również inne produkty pochodzenia zwierzęcego, np. jajka czy mleko.
Sól
Częste spożywanie soli przyczynia się do zatrzymania wody w organizmie, a przez to do nadciśnienia. A nerki tego nie lubią. Wysokie ciśnienie prowadzi do stwardnienia tętniczek w tym organie.
Szpinak
Szczawiany zawarte w szpinaku przyczyniają się do powstania kamieni nerkowych. Związki te znajdziemy również w rabarbarze, szczawiu oraz botwince.
Alkohol i papierosy
Używki wpływają negatywnie na pracę nerek, ponieważ niszczą naczynia krwionośnych. Ponadto wysokoprocentowe trunki zagęszczają mocz, co zwiększa ryzyko wystąpienia infekcji.
2. Serce
Pomagają:
Suszone morele
Zawierają dużą dawkę potasu, a składnik ten odgrywa kluczową rolę w regulowaniu ciśnienia krwi. Potas usprawnia również pracę mięśnia sercowego.
Gorzka czekolada
Czekolada z wysoką zawartością kakao to doskonałe źródło magnezu, który obniża ciśnienie krwi. Ponadto wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i rozszerza tętnice, co pozwala zapobiec zawałowi serca.
Mleko
Mleko i przetwory mleczne dostarczają wapnia, a pierwiastek jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Reguluje ciśnienie krwi, wpływa na pracę serca. Znaczne niedobory tego składnika mogą nawet skutkować zatrzymaniem akcji serca.
Pomidory
Serce najbardziej lubi przetworzone pomidory (ketchup, sok itp.), ponieważ zawierają mnóstwo likopenu. To jeden z antyoksydantów, który chroni przed miażdżycą i chorobami sercowo-naczyniowymi.
Szkodzą:
Margaryna
Popularne margaryny to źródło tłuszczów trans, czyli utwardzonych olejów roślinnych. Wpływają one niekorzystnie na pracę całego układu sercowo-naczyniowego. Powodują zwiększenie poziomu złego cholesterolu. Przyczyniają się do miażdżycy, ponieważ nadmiar TT odkłada się w ścianach tętnic. Ponadto, spożywanie utwardzonych olejów to jedna z przyczyn choroby niedokrwiennej serca.
Cukier
Cukier to wróg serca. Przyczynia się do zwiększenia ciśnienia. Powoduje choroby serca i niewydolność całego układu krążenia. Pamiętajmy, że cukier znajduje się nie tylko w słodyczach. Czai się również w płatkach śniadaniowych, pieczywie, gotowych sosach. Ukrywa się pod różnymi nazwami – np. maltoza, glukoza, fruktoza, sacharoza. Dlatego zanim kupisz jakiś produkt, przeczytaj skład.
Kawa
Mała czarna to zdrowy napój, jeśli jednak pijemy go z umiarem. Zbyt duże spożycie kofeiny może przyczynić się do choroby niedokrwiennej serca oraz zawału. Pamiętaj, że bezpieczna dzienna dawka to 400 mg (np. kawa z ekspresu zawiera 90 mg, filiżanka herbaty 60 mg, a puszka coli 90 mg).
3. Wątroba
Pomagają:
Cytryna
Cytryna ułatwia rozpuszczanie kamieni żółciowych. Pij każdego dnia o poranku szklankę ciepłej wody z cytryną, a twoja wątroba będzie ci wdzięczna. Napój pomaga oczyścić organizm z toksyn, a poz tym doskonale orzeźwia.
Ostropest plamisty
Aby skutecznie oczyścić organizm z toksyn i odciążyć wątrobę, można przyjmować zioła, np. ostropest plamisty. Roślina pomaga zregenerować wątrobę i działa detoksykująco na cały organizm.
Kurczak
Chude mięso to źródło białka, a składnik ten wspiera odbudowę wątroby. Oprócz kurczaka, warto jeszcze jeść cielęcinę i chude ryby.
Szkodzą:
Alkohol
Zbyt częste przyjmowanie napojów alkoholowych przyczynia się do stłuszczenia wątroby. Przez to organ nie funkcjonuje prawidłowo i nie może oczyścić organizmu z toksyn.
Leki przeciwbólowe
Duża ilość leków znacznie przeciąża wątrobę. Jeśli dokucza Ci ból, spróbuj innych, naturalnych sposobów. Wypij kawę, zrób chłodny okład lub zmień dietę.
Ostre przyprawy
Pieprz, chilli i inne ostre przyprawy źle wpływają na pracę wątroby. Przyczyniają się do powstania wzdęć i biegunki, przez co wątroba jest dodatkowo obciążona.
4. Żołądek
Pomagają:
Len mielony
Zawiesina z mielonego działa osłonowo na żołądek. Pomaga przy wrzodach i zespole jelita nadwrażliwego. Jeżeli dokucza ci ból żołądka, warto przygotować sobie taką „miksturę”. A samo przyrządzenie jest bardzo proste – 1 lub 2 łyżeczki lnu wsyp do szklanki i zalej gorącą wodą. Odczekaj kilka minut i wypij.
Jogurty
Znajdziemy w nich bakterie probiotyczne, które doskonale wpływają na pracę żołądka i wspomagają procesy trawienne. Probiotyki znajdziemy również w innych produktach mlecznych, np. kefirach oraz w kiszonych warzywach.
Szkodzą:
Tłusta wieprzowina
Tłuste mięsa są trudne do strawienia i na długo zalegają w żołądku. Sprawiają, że czujemy się przepełnieni i ociężali.
Warzywa strączkowe
Fasola, groch czy bób powodują nagromadzenie się gazów w układzie pokarmowym. Niektórzy po spożyciu warzyw strączkowych mają zaparcia lub biegunkę.
Wino musujące
Pobudza żołądek do wydzielania kwasów, przez co możemy cierpieć z powodu zgagi i niestrawności.
Papierosy
Palenie papierosów zwiększa wydzielanie kwasów żołądkowych. Podobnie jak przy alkoholu, może pojawić się zgaga lub niestrawność.