4 z 7Słodycze
Kruche ciasteczka, czekoladki, żelki czy słodkie desery – lista słodyczy, w których, znajdują się sztuczne dodatki i konserwanty jest długa. Okazuje się więc, że podobnie jak przypadku niezdrowych napojów, nie tylko ukryty cukier w takich produktach stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia.
Jedną z niebezpiecznych substancji używaną do produkcji słodyczy jest akryloamid, który może negatywnie wpływać na układ pokarmowy. Niekorzystnie wpływające na zdrowie mogą być też m.in. guma arabska powodująca wysypkę oraz kwas sorbowy i zieleń brylantowa wywołujące reakcje alergiczne. Z kolei czerwień Allura, również stosowana w wielu wyrobach cukierniczych może powodować wymioty, a także problemy z przewodem pokarmowym.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Prawda o waflach. Zapyliśmy eksperta o pupularną przekąskę