Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Przekonaj się do warzyw!

Avatar placeholder
13.07.2015 07:36
Przekonaj się do warzyw!
Przekonaj się do warzyw!

Warzywa to jedne z tych produktów spożywczych, które jedni kochają, a drudzy nienawidzą. Jednak niechęć do warzyw to nie najlepszy pomysł, są one bowiem najbardziej wartościową grupą produktów żywnościowych. Jeśli nie lubisz warzyw i ich nie jesz, narażasz się na niedobory składników odżywczych. Spróbuj przełamać opór wobec warzyw. Wystarczy zastosować się do kilku sprawdzonych wskazówek na zwiększenie ilości spożywanych jarzyn.

1. Skąd bierze się niechęć do warzyw?

Niekiedy niechęć, a nawet nienawiść wobec warzyw bierze się z okresu dzieciństwa, gdy zmuszano nas do ich jedzenia. Niektórym osobom warzywa wydają się mdłe i pozbawione smaku, zwłaszcza gdy preferują pikantne dania. Wówczas rozwiązanie problemu niejedzenia warzyw jest proste: wystarczy przyrządzać je w inny, ciekawszy sposób. Istnieje też grupa osób, które mają wrodzoną niechęć do niektórych warzyw. Osoby te szczególnie mocno odczuwają gorzkie smaki, przez co nie smakują im takie warzywa, jak brokuły, kalafior, bakłażan i niektóre liściaste warzywa. Na szczęście istnieją sposoby na podanie tych warzyw w taki sposób, że niemal nie czuć gorzkiego smaku. Dobrym pomysłem jest również podawanie tych jarzyn, które stosunkowo nam smakują, wraz z ulubionymi daniami. Jeśli nie jesteś przekonana do cukinii, szpinaku lub gotowanej marchwi, ale chcesz wprowadzić je do swojej diety, najprostszym sposobem na przezwyciężenie uprzedzeń jest dodanie tych warzyw do zapiekanki lub lazanii. Wiele osób lubi omlety – one także mogą zostać wzbogacone o warzywa, na przykład o pomidory, szpinak, pieczarki, brokuły i szparagi.

2. Jak jeść więcej warzyw?

Zapiekanki, lazanie i omlety są proste w przygotowaniu, a przemycenie do nich warzyw zajmuje dosłownie chwilę. Jednak na tym nie kończą się możliwości wykorzystania jarzyn. Warto przyrządzić z nich również zupę lub sałatkę. Warzywa stwarzają wiele możliwości, można podawać je na surowo lub ugotowane. Surowe warzywa są dla wielu osób bardziej apetyczne ze względu na wyrazisty smak i żywe kolory. Ponadto można podać je z dipem. Dobrym pomysłem jest wrzucenie warzyw, których smak nam nie przeszkadza, do spaghetti lub na pizzę. W ten sposób danie staje się bardziej wartościowe pod względem odżywczym. Jeśli wolisz, możesz przyrządzić sok warzywny lub kupić gotowy w sklepie. W lecie, gdy spędzamy więcej czasu na dworze, a pogoda sprzyja grillowaniu z przyjaciółmi, warto przygotować grillowane warzywa. Ich przyrządzenie nie zajmuje dużo czasu, a inna niż zwykle forma podania może sprawić, że skusisz się nawet na te jarzyny, za którymi raczej nie przepadasz.

Zobacz film: "Jak rozpoznać warzywa i owoce dobrej jakości?"

Dla wielu osób problemem jest nie tyle smak, co zapach niektórych warzyw. W przypadku kapusty, kalafiora, brukselki i brokułów zapach jest rzeczywiście bardzo intensywny. Im dłużej gotujemy te warzywa, tym trudniej wytrzymać w kuchni. Odór można jednak w prosty sposób zneutralizować. Wystarczy dodać odrobinę oliwy z oliwek, coś słonego, słodkiego lub kwaśnego, by zapach stał się mniej wyrazisty. Jeżeli jednak przeszkodą jest konsystencja warzyw, spróbuj przyrządzić je w inny sposób. Zamiast rozgotowanych jarzyn podaj surowe lub lekko podgotowane. Możesz posypać je tartym serem żółtym – w ten sposób dodasz im kaloryczności, ale takie połączenie może cię przekonać do warzyw.

Jedzenie warzyw wiąże się z dużymi korzyściami dla zdrowia. Jeśli do tej pory twoje nastawienie do warzyw było raczej negatywne, czas to zmienić. Małymi krokami na pewno uda ci się przełamać niechęć i znaleźć przynajmniej trzy warzywa, które na stałe zagoszczą w twoim jadłospisie.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze