Kuchnia meksykańska – przepisy i dania
Kuchnia meksykańska, która łączy w sobie tradycje Indian i wpływy hiszpańskich konkwistadorów, jest znana z różnorodności smaków, barw i aromatów. Charakteryzuje się obecnością świeżych składników, intensywnych przypraw i ziół oraz tradycyjnych technik kulinarnych. Jakie są najbardziej popularne dania?
1. Kuchnia meksykańska – czym się wyróżnia i charakteryzuje?
Kuchnia meksykańska kojarzy się z kukurydzą, fasolą, chili i pomidorami oraz takimi potrawami jak tortilla, tacos czy burritos. Jednak prawdziwa kuchnia Meksyku to bogactwo nieznanych i nietypowych smaków, występujących jedynie w tym kraju.
Meksykańska kuchnia łączy wpływy Starego i Nowego Świata. Wiele popularnych składników potraw, takich jak pomidory, ostra papryka, mięso indycze, wanilia, czekolada i kukurydza, znano tu jeszcze w czasach prekolumbijskich, inne zaś przywieźli ze sobą Hiszpanie i Francuzi. Ci do tradycyjnej kuchni meksykańskiej, opierającej się na egzotycznych owocach, słodkich ziemniakach, orzechach, rybach, dyni i czekoladzie, wprowadzili ryż, wołowinę, nabiał, drób, pszenicę, cebulę, czosnek i wino.
2. Jak smakują dania kuchni meksykańskiej?
Kuchnia meksykańska opiera się głównie na kukurydzy i roślinach strączkowych, a także różnych odmianach papryki i chili. Podstawowym surowcem w przygotowywaniu wielu potraw jest tak zwana masa, otrzymywana z przemiału ziaren kukurydzy.
Potrawy oryginalnej kuchni meksykańskiej są dość pikantne i aromatyczne, głównie dzięki dodatkowi chili (osoby, które wolą łagodniejsze jedzenie, powinny zamawiać potrawy sin chile, czyli bez chili).
Meksykańskie przystawki, zwane antojitos są podobne do hiszpańskich tapas. Przystawką może być wszystko: od dekoracyjnie podanego owocu po konkretne danie. Smakowitymi antojitos Meksykanie zajadają się wszędzie: w domu, barze, restauracji, parku, na targu i ulicy, o każdej porze dnia i nocy. Przystawkę można zamówić przed daniem głównym z aperitifem (botana) albo jako pierwsze danie w restauracji.
3. Najpopularniejsze dania meksykańskie
Dania kuchni meksykańskiej są bardzo różne, typowe dla danego regionu.
Kuchnia meksykańska – Meksyk północny
W północnej części kraju popularne są takie dania, jak:
- tortilla (wytwarzana z mąki pszennej, faszerowana mięsem wołowym i fasolą),
- burrito de machaca (placek pszenny z dodatkiem wołowiny),
- pajeta de membrillo (galaretka),
- crema de queso (zupa z sera),
- machaca con huevos (suszona wołowina z jajkami),
- gorditas (placki z kukurydzy nadziewane serem, mięsem i marynowanymi warzywami).
Wszystkie te dania są proste, pożywne i smaczne. Mieszkańcy północnego Meksyku używają dużych ilości papryczek chili.
Kuchnia meksykańska – Meksyk centralny
Kuchnia centralnej części Meksyku miesza ze sobą wpływy indiańskie i europejskie. Znanym kulinarnym regionem jest Puebla, z której pochodzi słynny sos mole poblano, przygotowywany z migdałów orzechów arachidowych, kurczaka, goździków, pasty sezamowej, cynamonu i gorzkiej czekolady.
W Meksyku centralnym popularne są dania z soczystych pomidorów, różnych gatunków fasoli, ryb i owoców morza. Do regionalnych potraw należą ponadto smażone ziemniaki i żeberka wieprzowe.
Kuchnia meksykańska – Meksyk południowy
Meksyk południowy to zróżnicowana pod względem smakowym część kraju. W regionie Yucatan dominują smaki słodkie, a w Oaxaca pikantne, na przykład danie tamale (smażone liście kukurydzy, a w nich zwinięty farsz z mięsa lub sera i pikantnego chili).
Region ten słynie z sosów, mole Oaxaqueno, guacamole (pasta z awokado, dodatek do tortilli), salsa mexicana (sosu z pomidorów z dodatkiem ostrego chili i kolendry, podawanego do mięs).
4. Czy kuchnia meksykańska jest zdrowa?
Kuchnia meksykańska według specjalistów jest zdrowa, ponieważ jest bogata w nasiona roślin strączkowych zawierających białko, witaminy i składniki mineralne oraz warzywa, takich jak pomidory, papryka, cebula, kukurydza, fasola czy szpinak oraz owoce, takie jak awokado. To składniki zasobne w witaminy i minerały oraz błonnik pokarmowy, który dba o prawidłową perystaltykę jelit.
Pozytywne działanie na organizm wykazują także niektóre przyprawy stosowane w kuchni meksykańskiej, takie jak na przykład papryczki chili, które mogą poprawiać stężenie cholesterolu HDL czy cynamon, który wspiera wydzielanie soku żołądkowego, co wpływa na proces trawienia.
Trzeba jednak pamiętać, że na dania kuchni meksykańskiej powinny uważać osoby zmagające się z chorobami przewodu pokarmowego (np. strączki są ciężkostrawne, przez co mogą powodować bóle brzucha oraz wzdęcia, a ostre przyprawy podrażniać żołądek).