Trwa ładowanie...

Racuchy - charakterystyka, z czym podawać, przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami, kalorie

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
05.10.2021 14:10
Racuchy
Racuchy (Adobe Stock)

Racuchy są tradycyjną potrawą kuchni polskiej. Są to średniej wielkości placuszki, które przyrządza się z takich składników jak mąka pszenna, mleko czy drożdże. Co jeszcze warto wiedzieć o tych pysznych, smażonych plackach?

spis treści

1. Czym są racuchy?

Racuchy to nieduże placuszki, które smaży się na oleju rzepakowym, maśle klarowanym czy oleju kokosowym. Do przyrządzenia tego tradycyjnego polskiego dania używa się mąki, drożdży, mleka lub śmietanki.

Osoby uwielbiające eksperymentować w kuchni przyznają, że racuchy można także przyrządzić na bazie sody. Stanowią one dobrą alternatywę dla składnika jakim są drożdże. Soda oczyszczona w połączeniu z płynnymi składnikami o kwaśnym odczynie, np. kefirem, maślanką, jogurtem naturalnym doskonale spulchni nasze placuszki.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

2. Z czym podawać racuchy?

Polacy najchętniej sięgają po racuchy z jabłkiem, jednak potrawę tę można także przyrządzać z bananami, serem, brzoskwiniami, morelami, śliwkami, rabarbarem. Smażone placki doskonale smakują z również z marmoladą, dżemem, cynamonem, cukrem pudrem czy śmietaną.

3. Przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami

Drożdżowe racuchy z dodatkiem jabłek smakują wyśmienicie. Nic dziwnego, że tak często goszczą one na naszym stole.

Składniki niezbędne do przyrządzenia ciasta drożdżowego:

  • mleko (jedna szklanka)
  • mąka pszenna (jedna szklanka)
  • jajo kurze
  • cukier (jedna łyżka)
  • świeże drożdże (25 g)
  • cukier waniliowy (jedna łyżeczka)
  • jabłka (trzy sztuki).
  • tłuszcz do smażenia (najlepiej olej rzepakowy lub olej kokosowy).

Sposób przyrządzenia:

W pierwszej kolejności przygotuj zaczyn do ciasta – wymieszaj szklankę ciepłego mleka z jedną łyżką cukru oraz rozdrobnionymi drożdżami oraz pięcioma łyżkami mąki. Miskę odstaw na bok, pamiętając o tym, że zaczyn powinien być przykryty czystą np. bawełnianą ścierką kuchenną. Odczekaj kwadrans.

Po upłynięciu określonej ilości czasu wsyp resztę mąki do dużego naczynia. Dodaj łyżeczkę cukru waniliowego, jedno jajko oraz przygotowany wcześniej zaczyn. Wyrób ciasto przy użyciu robota kuchennego. Ponownie odstaw ciasto do wyrośnięcia na trzydzieści, czterdzieści minut. Musi być ono przykryte. Obierz jabłka, a następnie pokrój je w drobną kosteczkę. Gdy ciasto wyrośnie, dodaj pokrojone owoce. Ponownie wymieszaj całość za pomocą drewnianej łyżki.

Rozgrzej na patelni olej kokosowy lub inny tłuszcz. Gdy patelnia będzie już rozgrzana, usmaż racuchy. Jeden placuszek powinien składać się z dwóch, trzech łyżek ciasta. Usmażone placki połóż na papierowych ręcznikach, dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. Na koniec posyp placki cukrem pudrem.

4. Kalorie i wartości odżywcze

W 100 gramach racuchów drożdżowych znajdziemy 245 kalorii. Taka porcja zawiera 7,3 g protein, 6,9 g tłuszczu – 1,098 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 3,445 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz 1,982 wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), 22,9 g cholesterolu, 41,6 g węglowodanów, 1,4 g błonnika, 54 mg wapnia, 25 mg sodu, 83 mg fosforu, 129 mg potasu, 0,86 mg żelaza, 12 mg magnezu, 0,57 mg cynku, 0,06 mg miedzi, 0,095 mg witaminy B1, 0,751 mg niacyny, 1,63 mg witaminy E, 74,6 µg folianów, 0,35 mg kwasu askorbinowego, 23,9 µg witaminy A, 0,102 µg witaminy D.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze