Trwa ładowanie...

Rakotwórcza toksyna. Tu znajdziesz jej nawet 80 proc. więcej

Avatar placeholder
21.01.2024 16:54
Brązowy ryż zawiera dużo więcej arsenu niż jego biały odpowiednik
Brązowy ryż zawiera dużo więcej arsenu niż jego biały odpowiednik (Getty Images)

Badania wykazały, że ryż brązowy zawiera znacznie więcej arsenu niż jego biały odpowiednik. Co to dla nas oznacza? Czy spożywanie brązowego ryżu jest niebezpieczne dla zdrowia?

spis treści

1. Arsen w ryżu

Arsen, pierwiastek chemiczny, który naturalnie występuje w środowisku, może być niebezpieczny w wyższych stężeniach, a ryż, ze względu na swoje właściwości uprawne, ma tendencję do akumulowania tego pierwiastka. Nie tylko ziarna ryżu, ale także produkty pochodne - mleko ryżowe, ryż preparowany - mogą zawierać arsen. Ryż organiczny nie różni się pod tym względem od ryżu "konwencjonalnego".

Przeprowadzone badania wskazują jednak, że ryż brązowy ma o około 80 proc. wyższą zawartość arsenu niż ryż biały. Wynika to z faktu, że **arsen kumuluje się w zewnętrznych warstwach ziaren ryżu, które są usuwane w procesie oczyszczania ryżu białego.

Zawartość arsenu różni się również w zależności od regionu - to wynik kombinacji czynników glebowych, wodnych oraz metod uprawy.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

2. Wpływ arsenu na zdrowie

Arsen może mieć znaczący wpływ na zdrowie ludzkie, szczególnie przy długotrwałej ekspozycji. Dzieci ze względu na mniejszą masę ciała i rozwijający się organizm są bardziej podatne na jego toksyczne działanie.

Wysokie dawki arsenu mogą prowadzić do ostrego zatrucia, manifestującego się objawami takimi jak: ból głowy, metaliczny posmak w ustach, nadmierna produkcja śliny oraz krwiomocz, które są wynikiem bezpośredniego działania toksycznego arsenu na narządy i tkanki.

Długotrwałe narażenie na niskie dawki arsenu, choć mniej dramatyczne w swoich bezpośrednich efektach, również stanowi poważne zagrożenie zdrowotne. Jego obecność w organizmie może przyczyniać się do rozwoju różnych form nowotworów, w tym raka pęcherza moczowego, płuc i skóry.

Mechanizm ten jest związany z właściwościami mutagennymi i kancerogennymi arsenu, które mogą prowadzić do uszkodzenia DNA i zaburzeń w procesach komórkowych.

Długotrwałe spożywanie arsenu, nawet w małych ilościach, zwiększa również ryzyko wystąpienia:

3. Jak zminimalizować ilość arsenu w ryżu?

Aby zminimalizować ryzyko związane z arsenem, zaleca się dokładne płukanie ryżu przed gotowaniem oraz odsączenie wody po jego ugotowaniu. Eksperci radzą również zwiększyć ilość wody podczas gotowania – najlepiej użyć sześciu szklanek wody na jedną szklankę ryżu. Takie działanie może zmniejszyć ilość arsenu w gotowym posiłku nawet o 30 proc.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze