Rosół – na skrzydełkach, z udek kurczaka, przepis Magdy Gessler
Rosół to najpopularniejsza polska zupa. Podawany z kluseczkami i makaronem króluje podczas niedzielnych (i nie tylko!) obiadków. Esencjonalny, smaczny i klarowny rosół można ugotować na wiele sposobów, ale jego tajemnica tkwi w wywarze. Rosół to zupa, która jako jedna z wielu jest przygotowywana długo. Specyficzne gotowanie mięsa i włoszczyzny uplasowało rosół jako jedną z narodowych potraw polskich.
1. Rosół – na skrzydełkach
Odżywczy i rozgrzewający rosół jest doskonały na zimowe dni oraz na przeziębienie.
Składniki tradycyjnego rosołu: 6 skrzydełek z kurczaka, 1 dużą marchew, kawałek selera, 1 pietruszkę, ½ pora, 1 cebulę, 1 kostkę rosołową (najlepiej drobiową), kilka gałązek zielonej pietruszki, pieprz, sól, paprykę mieloną i makaron niteczki.
Przygotowanie tradycyjnego rosołu:
- Skrzydełka należy umyć, włożyć do garnka, a następnie zalać zimną wodą. Bez przykrycia gotować przez kilka minut na małym ogniu. Następnie wyjąć szumowinę.
- Dodać seler, por i pietruszkę. Posolić według uznania.
- Podrumienić na patelni cebulę, kolejno wrzucić ją do garnka.
- Marchewkę pokroić na kawałki i dodać do zupy.
- Dodać kostkę rosołową (drobiową). Całość gotować aż do momentu uzyskania miękkich skrzydełek.
- Usunąć z zupy rozgotowany por i cebulę.
- Na koniec dodać drobno posiekaną pietruszkę i pozostałe przyprawy.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Gotowy do spożycia zalać ugotowanym rosołem.
2. Rosół – z udek kurczaka
Do przygotowania rosołu z udek kurczaka potrzebne będą następujące składniki: 3 udka z kurczaka, 3 marchewki, 1 pietruszka, ½ średniego selera, ½ cebuli, liście lubczyku, ziarenka pieprzu, sól, ziele angielskie, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka zmielonej, suszonej włoszczyzny.
Przygotowanie rosołu z udek kurczaka:
- Dokładnie umyć udka, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu. Szumy zebrać łyżką.
- Umyć i obrać marchewkę, seler, pietruszkę i czosnek. Drobno pokroić i dodać do gotującego się rosołu.
- ½ cebuli opiec na gazie i dodać do całości.
- Dodać sól, pieprz, ziele angielskie i suszoną, zmieloną włoszczyznę. Lubczyk położyć na wierzch. Pozostawić tak do powolnego gotowania.
- Kiedy mięso i warzywa są już miękkie należy je wyjąć.
- Ugotować makaron, następnie zalać rosołem. Najlepiej podawać z natką pietruszki lub koperkiem.
3. Rosół – przepis Magdy Gessler
Polska restauratorka i właścicielka wielu restauracji Magda Gessler proponuje gotowanie rosołu według wyjątkowego przepisu. Składniki rosołu wg przepisu Magdy Gessler to: 1 kura rosołowa, szponder wołowy – 500g, 6 marchewek, 6 pietruszek, 1 seler, 2 cebule, 1 por, ćwiartka kapusty włoskiej, 1 pęczek natki pietruszki, 2 łyżki lubczyku, 1 łyżka pieprzu ziarnistego, 5 goździków, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, sól i natka pietruszki.
Przygotowanie rosołu:
- Warzywa i mięso umyć, następnie pokroić (warzywa wcześniej obrać).
- Cebulę skarmelizować na patelni.
- Mięso i warzywa poza lubczykiem i natką pietruszki zalać zimną wodą. Najlepiej filtrowaną.
- Dodać przyprawy (bez soli).
- Gotować na małym ogniu przez 3 godziny.
- Dodać natkę, lubczyk, sól. Na małym ogniu gotować jeszcze przez ok. 30 minut.
- Po wystudzeniu odcedzić.
Zobacz także:
Magda Gessler poleca zwolennikom chudego rosołu - po odcedzeniu rosołu mocno go schłodzić, a następnie zdjąć tłuszcz. Aby rosół był klarowny, po przecedzeniu dodać dwa białka kurze, a następnie powoli podgrzewać jednocześnie mieszając. Mięso i warzywa wyjąć. Użyć do innych potraw.