Trwa ładowanie...

Ryzyko groźnego raka spada o ponad 50 procent. Obniża cholesterol, odchudza, wzmacnia serce

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
Katarzyna Wąś-Zaniuk 23.02.2023 11:04
Lepszy od świeżych pomidorów. Zimą pij jak najczęściej
Lepszy od świeżych pomidorów. Zimą pij jak najczęściej (Adobe Stock)

W okresie zimowym, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców pochodzących od lokalnych rolników jest mocno ograniczony, warto sięgnąć po smaczne, a przede wszystkim zdrowe przetwory. Niektórzy konsumenci nie mają pojęcia, że regularne spożywanie soku pomidorowego może skutkować nie tylko utratą zbędnych kilogramów, ale także poprawą kondycji skóry.

spis treści

1. Właściwości zdrowotne soku pomidorowego

Podstawą budowania odporności organizmu jest zdrowa, zbilansowana dieta, uwzględniająca między innymi owoce oraz warzywa. Niestety, warzywa dostępne zimą w dyskontach i supermarketach nie smakują najlepiej, a w ich składzie znajduje się mniejsza zawartość substancji odżywczych.

Co zatem zrobić, jeśli chcemy dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę witamin oraz składników mineralnych? Okazuje się, że doskonałą alternatywą dla owoców i warzyw mogą być przetwory owocowe lub warzywne.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Sok pomidorowy, którym można zastąpić świeże pomidory, znany jest ze swojego charakterystycznego, lekko kwaskowatego, ale i słodkawego smaku.

W jego składzie występują witaminy z grupy B (np. tiamina, niacyna, pirydoksyna, kwas foliowy), witamina A, witamina D, witamina C oraz witamina K. Dodatkowo produkt ten obfituje w następujące składniki mineralne: wapń, potas**, żelazo, sód oraz fosfor.

Sok pomidorowy, w porównaniu do świeżego pomidora, zawiera więcej wysoko przyswajalnego, a także cennego dla zdrowia karotenoidu o nazwie likopen. Substancja ta dobrze rozpuszcza się w tłuszczach i wykazuje silne właściwości przeciwutleniające.

Badania opublikowane w czasopiśmie ''Food Science & Nutrition'' potwierdziły, że regularne spożywanie soku pomidorowego, który nie zawiera soli, może zapobiec rozwojowi schorzeń serca. Inne badania wykazały również, że likopen przyjmowany wraz z sokiem pomidorowym może zredukować od 21 procent do 53 procent ryzyko zachorowalności na nowotwór gruczołu krokowego.

Ponadto, picie soku pomidorowego może uchronić pacjentów przed nowotworem przewodu pokarmowego oraz schorzeniami, które dotyczą układu nerwowego.

Regularne sięganie po niskokaloryczny sok pomidorowy skutkuje poprawą wyglądu skóry, utratą nadmiernych kilogramów, spadkiem poziomu złego cholesterolu, poprawą pracy serca, spadkiem ciśnienia krwi. W jednej szklance soku pomidorowego znajduje się zaledwie 26 kcal.

W takim produkcie znaleźć można także 0,5 g tłuszczu, 6,3 g węglowodanów oraz 0,75 g błonnika.

2. Jaki sok pomidorowy wybrać?

Niektóre osoby uwielbiają soki pomidorowe własnego wyrobu. Decydując się na zakup gotowych przetworów na bazie pomidorów, warto wziąć pod uwagę skład opisany na etykiecie produktu. Najzdrowsze są czyste soki pomidorowe 100 procent, które nie zawierają dodatkowych konserwantów, soli oraz cukru.

3. Sok pomidorowy nie dla wszystkich

Choć sok pomidorowy wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości, nie wszyscy mogą go spożywać. Po napój ten nie powinny sięgać osoby uczulone na pomidory. Kolejnym przeciwwskazaniem do spożywania soku pomidorowego jest refluks żołądkowo-przełykowy. W przypadku pacjentów chorujących na refluks, napój może spowodować nasilenie objawów chorobowych.

Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Najzdrowsza odmiana pomidorów. Idealna na przetwory (WIDEO)
Najzdrowsza odmiana pomidorów. Idealna na przetwory (WIDEO)

Sezon na pomidory trwa. W sklepach znajdziemy wiele odmian różniących się od siebie kształtem, wielkością

przeczytaj artykuł
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze