Trwa ładowanie...

Sałatka z kuskusu - charakterystyka, przepis, wartości odżywcze

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
13.12.2021 16:43
Sałatka z kuskusu
Sałatka z kuskusu (Pexels)

Sałatka z kuskusu cieszy się ogromnym zainteresowaniem wśród miłośników gotowania. Składnikami potrzebnymi do przyrządzenia tej potrawy są: kasza kuskus, warzywa oraz przyprawy takie jak sól, pieprz czy papryka wędzona. Przygotowanie tej przekąski jest banalnie proste i zajmuje niewiele czasu. Jakie składniki odżywcze zawiera to danie?

spis treści

1. Co to jest sałatka z kuskusu

Sałatka z kuskusu to prosta i szybka w przygotowaniu potrawa, przyrządzana na bazie kaszy kuskus, popularnych przypraw, a także ogólnodostępnych warzyw.

Kuskus jest tradycyjnym produktem spożywczym, który łączy w sobie cechy makaronu oraz kaszy. Otrzymywany z twardej pszenicy durum, stanowi podstawę codziennej diety w krajach północno-zachodniej Afryki. Polacy również chętnie sięgają po kaszę kuskus. Wszystko za sprawą uniwersalności oraz prostoty przyrządzenia tego produktu. Wystarczy wsypać kaszę do miski i zalać ją wrzącą wodą. Nie wymaga gotowania jak kasza jęczmienna czy kasza gryczana.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

2. Przepis na sałatkę z kuskusu

Sałatka z kaszą kuskus jest dziecinnie prosta, nie musisz więc posiadać specjalnych umiejętności kulinarnych, aby ją przyrządzić. Składnikami potrzebnymi do jej przygotowania są:

  • brokuły (2 sztuki),
  • kasza kuskus (1 szklanka),
  • czosnek (2 ząbki),
  • ugotowane jajka kurze (2-3 sztuki),
  • pomidory (2 sztuki),
  • majonez (3 łyżki),
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta wędzonej papryki.

Wykonanie:

Wsyp jedną szklankę kaszy kuskus do garnka. Zalej produkt wrzącą wodą, a następnie odstaw na pięć minut.

W drugim naczyniu ugotuj brokułowe różyczki. Czas gotowania nie powinien przekroczyć czterech minut. Idealnie ugotowane brokuły są lekko twarde oraz jędrne.

W międzyczasie pokrój pomidory oraz ugotowane jajka w kostkę. Do przestudzonej kaszy kuskus dodaj ugotowane brokuły, a także rozdrobnione jajka i pomidory.

W niewielkim naczyniu połącz z solą, pieprzem, wędzoną papryką, poszatkowanym czosnkiem trzy łyżki majonezu. Gotowym sosem polej warzywa z kaszą kuskus. Całość odstaw do lodówki na dwie godziny.

Przepis przewiduje przyrządzenie wegetariańskiej sałatki z kuskusem. Osoby spożywające mięso, zachęcamy do kulinarnego eksperymentowania. Smak potrawy warto można udoskonalić takimi produktami jak ugotowane mięso z kurczaka czy mięso z indyka.

3. Wartości odżywcze sałatki z kuskusu

Sałatka z kuskusu stanowi cenne źródło składników odżywczych, witamin oraz minerałów. W kaszy kuskus, produkcie otrzymywanym z twardej pszenicy durum, znajdziesz sporą ilość białka, żelaza, sodu, wapnia, fosforu, niacyny, kwasu foliowego. Ponadto, kasza stanowi doskonałe źródło błonnika, czyli włókna pokarmowego. Substancja pobudza perystaltykę jelit, ułatwia wypróżnianie, a także przyspiesza przemianę materii.

Jajka, jako kolejny ze składników sałatki z kuskusem, zawierają witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę D, a także minerały takie jak mangan, selen, miedź, żelazo czy fosfor. Stanowią również cenne źródło luteiny oraz zeaksantyny, substancji wpływających korzystnie na wzrok. Warto nadmienić, że w kurzych jajach występuje również arginina, substancja wpływająca pozytywnie na układ krwionośny w ludzkim ciele.

W czosnku występują prozdrowotne przeciwutleniacze, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, ale również witaminy: witamina A, witamina B1, witamina B2, oraz witamina PP. Warzywo obfituje również w składniki mineralne takie jak magnez, potas, selen, wapń oraz mikoelementy: kobalt, chrom i nikiel.

W pomidorach obecne są witaminy z grupy B, działające dobroczynnie na układ nerwowy, witamina C, witamina E oraz beta karoten. Warzywo zawiera także likopen, składnik charakteryzujący się działaniem przeciwzapalnym, przeciwgrzybiczym oraz antybakteryjnym.
Brokuły, czyli kolejny ze składników sałatki, mają silne działanie antynowotworowe i przeciwzapalne. Poprawiają stan naszego wzroku, zapobiegają anemii oraz regulują działanie naszego układu pokarmowego. W składzie tych warzyw występuje witamina A, witaminy z grupy B, witamina C, kwas foliowy, wapń, sód, potas, fosfor.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze