Kuskus - charakterystyka, właściwości, przygotowanie, przepisy

Kuskus to rodzaj kaszy, która pochodzi z północnej Afryki. Kuskus dla muzułmanów jest symbolem bogactwa i szczęścia, a dla nas smacznym urozmaiceniem dań obiadowych i nie tylko. Kasza kuskus w ostatnich latach stała się bardzo popularna i można ją znaleźć w kuchniach wielu Polaków. Jej sukces to zasługa smaku, uniwersalności oraz łatwości przyrządzenia – wystarczy ją tylko zalać wrzątkiem i po kilku minutach jest gotowa do jedzenia.

Kuskus - charakterystyka, właściwości, przygotowanie, przepisyKuskus - charakterystyka, właściwości, przygotowanie, przepisy
Sylwia Stachura

Co to jest kuskus?

Kuskus jest uznawany za kaszę, ale tak naprawdę bardziej przypomina makaron. Otrzymuje się go z twardej pszenicy durum (tej samej, z której robi się włoski makaron). Mąkę pszenną miesza się z wodą, a następnie formuje charakterystyczne małe, żółte granulki, które znamy jako kaszę kuskus. W przeszłości kuskus robiono z prosa. Określenia kuskus używa się zarówno dla kaszy, jak i samej potrawy przygotowywanej z tego produktu.

Warto wiedzieć, że kuskus to produkt o bogatej historii. Jedzono go już 3 tysiące lat p.n.e. wśród ludności berberyjskiej, zamieszkującej obszar północno-zachodniej Afryki. Później kuskus stał się popularny w innych krajach tej części świata – w Maroko, Algierii, Libii, Tunezji, Senegalu oraz na Sycylii.

W przeszłości kaszę kuskus wytwarzano ręcznie – kobiety obłuskiwały ziarna pszenicy, rozdrabniały je, a następnie jądra ziaren spryskiwały słoną wodą i obtaczały w mące pszennej. Tak powstawały drobne kuleczki, które trafiały na słońce, aby się wysuszyły i były gotowe do jedzenia.

Kuskus na słodko i słono

Kuskus to tradycyjne danie kuchni marokańskiej. Podaje się go tam na dużym talerzu i polewa sosem z warzywami i mięsem. Wszyscy zebrani przy stole jedzą wspólnie, z jednego dużego naczynia. Złote ziarenka kuskusu są ważnym symbolem dla muzułmanów – oznaczają szczęście i bogactwo. Potrawy na bazie kuskusu towarzyszą najważniejszym wydarzeniom rodzinnym oraz ceremoniom o charakterze religijnym, takim jak wesela czy pogrzeby.

Właściwości kaszy kuskus

Kasza kuskus to produkt zbożowy, dlatego w 100 g jest około 360 kcal. Kuskus wyróżnia się jednak dużą zawartością białka – jest go więcej niż w innych rodzajach kaszy. Poza tym produkt ten ma bardzo mało tłuszczu (tylko 2 g w 100 g kaszy) oraz nie zawiera cholesterolu.

Właściwości kuskusu wynikają z dużej zawartości składników odżywczych. W kaszy kuskus znajdziemy żelazo, sód, wapń, fosfor, witaminy z grupy B (zwłaszcza niacynę oraz kwas foliowy) i błonnik.

Warto pamiętać o tym, że przyswajalność żelaza z kuskusu zwiększymy, jedząc go w towarzystwie produktów bogatych w witaminę C (np. papryka, cytrusy).

Kuskus jest lekkostrawny, dlatego nadaje się dla wszystkich, którzy dbają o to, by ich posiłki nie obciążały układu pokarmowego. Mogą go jeść kobiety w ciąży oraz osoby starsze, ponieważ nie podrażnia żołądka. Co ważne z właściwości kuskusu mogą też skorzystać dzieci, ponieważ nie obciąża on żołądka. Ponadto dzięki zawartym w kuskusie właściwościom poprawimy pracę układu nerwowego i mózgu.

Przygotowanie kaszy

Kuskus to najłatwiejsza w przygotowaniu kasza, ponieważ nie wymaga płukania, ani długiego gotowania. Ziarenka kaszy wystarczy tylko zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, aby napęczniały. W zależności od tego, jaką potrawę przygotowujemy, kaszę kuskus można też zalać mlekiem albo bulionem.

Jak przygotować kuskus? Kaszę wsypujemy do salaterki i zalewamy gorącą wodą około 1 cm nad powierzchnię kuskusu. Miskę można przykryć i odstawić na około 5 minut. Po tym czasie kasza kuskus będzie gotowa do spożycia. Jeśli przygotowujemy wytrawne danie, warto użyć osolonej wody, by nadać kaszy smak. Dzięki temu, że kuskus przyrządza się błyskawicznie, świetnie nadaje się dla wszystkich, którzy żyją w biegu i nie mają czasu na przyrządzanie skomplikowanych dań.

Przepisy na kuskus

Kuskus świetnie zastępuje ziemniaki i ryż do obiadu. Aby nadać mu charakteru, warto dodać trochę oliwy z oliwek, soku z cytryny, ulubionych przypraw oraz świeżych ziół. W sieci można znaleźć wiele przepisów na kaszę kuskus. Nie musimy jednak się trzymać sztywno przepisów z kaszą kuskus. Zawsze warto zmodyfikować przepis z kaszą kuskus, tak, aby idealnie dopasować danie do naszych kubków smakowych.

Jeśli lubisz orientalne smaki, to wypróbuj przepis na kuskus z warzywami w stylu marokańskim. Aby przygotować kaszę kuskus z warzywami wystarczy polać aromatycznym sosem na bazie warzyw.

Do kuskusu z warzywami wykorzystaj bakłażany, cebulę, cukinię, paprykę, marchewkę, pomidory, oliwki. Aby nadać daniu marokański charakter dodaj słodkie rodzynki lub suszoną żurawinę. Najważniejsze w kuskusie z warzywami są oczywiście przyprawy – kmin rzymski, kolendra, wędzona papryka, pieprz cayenne.

Przepis na kuskus warto urozmaicić też odrobiną miodu, soku z cytryny oraz oliwy z oliwek. Wolisz bardziej treściwe przepisy z kuskusem? Do sosu możesz też dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i uzyskać inne danie – kuskus z kurczakiem.

Kuskus świetnie sprawdza się również w przepisach na nadzienie do faszerowanych warzyw i zapiekanek, ale także jako składnik sałatek. Warto znać np. przepis z kuskusem na tabbouleh. Jest to tradycyjna arabska sałatka z kuskusem lub kaszą bulgur. Co będzie potrzebne poza kaszą? Świeże warzywa (pomidory, ogórki, papryka, dymka), zioła (natka pietruszki, mięta) oraz nadające charakter dodatki, czyli czosnek, cytryna, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Warzywa należy pokroić w kostkę, zioła drobno poszatkować i wszystko wymieszać z wystudzoną kaszą. Ta sałatka z kaszą kuskus idealnie nadaje się do dań mięsnych (np. z grilla), ale można ją traktować jako samodzielne danie.

Jednak sałatkę z kuskusem można przygotować na wiele sposobów. Tak naprawdę sałatkę z kuskusem można przygotować w kilka minut z tego, co mamy w lodówce. Do sałatki z kuskusem można dodać szynkę, jajka, pomidory, ogórki, cebulę, oliwki lub cokolwiek innego co akurat znajdziemy w lodówce.

Kuskus na słodko? Tak, kasze kuskus znajdziemy w orzepisach na deser albo słodkie śniadanie. Rano można ją przygotować zamiast owsianki i zjeść ze świeżymi owocami, jogurtem, bakaliami i miodem. To pożywna propozycja na śniadanie, która doda energii i na pewno poprawi nastrój.

Ile kalorii ma surowy kuskus?

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 173 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna376 kcal650 kcal
Białko12,76 g22,1 g
Węglowodany77,4 g134 g
Cukier0 g0 g
Błonnik5,00 g8,65 g
Tłuszcz0,64 g1,11 g
Tłuszcze nasycone0,12 g0,20 g
Tłuszcze jednonienasycone0,09 g0,15 g
Tłuszcze wielonienasycone0,25 g0,44 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów20,0 µg34,6 µg
Witamina B1 - tiamina0,16 mg0,28 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,08 mg0,14 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna3,49 mg6,04 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy1,24 mg2,15 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,11 mg0,19 mg
Witamina B9 - kwas foliowy20,0 µg34,6 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A0 i.u.0 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0 mg0 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń24,0 mg41,5 mg
Żelazo1,08 mg1,87 mg
Magnez44,0 mg76,1 mg
Fosfor170 mg294 mg
Potas166 mg287 mg
Sód10,00 mg17,30 mg
Cynk0,83 mg1,44 mg
Miedź0,25 mg0,43 mg
Mangan0,78 mg1,35 mg
Selen0 µg0 µg
Woda8,56 g14,81 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka