Serce kocha ten owoc. Jedz, a będzie bić jak dzwon
Choć na świecie jest już dość dobrze znany, to w Polsce o tym owocu słyszeli tylko nieliczni. A szkoda, bo posiada on wiele właściwości leczniczych – na czele z korzystnym wpływem na serce.
1. Mangostan. Co to za roślina?
Mangostan, (Garcinia mangostana L.), nazywany także "królową owoców", pochodzi z Azji, a konkretniej z regionu Tajlandii, Malezji, Filipin oraz Indonezji. Owoc ma okrągły kształt i ciemnofioletową, grubą skórkę, a zewnątrz przypomina nieco połączenie figi i kasztana. Co ciekawe, miąższ jest zupełnie biały i może przywodzić na myśl owoc mandarynki, bo łatwo dzieli się na ćwiartki lub ósemki.
Choć mangostan jest popularny w wielu sklepach spożywczych w Azji i Stanach Zjednoczonych, a także niektórych krajach Europy, w Polsce nadal stanowi egzotyczną nowinkę i można go dostać tylko w wybranych supermarketach, sklepach z ekologiczną i importowaną żywnością.
2. Mangostan a zdrowie
Mangostan należy do dość niskokalorycznych owoców, bo zawiera ok. 73 kcal na 100 g. Zawiera też błonnik, a ponadto zapewnia 12 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C, 4 proc. zapotrzebowana na witaminę B6 i 10 proc. zapotrzebowania na mangan.
Co więcej, mangostan jest niezwykle cennym źródłem antyoksydantów, które pomagają zwalczać wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu oraz rozwój wielu chorób. Składniki zawarte w mangostanie posiadają także właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
Oczywiście, dzięki całkiem sporej zawartości witaminy C, mangostan wspiera pracę układu odpornościowego. Co jednak najważniejsze, udowodniono, że korzystnie wpływa na zdrowie układu sercowo-naczyniowego, obniża ryzyko wystąpienia chorób serca, obniża poziom "złego" cholesterolu LDL oraz ciśnienia tętniczego.
Ponadto, ten tropikalny owoc wykazuje także właściwości przeciwzapalne, które są cenione m.in. przez osoby zmagające się z reumatoidalnym zapaleniem stawów i innymi chorobami zapalnymi. Czyste ekstrakty z tego owocu są także stosowane w pielęgnacji skóry: działają kojąco, nawilżająco i regulująco, dzięki czemu są cenione w rutynie cery trądzikowej, tłustej i mieszanej.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl