Trwa ładowanie...

Siedem dowodów na to, że jest najzdrowszym warzywem. Ale uwaga, jest jeden haczyk

 Karolina Rozmus
31.03.2023 07:20
To bomba witaminy C i roślinnych przeciwutleniaczy
To bomba witaminy C i roślinnych przeciwutleniaczy (Getty Images)

Papryka to warzywo, które może nam zaoferować znacznie więcej niż tylko doskonały smak czy aż pięciokrotnie wyższą niż w cytrynie zawartość witaminy C. Badania potwierdzają, że jest źródłem bardzo silnych związków, które chronią przed wysokim ciśnieniem, a nawet rakiem.

spis treści

1. Papryka najzdrowszym warzywem

W jednej, średniej wielkości sztuce o wadze 200 g znajduje się 288 mg witaminy C, podczas gdy dobowe zapotrzebowanie wynosi ok 60-70 mg na dobę. To też prawdziwa bomba witaminy E, A oraz B1, B2 i B3.

Papryka jest świetnym źródłem potasu, który neutralizuje szkodliwy wpływ sodu. Dlatego też codzienne spożywanie warzywa korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy – redukuje ryzyko wysokiego ciśnienia tętniczego krwi, a za sprawą witaminy C uelastycznia ściany naczyń krwionośnych.

Zobacz film: "Ekologiczne warzywa i owoce"
To jedno z najbardziej wartościowych warzyw
To jedno z najbardziej wartościowych warzyw (Pixabay)

To jednak nie wszystko. Paprykę warto jeść z uwagi na:

  • likopen – obecny w czerwonej papryce barwnik, który według badań opublikowanych na łamach "Nutrients" może zwalczać wolne rodniki w organizmie, neutralizując m.in. ryzyko nowotworów, a także chronić układ sercowo-naczyniowy,
  • karotenoidy – obecne w żółtych i pomarańczowych odmianach wykazują silne działanie antyoksydacyjne, a także są szczególnie istotne dla zdrowia oczu; badania wskazują, że mogą zapobiegać rozwojowi takich chorób jak jaskra,
  • kapsantynę – to czerwony barwnik z grupy karotenoidów, który może wpływać pozytywnie na przemianę materii; badania na zwierzętach omówione w "Food Research International" wykazały, że kapsantyna powoduje spadek masy ciała, a także wpływa pozytywnie na poziom glukozy i cholesterolu we krwi,
  • kwercetynę – to roślinny przeciwutleniacz, który wykazuje właściwości przeciwzapalne, wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, a także zwalcza komórki nowotworowe w organizmie,
  • witaminę C – jedno z niedawno opublikowanych badań na łamach "BMC Psychiatry" wskazuje, że niedobór witaminy C może także zwiększać ryzyko zaburzeń poznawczych i depresji,
  • witaminę A – badacze w "Annual Review of Nutrition" zaobserwowali, że ta witamina może chronić przed chorobami zakaźnymi, a także wpływać pozytywnie na proces wchłaniania składników odżywczych z pożywienia w jelitach,
  • witaminę B6 – jedna papryka dziennie pokrywa w 35 proc. zapotrzebowanie na witaminę kluczową dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego; naukowcy w "Journal of Inherited Metabolic Disease" zaobserwowali również, że ta witamina odgrywa pewną rolę w łagodzeniu objawów depresji.

2. Uwaga na "brudną dwunastkę"

Z papryką wiąże się tylko jedno zagrożenie. Kolejny rok z rzędu znalazła się na czarnej liście publikowanej przez amerykańską grupę Environmental Working Group (EWG) od 2004 roku.

"Brudna Dwunastka" to zestawienie warzyw i owoców najbardziej skażonych pestycydami. EWG publikuje ją na podstawie testów Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych. W produktach znajdujących się na liście "Brudnej Dwunastki" łącznie wykryto pozostałości 210 różnych pestycydów.

Nie oznacza to, że o papryce możemy zapomnieć, ale wyniki badań stanowią bardzo ważną przesłankę, by pamiętać o dokładnym myciu warzyw i owoców. Jeśli mamy taką możliwość, wybierajmy paprykę ze źródeł ekologicznych.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze