Trwa ładowanie...

Wegański pasztet z kwasem kiełbasianym. 7 osób w szpitalu

Aż siedem osób z Wietnamu walczy o życie na oddziale intensywnej terapii po zjedzeniu popularnego pasztetu o nazwie ”Minh Chay”. Okazało się, że produkt zawierał jad kiełbasiany (toksynę botulinową), jedną z najsilniejszych trucizn.

Zobacz film: "Jak powstają uszkodzenia wątroby?"

1. Chorzy w stanie ciężkim po zjedzeniu pasztetu

Biuro Bezpieczeństwa Żywności Wietnamu oraz Ministerstwo Zdrowia przekazały, że siedem osób walczy o życie na oddziałach intensywnej terapii w dwóch szpitalach, po tym, jak zjedli popularny w Wietnamie wegański pasztet ”Minh Chay”. Wytwarza go firma Loi Song Moi w dzielnicy Dong Anh w Hanoi.

Pasztet Minh Chay
Pasztet Minh Chay (NEWSFLASH)

Dwoje chorych przebywa w szpitalu Bach Mai (Hanoi), z kolei pięcioro pozostałych w szpitalu miejskim Ho Chi Minh, gdzie leczone są tzw. choroby tropikalne. Są wśród nich dwie siostry w średnim wieku, które poważnie zachorowały po zjedzeniu pasztetu. Straciły czucie w kończynach oraz miały poważne problemy z oddychaniem, przez co konieczne było podpięcie ich do respiratorów.

W poważnym stanie jest kobieta w ciąży, która także wymagała podpięcia do aparatury wspomagającej oddychanie. Leczenie pacjentów polega na wstrzykiwaniu osocza, podawaniu suplementów diety, w tym głównie witaminy B, a także stosowaniu zabiegów fizjoterapeutycznych.

Urzędnicy służby zdrowia zaapelowali do konsumentów pasztetu ”Minh Chay” o natychmiastowe wyrzucenie produktów. Każdy, u kogo wystąpią objawy zatrucia toksyną botulinową, powinni zgłosić się niezwłocznie do szpitala.

Inny chory, który wcześniej spożywał pasztet Minh Chay
Inny chory, który wcześniej spożywał pasztet Minh Chay (NEWSFLASH)

2. Objawy zatrucia jadem kiełbasianym

W wegańskim pasztecie ”Minh Chay” wykryto bakterię Clostridium botulinum, czyli nic innego, jak jad kiełbasiany. Jest to jedna z najsilniejszych trucizn, których spożycie może prowadzić do śmierci. Jad kiełbasiany wywołuje silne wymioty, poraża mięśnie, utrudnia oddychanie i zaburza widzenie. Zazwyczaj występuje przetworach z mięsa, ryb lub jarzyn, które zostały nieprawidłowo zakonserwowane. Ginie w temperaturze powyżej 60 stopni C.

Zobacz także: GIS wycofuje popularne kurczaki z "Żabki". Wykryto w nich bakterię Salmonelli

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.