Trwa ładowanie...

Silna broń w walce z rakiem jelita grubego. Zawiera cenny składnik

Avatar placeholder
15.07.2023 21:00
Porzeczka na jelita
Porzeczka na jelita (GettyImages)

Czerwona porzeczka, znana również jako gatunek krzewu z rodziny agrestowatych, ma swoje korzenie w Europie Zachodniej. Ta roślina daje drobne, półprzezroczyste i błyszczące owoce, które są nie tylko atrakcyjne dla oka, ale także pełne zdrowotnych korzyści. Charakteryzują się one specyficznym, kwaskowatym smakiem, który jest jednym z ich najbardziej rozpoznawalnych cech.

spis treści

1. Niepozorne owoce pełne zdrowia

Czerwona porzeczka jest prawdziwym skarbem natury, zawiera bowiem wiele składników odżywczych, które są niezbędne dla zdrowego funkcjonowania naszego organizmu. Wśród nich znajdują się:

  • witaminy C i K,
  • witaminy z grupy B,
  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez,
  • potas,
  • cynk,
  • sód,
  • fosfor.
Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Ponadto, czerwona porzeczka jest bogata w antocyjany, błonnik i garbniki.

Możliwości wykorzystania czerwonej porzeczki w kuchni są praktycznie nieograniczone. Można z niej przygotować sok, syrop, nalewkę czy dżemy. Jest również doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych, ciast, lodów, zdrowych koktajli i sałatek owocowych.

2. Suszone liście porzeczki

Suszone liście czerwonej porzeczki można wykorzystać do przygotowania leczniczego wywaru. Preparaty na bazie tych pysznych czerwonych owoców mają wiele prozdrowotnych właściwości:

  • regulują ciśnienie krwi,
  • wzmacniają włosy i skórę,
  • podnoszą odporność na infekcje wirusowe i bakteryjne,
  • łagodzą objawy grypy i przeziębienia.

Czerwona porzeczka zawiera substancje, które pomagają obniżyć wysoki cholesterol, chroniąc nasz organizm przed miażdżycą, udarem mózgu i zawałem serca. Regularne spożywanie owoców czerwonej porzeczki, dzięki zawartości przeciwutleniaczy, opóźnia proces starzenia się organizmu i niszczy szkodliwe wolne rodniki.

3. Porzeczka na jelita

Czerwona porzeczka jest również bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który zapobiega zaparciom, usprawnia pracę jelit, pomaga w eliminacji złogów pokarmowych, wspomaga rozwój mikroflory jelitowej i zmniejsza ryzyko rozwoju raka okrężnicy. Regularne spożywanie czerwonej porzeczki obniża prawdopodobieństwo wystąpienia anemii, osteoporozy i chorób układu sercowo-naczyniowego.

Osoby cierpiące na problemy z wątrobą, zapalenie pęcherza moczowego, zgagę i niestrawność wywołaną niedoborem soków trawiennych powinny szczególnie zwrócić uwagę na czerwoną porzeczkę. Domowe specyfiki z czerwonej porzeczki mogą okazać się dla nich niezwykle pomocne.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze