Trwa ładowanie...

Czerwona porzeczka – właściwości, przetwory, cena

Avatar placeholder
09.04.2021 16:17
Czerwona porzeczka – właściwości, przetwory, cena
Czerwona porzeczka – właściwości, przetwory, cena (Flickr)

Czerwone porzeczki zawierają wiele składników odżywczych, dlatego mają szerokie zastosowanie lecznicze. Latem nie należy więc zapomnieć o tych owocach sezonowych.

spis treści

1. Właściwości czerwonej porzeczki

Czerwona porzeczka rośnie w północnym klimacie umiarkowanym. Owoc pochodzi z państw Europy Zachodniej, takich jak m.in. Francja, Belgia, Norwegia i Polska. Czerwona porzeczka to krzew z czerwonymi owocami o wysokości około 1,5-2 metra. Są one półprzeźroczyste i wielkością przypominają perły.

Ich błyszcząca skórka zawiera miąższ, który zawiera od 3 do 12 maleńkich jadalnych nasion.

Zobacz film: "Smaczny sekret dobrego zdrowia. Polacy nadal nie mają odpowiednich nawyków"

Owoce czerwonej porzeczki przeciwdziałają niedokrwistości związanej z niedoborem żelaza. Regularne spożywanie czerwonych porzeczek bogatych w ten minerał może powstrzymać chorobę.

Czerwone porzeczki pomagają chronić organizm przed atakiem drobnoustrojów. Aby utrzymać układ odpornościowy w jak najlepszej formie, musisz codziennie dostarczać organizmowi witaminę C, zawartą m.in. w czerwonej porzeczce. To składnik odżywczy, który jest kluczowy dla wzmocnienia odporności.

Dieta bogata w błonnik pomaga powstrzymać zaparcia. Czerwone porzeczki zawierają dużo składnika, który jest potrzebny do prawidłowej pracy jelit. Błonnik, występujący w czerwonych porzeczkach w dużych ilościach, może również pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka okrężnicy.

Dzięki właściwościom zdrowotnym czerwonej porzeczki poprawisz pracę serca. Minerał sprzyja rozluźnieniu ścian naczyń krwionośnych, a to przyczynia się do regulacji ciśnienia krwi.

Czerwona porzeczka zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy. Istnieje wiele substancji odżywczych, niezbędnych do zapobiegania tej chorobie, a jedną z nich jest witamina K. Bogate są w nią właśnie czerwone porzeczki.

Jeśli natomiast chcesz cieszyć się zdrową i młodo wyglądającą skórą, wystarczy, że będziesz spożywać czerwone owoce, m.in. czerwone porzeczki. Wówczas twoje komórki będą chronione przed wolnymi rodnikami. Witamina C zawarta w czerwonych porzeczkach przyczynia się do produkcji kolagenu, co może poprawić miękkość i elastyczność skóry. Regularne jedzenie czerwonych owoców może również sprawić, że twoje włosy staną się miękkie, lśniące i gęstsze.

6 niezwykłych korzyści zdrowotnych z jedzenia czerwonych porzeczek
6 niezwykłych korzyści zdrowotnych z jedzenia czerwonych porzeczek [7 zdjęć]

Wszyscy dobrze wiemy, jak wygląda czarna porzeczkai znamy jej charakterystyczny, kwaskowaty smak. Nieco

zobacz galerię

2. Uprawa czerwonej porzeczki

Odpowiednim okresem do uprawy czerwonej porzeczki jest czas od listopada do marca. Krzewy w doniczkach można kupić praktycznie przez cały rok, ale przyjmą się lepiej, jeśli zostaną posadzone jesienią lub zimą.

Czerwona porzeczka powinna wzrastać w osłoniętym miejscu, z dala od silnych wiatrów i mrozów. Uprawa tej rośliny wymaga także dobrze odsączonej gleby. Czerwone porzeczki najlepiej rozwijają się w pełnym słońcu, ale można je uprawiać także w cieniu. Trzeba mieć jednak na uwadze to, że owoc dojrzeje wtedy nieco później i będzie mniej słodki.

Owoce z krzewów czerwonej porzeczki można zbierać już wczesnym latem, kiedy stają się jędrne i soczyste. Po ich zerwaniu można je przechowywać w lodówce przez kilka dni. Należy jednak pamiętać, że świeże porzeczki mają stosunkowo krótką żywotność. Aby przedłużyć czas ich spożycia, należy umieścić zebrane owoce w torebkach i zamrozić. Tak przygotowane czerwone porzeczki można przechowywać przez okres sześciu miesięcy.

3. Przetwory z czerwonej porzeczki

Czerwone porzeczki to idealny surowiec do konserwacji. Dżemy z czerwonej porzeczki są bardzo smaczne i łatwe do przygotowania. Porzeczkowe konfitury stosuje się często jako dodatek do wieprzowiny, jagnięciny lub dziczyzny, ponieważ mają w sobie naturalną, subtelną goryczkę, dzięki czemu doskonale podbijają smak tych mięs.

Tarta z czerwonymi porzeczkami jest cudownie słodka w smaku i stanowi orzeźwiający deser, idealny w upalne dni. Oprócz owoców z czerwonej porzeczki można dodać do nich np. budyń lub bezę. Należy podawać ją z cukrem pudrem. Inne wypieki, do których można dodać suszone lub świeże czerwone porzeczki to babeczki, bułki lub pieczywo.

Porzeczki idealnie nadają się do wyrobu win i nalewek w warunkach domowych. Wysoka kwasowość owoców sprawia, że można z nich przyrządzić różne rodzaje win – słodkie, półsłodkie i wytrawne. Nalewka z czerwonych porzeczek musi trochę "leżakować”, zanim stanie się odpowiednia w smaku. Warto jednak poczekać aż ten wyśmienity trunek dojrzeje, ponieważ im nalewka jest starsza, tym lepsza.

4. Ile kosztuje czerwona porzeczka

W sezonie letnim owoce czerwonej porzeczki kupisz praktycznie wszędzie – na wielu targowiskach, w warzywniakach i w supermarketach, na dziale z owocami. Obecnie średnia cena porzeczek waha się w przedziale 2-5 zł za 1 kg.

W internetowych i stacjonarnych sklepach można także dostać liofilizowane czerwone porzeczki, czyli owoce poddawane wcześniejszemu suszeniu poprzez mrożenie. Produkty zostają pozbawione wody, ale nie smaku i składników odżywczych. Po zmoczeniu takich porzeczek odzyskują one swój pierwotny kształt. Za 30 g tej przekąski zapłacisz średnio 10 zł.

5. Ile kalorii ma surowa czerwona i biała porzeczka

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 112 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna 56,0 kcal 62,7 kcal
Białko 1,40 g 1,57 g
Węglowodany 13,80 g 15,46 g
Cukier 7,37 g 8,25 g
Błonnik 4,30 g 4,82 g
Tłuszcz 0,20 g 0,22 g
Tłuszcze nasycone 0,02 g 0,02 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,03 g 0,03 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,09 g 0,10 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 41,0 mg 45,9 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze