Czerwona porzeczka – właściwości, przetwory, cena
Czerwone porzeczki zawierają wiele składników odżywczych, dlatego mają szerokie zastosowanie lecznicze. Latem nie należy więc zapomnieć o tych owocach sezonowych.
1. Właściwości czerwonej porzeczki
Czerwona porzeczka rośnie w północnym klimacie umiarkowanym. Owoc pochodzi z państw Europy Zachodniej, takich jak m.in. Francja, Belgia, Norwegia i Polska. Czerwona porzeczka to krzew z czerwonymi owocami o wysokości około 1,5-2 metra. Są one półprzeźroczyste i wielkością przypominają perły.
Ich błyszcząca skórka zawiera miąższ, który zawiera od 3 do 12 maleńkich jadalnych nasion.
Owoce czerwonej porzeczki przeciwdziałają niedokrwistości związanej z niedoborem żelaza. Regularne spożywanie czerwonych porzeczek bogatych w ten minerał może powstrzymać chorobę.
Czerwone porzeczki pomagają chronić organizm przed atakiem drobnoustrojów. Aby utrzymać układ odpornościowy w jak najlepszej formie, musisz codziennie dostarczać organizmowi witaminę C, zawartą m.in. w czerwonej porzeczce. To składnik odżywczy, który jest kluczowy dla wzmocnienia odporności.
Dieta bogata w błonnik pomaga powstrzymać zaparcia. Czerwone porzeczki zawierają dużo składnika, który jest potrzebny do prawidłowej pracy jelit. Błonnik, występujący w czerwonych porzeczkach w dużych ilościach, może również pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka okrężnicy.
Dzięki właściwościom zdrowotnym czerwonej porzeczki poprawisz pracę serca. Minerał sprzyja rozluźnieniu ścian naczyń krwionośnych, a to przyczynia się do regulacji ciśnienia krwi.
Czerwona porzeczka zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy. Istnieje wiele substancji odżywczych, niezbędnych do zapobiegania tej chorobie, a jedną z nich jest witamina K. Bogate są w nią właśnie czerwone porzeczki.
Jeśli natomiast chcesz cieszyć się zdrową i młodo wyglądającą skórą, wystarczy, że będziesz spożywać czerwone owoce, m.in. czerwone porzeczki. Wówczas twoje komórki będą chronione przed wolnymi rodnikami. Witamina C zawarta w czerwonych porzeczkach przyczynia się do produkcji kolagenu, co może poprawić miękkość i elastyczność skóry. Regularne jedzenie czerwonych owoców może również sprawić, że twoje włosy staną się miękkie, lśniące i gęstsze.
2. Uprawa czerwonej porzeczki
Odpowiednim okresem do uprawy czerwonej porzeczki jest czas od listopada do marca. Krzewy w doniczkach można kupić praktycznie przez cały rok, ale przyjmą się lepiej, jeśli zostaną posadzone jesienią lub zimą.
Czerwona porzeczka powinna wzrastać w osłoniętym miejscu, z dala od silnych wiatrów i mrozów. Uprawa tej rośliny wymaga także dobrze odsączonej gleby. Czerwone porzeczki najlepiej rozwijają się w pełnym słońcu, ale można je uprawiać także w cieniu. Trzeba mieć jednak na uwadze to, że owoc dojrzeje wtedy nieco później i będzie mniej słodki.
Owoce z krzewów czerwonej porzeczki można zbierać już wczesnym latem, kiedy stają się jędrne i soczyste. Po ich zerwaniu można je przechowywać w lodówce przez kilka dni. Należy jednak pamiętać, że świeże porzeczki mają stosunkowo krótką żywotność. Aby przedłużyć czas ich spożycia, należy umieścić zebrane owoce w torebkach i zamrozić. Tak przygotowane czerwone porzeczki można przechowywać przez okres sześciu miesięcy.
3. Przetwory z czerwonej porzeczki
Czerwone porzeczki to idealny surowiec do konserwacji. Dżemy z czerwonej porzeczki są bardzo smaczne i łatwe do przygotowania. Porzeczkowe konfitury stosuje się często jako dodatek do wieprzowiny, jagnięciny lub dziczyzny, ponieważ mają w sobie naturalną, subtelną goryczkę, dzięki czemu doskonale podbijają smak tych mięs.
Tarta z czerwonymi porzeczkami jest cudownie słodka w smaku i stanowi orzeźwiający deser, idealny w upalne dni. Oprócz owoców z czerwonej porzeczki można dodać do nich np. budyń lub bezę. Należy podawać ją z cukrem pudrem. Inne wypieki, do których można dodać suszone lub świeże czerwone porzeczki to babeczki, bułki lub pieczywo.
Porzeczki idealnie nadają się do wyrobu win i nalewek w warunkach domowych. Wysoka kwasowość owoców sprawia, że można z nich przyrządzić różne rodzaje win – słodkie, półsłodkie i wytrawne. Nalewka z czerwonych porzeczek musi trochę "leżakować”, zanim stanie się odpowiednia w smaku. Warto jednak poczekać aż ten wyśmienity trunek dojrzeje, ponieważ im nalewka jest starsza, tym lepsza.
4. Ile kosztuje czerwona porzeczka
W sezonie letnim owoce czerwonej porzeczki kupisz praktycznie wszędzie – na wielu targowiskach, w warzywniakach i w supermarketach, na dziale z owocami. Obecnie średnia cena porzeczek waha się w przedziale 2-5 zł za 1 kg.
W internetowych i stacjonarnych sklepach można także dostać liofilizowane czerwone porzeczki, czyli owoce poddawane wcześniejszemu suszeniu poprzez mrożenie. Produkty zostają pozbawione wody, ale nie smaku i składników odżywczych. Po zmoczeniu takich porzeczek odzyskują one swój pierwotny kształt. Za 30 g tej przekąski zapłacisz średnio 10 zł.
5. Ile kalorii ma surowa czerwona i biała porzeczka
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 112 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 56,0 kcal | 62,7 kcal |
Białko | 1,40 g | 1,57 g |
Węglowodany | 13,80 g | 15,46 g |
Cukier | 7,37 g | 8,25 g |
Błonnik | 4,30 g | 4,82 g |
Tłuszcz | 0,20 g | 0,22 g |
Tłuszcze nasycone | 0,02 g | 0,02 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,03 g | 0,03 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,09 g | 0,10 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 41,0 mg | 45,9 mg |