Trwa ładowanie...

Śniadanie, które poleca jeść lekarz z Harvardu. Tylko trzy składniki

Na śniadanie powinniśmy jeść owoce z jogurtem i orzechami
Na śniadanie powinniśmy jeść owoce z jogurtem i orzechami (123rf)

Co zjeść na śniadanie, aby dostarczyć organizmowi substancji odżywczych, dodać sobie energii do działania i skutecznie zaspokoić głód? Okazuje się, że nie musimy spożywać wieloskładnikowych posiłków, których przygotowanie zajmuje wiele czasu. Zdaniem dr Monique Tello wystarczą trzy łatwo dostępne produkty.

spis treści

1. Zdrowe śniadanie - jak przygotować?

Pierwszy posiłek dnia powinien być bogaty w produkty, które dostarczają błonnika, białka i zdrowych tłuszczów. Wtedy zapewni stały poziom cukru we krwi i zaspokoi głód na długi czas. Dr Tello, pracownik Harvard Medical School i lekarz pierwszego kontaktu w Massachusetts General Hospital, w rozmowie z redaktorem ''Today'' podzieliła się prostym przepisem na zdrowe śniadanie, które możemy przygotować w domu, jak również w pracy. W tym celu potrzebujemy jedynie: owoców, jogurtu naturalnego i orzechów.

Po pierwsze: owoce

Zobacz film: "Zdrowe produkty, których nie należy jeść na pusty żołądek"

Owoce, które wykorzystamy do przygotowania śniadania, mogą być świeże lub mrożone. Dr Tello jest fanką tych drugich. Dlaczego? Są łatwo dostępne poza sezonem i tańsze, a zebrane w okresie, kiedy są świeże i dojrzałe.

- Owoce dostarczają witamin i przeciwutleniaczy. Na dodatek są smaczne i pomagają zaspokoić dziennie zapotrzebowanie na substancje odżywcze - mówi dr Tello.

Co więcej, słodycz owoców wynika z obecności w ich składzie naturalnych cukrów (obok dużych ilości błonnika). Nie powodują więc gwałtownego wzrostu cukru we krwi.

Receptura dr Tello zakłada wykorzystanie trzech filiżanek ulubionych owoców.

Błędy żywieniowe, które popełniasz podczas śniadania
Błędy żywieniowe, które popełniasz podczas śniadania [9 zdjęć]

Jeżeli sądzisz, że wypicie szklanki soku pomarańczowego jest dobrym wyborem na śniadanie – zastanów

zobacz galerię

Po drugie: jogurt

To doskonałe źródło białka i probiotyków o pozytywnym wpływie na zdrowie jelit. W ramach śniadania powinniśmy zjeść jedno opakowanie jogurtu naturalnego. Najlepiej wybrać ten o niskiej zawartości cukru, ale nie beztłuszczowy.

- Niewielka ilość tłuszczu jest dobra dla naszego organizmu - powiedziała redaktorowi ''Today'' dr Tello.

Po trzecie: orzechy

Ostatnim elementem śniadania według dr Tello są orzechy (wystarczy garść). Trzeba nimi posypać owoce i jogurt (alternatywą dla nich są nasiona). Lekarka poleca wybierać migdały lub niesolone orzechy nerkowca. Są one bogate w zdrowe tłuszcze i błonnik pokarmowy. Uwalniana w trakcie ich trawienia energia towarzyszy nam przez długi czas.

2. Czego nie powinniśmy jeść na śniadanie?

Dr Tello przestrzega przed wybieraniem na pierwszy posiłek dnia bajgli, muffinek, pączków i płatków zbożowych. Jej zdaniem takie śniadanie ma równie negatywny wpływ na organizm jak zjedzenie słodkiego deseru. Inne złe wybory to: napoje o wysokiej zawartości cukru i przetworzone mięso, np. bekon.

- Produkty te zawierają węglowodany, które powodują skok poziomu cukru we krwi, a następnie jego gwałtowny spadek. W efekcie po chwili znów odczuwamy głód - powiedziała dr Tello. Co ważne, jedzenie takich artykułów spożywczych może generować problemy zdrowotne, szczególnie u osób podatnych na cukrzycę i tych z tendencją do łatwego i szybkiego przybierania na wadze.

Przeczytaj też:

Co ciekawe, zdaniem dr Tello śniadanie nie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Lekarka twierdzi, że nie ma nic złego w pomijaniu tego posiłku, jeśli nie doskwiera nam głód o poranku. Możemy je zjeść później, kiedy poczujemy taką potrzebę. Nie wpłynie to negatywnie na stan zdrowia.

- W przypadku zdrowych osób organizm sam sygnalizuje, kiedy potrzebuje kolejnej porcji paliwa - powiedziała lekarka.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze