Trwa ładowanie...

Śniadanie może niszczyć mózg. Wystarczy 4 dni

Śniadanie jest przez wiele osób pomijanym posiłkiem. Często w biegu, śpiesząc się do pracy lub szkoły, zapominamy o nim. To błąd. Śniadanie bowiem jest przez wielu naukowców uznawane za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jednak najnowsze badania pokazują, że istotną kwestią jest nie tylko, czy jemy śniadanie, ale także z czego jest przygotowane.

Zobacz film: "Pieczywo na śniadanie. Zobacz, jakie wybierać"

1. Śniadanie – najważniejszy posiłek

Nie bez powodu śniadanie uznaje się za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Okazuje się, że to, co zjemy z samego rana nie tylko daje nam energię na kolejnych kilka godzin. Niezależnie przeprowadzone australijskie i brytyjskie badania po raz kolejny tylko potwierdziły tę teorię.

Naukowcy przez kilka dni badali grupę wybranych osób. Próbowali wykazać, jak nadmiar tłuszczu i cukru może wpłynąć na pracę mózgu – przede wszystkim pamięć i koncentrację. Wyniki wskazały, że to, co znajduje się na naszych talerzach ma na to istotny wpływ.

Naukowcy z Uniwersytetu Macquarie w Sydney przeprowadzili badania, które dotyczyły wpływu jedzenia niezdrowych posiłków z rana na pracę mózgu. Jak wyglądały testy Australijczyków? Badacze podzielili 1000 zdrowych osób na 3 grupy. Każda z nich przez 4 dni jadła przygotowane specjalnie dla nich śniadanie.

Pierwsza z nich otrzymała niezdrowe, tłuste śniadania składające się z tostów i czekoladowego shake'a. Pozostałe grupy jadły podobne posiłki, ale o większej wartości odżywczej oraz o połowę mniejsze. Dodatkowo przed rozpoczęciem testów i zaraz po ich zakończeniu badani rozwiązywali testy na pamięć i szybkość uczenia się.

Wyniki badań pokazały, że ci, którzy rozpoczynali dzień śniadaniem bogatym w cukry i tłuszcz wypadli w nich gorzej niż osoby, które jadły zdrowe posiłki.

Autor badań, Dominic Train, w piśmie "The Conversation" wskazał, że poziom glukozy we krwi pogarsza metabolizm i pracę mózgu. Jedzenie niezdrowych śniadaniach powoduje podwyższenie cukru w organizmie, co wpływa na pamięć i funkcje poznawcze.

Co jedzą szczupli ludzie na śniadanie? My już wiemy
Co jedzą szczupli ludzie na śniadanie? My już wiemy [6 zdjęć]

Naukowcy z Loma Linda University School of Public Health w Kalifornii przeprowadzili badania, próbując...

zobacz galerię

2. Wyniki brytyjskich badań

Do podobnych wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego przeprowadzając podobne testy. Wyniki swoich badań opublikowali w piśmie naukowym "The American Journal of Clinical Nutrition". Celem badań było ustalenie, jak zjedzenie niezdrowego śniadania wpływa na pamięć i zdolność przetwarzania informacji.

W badaniu wzięło udział 16 mężczyzn w wieku od 19 do 28 lat. Podzielono ich na 3 grupy. Każda z nich przez 5 dni jadła przygotowane dla nich posiłki. Jedna grupa jadła śniadanie o niskiej wartości węglowodanów, druga o wysokiej zawartości tłuszczu, a trzecia rozpoczynała dzień zdrowym, zbilansowanym posiłkiem. Wszystko odbyło się pod nadzorem dietetyków, którzy czuwali nad zdrowiem uczestników.

Jak wyglądały posiłki badanych? Najbardziej niezdrowe śniadanie składało się w 70 proc. z tłuszczu, 4 proc. węglowodanów i 26 proc. białka. Z kolei zdrowy odpowiednik zawierał produkty składające się w 50 proc. z węglowodanów, 26 proc. protein i 24 proc. tłuszczu. Badania wykazały, że u osób, które zaczynały dzień tłustym śniadaniem, poziom tłuszczu w krwi był większy o 44 proc. niż u pozostałych uczestników badań.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.