Śniadanie może niszczyć mózg. Wystarczą 4 dni
Śniadanie jest przez wiele osób pomijanym posiłkiem. Często w biegu, śpiesząc się do pracy lub szkoły, zapominamy o nim. To błąd. Śniadanie bowiem jest przez wielu naukowców uznawane za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jednak najnowsze badania pokazują, że istotną kwestią jest nie tylko, czy jemy śniadanie, ale także z czego jest przygotowane.
1. Śniadanie – najważniejszy posiłek
Nie bez powodu śniadanie uznaje się za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Okazuje się, że to, co zjemy z samego rana nie tylko daje nam energię na kolejnych kilka godzin. Niezależnie przeprowadzone australijskie i brytyjskie badania po raz kolejny tylko potwierdziły tę teorię.
Naukowcy przez kilka dni badali grupę wybranych osób. Próbowali wykazać, jak nadmiar tłuszczu i cukru może wpłynąć na pracę mózgu – przede wszystkim pamięć i koncentrację. Wyniki wskazały, że to, co znajduje się na naszych talerzach ma na to istotny wpływ.
Naukowcy z Uniwersytetu Macquarie w Sydney przeprowadzili badania, które dotyczyły wpływu jedzenia niezdrowych posiłków z rana na pracę mózgu. Jak wyglądały testy Australijczyków? Badacze podzielili 1000 zdrowych osób na 3 grupy. Każda z nich przez 4 dni jadła przygotowane specjalnie dla nich śniadanie.
Pierwsza z nich otrzymała niezdrowe, tłuste śniadania składające się z tostów i czekoladowego shake'a. Pozostałe grupy jadły podobne posiłki, ale o większej wartości odżywczej oraz o połowę mniejsze. Dodatkowo przed rozpoczęciem testów i zaraz po ich zakończeniu badani rozwiązywali testy na pamięć i szybkość uczenia się.
Wyniki badań pokazały, że ci, którzy rozpoczynali dzień śniadaniem bogatym w cukry i tłuszcz wypadli w nich gorzej niż osoby, które jadły zdrowe posiłki.
Autor badań, Dominic Train, w piśmie "The Conversation" wskazał, że poziom glukozy we krwi pogarsza metabolizm i pracę mózgu. Jedzenie niezdrowych śniadaniach powoduje podwyższenie cukru w organizmie, co wpływa na pamięć i funkcje poznawcze.
2. Wyniki brytyjskich badań
Do podobnych wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego przeprowadzając podobne testy. Wyniki swoich badań opublikowali w piśmie naukowym "The American Journal of Clinical Nutrition". Celem badań było ustalenie, jak zjedzenie niezdrowego śniadania wpływa na pamięć i zdolność przetwarzania informacji.
W badaniu wzięło udział 16 mężczyzn w wieku od 19 do 28 lat. Podzielono ich na 3 grupy. Każda z nich przez 5 dni jadła przygotowane dla nich posiłki. Jedna grupa jadła śniadanie o niskiej wartości węglowodanów, druga o wysokiej zawartości tłuszczu, a trzecia rozpoczynała dzień zdrowym, zbilansowanym posiłkiem. Wszystko odbyło się pod nadzorem dietetyków, którzy czuwali nad zdrowiem uczestników.
Jak wyglądały posiłki badanych? Najbardziej niezdrowe śniadanie składało się w 70 proc. z tłuszczu, 4 proc. węglowodanów i 26 proc. białka. Z kolei zdrowy odpowiednik zawierał produkty składające się w 50 proc. z węglowodanów, 26 proc. protein i 24 proc. tłuszczu. Badania wykazały, że u osób, które zaczynały dzień tłustym śniadaniem, poziom tłuszczu w krwi był większy o 44 proc. niż u pozostałych uczestników badań.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl