Sosy do makaronu - najpopularniejsze sosy, sos kurkowy, sos pieczarkowy
Sosy do makaronu wykorzystywane są w wielu kuchniach świata. Kuchnia włoska słynie z sosu bolońskiego oraz pesto alla genovese, kuchnia francuska z sosu beszamelowego. Pasjonaci kuchni polskiej znacznie częściej stosują w daniach z makaronem sos pieczarkowy oraz sos kurkowy. Jak przyrządza się te pyszne grzybowe sosy?
1. Najpopularniejsze sosy do makaronu
Wśród najpopularniejszych sosów makaronowych warto wyróżnić:
- sos pomidorowy
- sos bolognese
- pesto alla genovese
- sos kurkowy
- sos pieczarkowy
- sos borowikowy
- sos na bazie prawdziwków
- sos migdałowy
- sos orzechowy
- sos śmietanowo-serowy
- sos śmietanowo-szpinakowy
- sos beszamelowy
- sos Marinara
- sos brokułowy
- sos bakłażanowy
- sos na bazie pieczonej papryki i cebuli
- sos na bazie śmietanki, tofu i cukinii
- sos Alfredo
- sos szafranowo-pomarańczowy.
2. Jak przyrządzić sos kurkowy do makaronu?
Sos kurkowy jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Kurki, znane większości z nas ze swojej charakterystycznej, żółtej barwy, nadają daniom makaronowym wyjątkowego smaku. Grzyby te zawierają niewielką witaminy D oraz witaminy C. Znajdziemy w nich również następujące składniki mineralne: cynk, sód, potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo. W kurkach występuje niewielka ilość kalorii. 100 gramów tych grzybów posiada wartość kaloryczną 32 kcal.
Do przyrządzenia sosu kurkowego potrzebne są takie składniki jak:
- masło klarowane (60 gramów)
- śmietanka trzydziestoprocentowa (200 mililitrów)
- ser typu parmezan lub grana padano (100 gramów)
- sól (szczypta)
- pieprz (szczypta)
- kurkuma (szczypta)
- papryka wędzona (szczypta)
- posiekana natka pietruszki (1 łyżka).
W niedużym rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj do niego trzydziestoprocentową śmietankę. Całość zagotuj na małym ogniu.
Dopraw zawartość naczynia solą, pieprzem, kurkumą, papryką wędzoną. Partiami dodawaj do sosu utarty ser parmezan lub grana padano. Wszystko dokładnie wymieszaj, tak by powstała jednolita masa. Moc palnika powinna być w tym czasie bardzo mała. Gotowym sosem polej ciepły, ugotowany makaron np. tagliatelle lub penne. Danie dopraw posiekaną natką pietruszki.
ZOBACZ TAKŻE:
3. Jak przyrządzić sos pieczarkowy?
Przygotowanie sosu pieczarkowego jest niezwykle proste, szybkie i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. W sosie pieczarkowym znajdziemy wiele cennych składników takich jak kwas foliowy. Stosowanie tej substancji zalecane jest przede wszystkim kobietom ciężarnym oraz pacjentom chorującym na anemię.
Pieczarki prócz kwasu foliowego zawierają także łatwo przyswajalne białko, niacynę, kwas pantotenowy, ryboflawinę, kobalaminę, witaminę C, witaminę D, katechiny, kwas galusowy, kwas kawowy i rutynę. Spożywanie pieczarek pozwala nie tylko usprawnić działanie układu immunologicznego, ale również wyregulować trawienie i obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Składnikami potrzebnymi do przyrządzenia sosu są:
- pieczarki (700 gramów)
- cebula (2 sztuki)
- czosnek (2 ząbki)
- śmietanka trzydziestoprocentowa (200 mililitrów)
- masło klarowane (2 łyżki)
- oliwa z oliwek (2 łyżki)
- pieprz (szczypta)
- sól (szczypta).
Umyj, osusz, a następnie pokrój pieczarki w drobne plastry. Cebulkę oraz czosnek potnij w drobną kosteczkę.
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, a następnie podsmaż cebulkę. Gdy cebulka się zeszkli, dorzuć do niej plastry pieczarek oraz pokrojony na małe kawałki czosnek.
Całość smaż przez osiem minut. Pamiętaj, aby nie przykrywać patelni, w przeciwnym razie w pieczarkach pozostanie nadmiar wody.
Po upłynięciu określonego czasu wrzuć na patelnię masło. Dopraw całość solą i pieprzem. Smaż przez kolejne cztery minuty.
Na koniec dodaj trzydziestoprocentową śmietankę. Wszystko dokładnie podgotuj, tak, by smaki się ze sobą połączyły. Sos podawaj z ciepłym makaronem tagliatelle.