Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Szaszłyki owocowe – przepis, podanie i wartości odżywcze

Avatar placeholder
16.05.2024 15:56
Szaszłyki owocowe na zimno
Szaszłyki owocowe na zimno (Adobe Stock)

Szaszłyki owocowe to łatwy do przygotowania, zdrowy i atrakcyjny sposób podania owoców. Przekąskę przygotowuje się z kawałków różnych owoców nabitych na patyczki. Dzięki temu doskonale sprawdzają się zarówno na imprezach plenerowych, jak i domowych, również jako drugie śniadanie. Jak je przygotować? Dlaczego warto?

spis treści

1. Co to są szaszłyki owocowe?

Szaszłyki owocowe to smaczna, zdrowa, atrakcyjna dla podniebienia i oka przekąska, która składa się z kawałków różnych owoców nabitych na patyczki lub drewniane szpikulce.

Można je przygotowywać na ciepło i na zimno, a i podawać na imprezach plenerowych (np. pikniku czy grillu), ale i na przyjęciach w domu. Dla wielu osób szaszłyki owocowe dla dzieci na urodziny (także w wersji mini szaszłyki owocowe) to obowiązkowy punkt programu każdej imprezy tak dla młodszych, jak i starszych gości. Stanowią atrakcyjną dekorację stołu, ale i są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych deserów. To także super pomysł na dietetyczny deser czy drugie śniadanie (można je np. spakować do śniadaniówki).

Jakie owoce najlepiej nadają się do szaszłyków owocowych?

Zobacz film: "Babeczki z cynamonową nutką znikają z talerzy w mgnieniu oka"

Sprawdzą się jabłka, gruszki, truskawki, borówki, winogrona, ananasy, arbuzy, mango, melony, kiwi, maliny, banany, mandarynki. Wybierając je, dobrze jest zwrócić uwagę na ich konsystencję (nie mogą sprawiać problemu z nakładaniem na patyczki) oraz wziąć pod uwagę zarówno upodobania smakowe, jak i sezonową dostępność owoców.

2. Jak podawać szaszłyki owocowe?

W jaki sposób podać szaszłyki owocowe? Gotowe szaszłyki owocowe można serwować na talerzu, tacce lub desce bądź umieścić w szklanym naczyniu. Dużą popularnością cieszą się szaszłyki owocowe w arbuzie (wydrążonym).

Owocowe szaszłyki na imprezę warto udekorować świeżymi ziołami (np. miętą) lub posypać delikatnie cukrem pudrem, cukrem waniliowym czy cynamonem. Można je podawać z sosem śliwkowym, czekoladowym, karmelowym lub waniliowym, bitą śmietaną czy lodami. Można też zrobić szaszłyki owocowe z piankami.

3. Dlaczego warto jeść szaszłyki owocowe?

Szaszłyki owocowe są nie tylko smaczne i atrakcyjne dla oka, ale i zdrowe, ponieważ dostarczają sporo:

  • Błonnika, który pomaga regulować trawienie. Utrzymuje on prawidłowe funkcjonowanie jelit, zapobiega zaparciom i obniża poziom cholesterolu we krwi.
  • Składników odżywczych. Przede wszystkim witamin (m.in. witamina C, witamina A, witamina K) i minerałów (m.in. potas, magnez, żelazo), które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i utrzymania zdrowia.
  • Antyoksydantów, które pomagają zwalczać szkodliwe wolne rodniki w organizmie, pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami. Zapobiegają tym sposobem wielu chorobom.
  • Naturalnych cukrów, które są szybkim źródłem energii dla organizmu. To dobra przekąska w ciągu dnia, w szkole czy w pracy, a i przed treningiem.

Ponadto szaszłyki owocowe doskonale odświeżają, zaspokajają pragnienie i nawadniają, ponieważ owoce zawierają dużo wody.

Są też zwykle niskokaloryczne, co oznacza, że można je spożywać bez nadmiernych obaw o przyrost masy ciała. Są zatem świetną alternatywą dla słodkich deserów i przekąsek, także dla osób na diecie. Choć trzeba pamiętać, że owoce są źródłem węglowodanów i nie są bezkaloryczne, a i mogą gwałtownie podnosić poziom cukru we krwi, co jest niewskazane zwłaszcza w przypadku osób, które zmagają się z insulinoopornością i cukrzycą.

Jedzenie szaszłyków owocowych to doskonały sposób na dostarczenie organizmowi ważnych składników odżywczych oraz zwiększenie spożycia owoców w codziennej diecie.

4. Szaszłyki owocowe – przepis

Szaszłyki owocowe można przygotować i podawać tak na zimno, jak i na ciepło, na przykład z grilla.

Przepis na szaszłyki owocowe dla dzieci (na zimno)

Aby przygotować szaszłyki owocowe na zimno, potrzebne jest:

Owoce umyj, obierz (jeśli to konieczne) i pokrój na kawałki o odpowiedniej wielkości, tak aby były łatwe do nakładania. Na małe patyczki grillowe nadziewaj na przemian jabłka, morele i śliwki, przeplataj je listkami mięty. Owoce na patyczkach oprósz lekko cynamonem.

Przepis na szaszłyki owocowe na grilla

Aby przygotować szaszłyki owocowe na ciepło, potrzebne są pokrojone w grubą kostkę owoce, takie jak brzoskwinia (umyta), jabłko (umyte) i ananas (ananas z puszki musi być odsączony z zalewy). Owoce nabijaj na zmianę na patyczki do szaszłyków. Ułóż je na tacce do grillowania. Opiekaj na grillu, często obracając. Podaj z lodami, sosem czy bez dodatków.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze