Trwa ładowanie...

Szparagi są już w sklepach. Cena może odstraszyć Polaków

Avatar placeholder
08.04.2024 12:06
Są już szparagi. Tyle trzeba za nie zapłacić
Są już szparagi. Tyle trzeba za nie zapłacić (Getty Images)

Choć sezon na szparagi zaczął się w tym roku wcześniej, nie każdy będzie zachwycony. Do zakupu warzyw może skutecznie zniechęcić ich cena, która może sięgać nawet blisko 100 zł za kilogram. Korzyści dla zdrowia są jednak ewidentne.

spis treści

1. Pierwsze szparagi już są

W popularnych sieciach i na bazarach można już dostać pierwsze szparagi. Ci, którzy z niecierpliwością czekali na sezon, będą zadowoleni. W tym roku zaczął się wcześniej, bo już na początku kwietnia.

Minusem jest niestety cena. Jeśli ktoś marzy np. o szparagach z Hiszpanii, musi się liczyć ze sporym wydatkiem. Produkty bio z hiszpańskich upraw mogą kosztować nawet 100 zł za kilogram.

Choć te polskie są tańsze, to nadal spory koszt. Ich cena waha się od 30 do nawet 50 zł za kilogram. Sprzedawcy zwracają jednak uwagę, że pierwsze pęczki zawsze są najdroższe, a potem ich cena zaczyna spadać.

Zobacz film: "Dlaczego warto jeść szparagi? (WIDEO)"
Szparagi pozytywnie wpływają na zdrowie
Szparagi pozytywnie wpływają na zdrowie (Getty Images)

Na razie można dostać szparagi zielone i fioletowe, ale niebawem mają się też pojawić białe. Warto więc śledzić ceny i skusić się nie tylko ze względu na smak, ale też zdrowie.

2. Zdrowotne właściwości szparagów

Zielone szparagi, które są najbardziej popularne to bogactwo witamin i minerałów. Co więcej są bardzo dietetyczne - 100g to zaledwie 18 kcal.

Szparagi zwierają m.in. kwas foliowy, witaminy C i E oraz beta-karoten. Włączając je do diety, dbamy więc m.in. o włosy, skórę i paznokcie.

Znajdziemy w nich również asparaginę, która pomaga utrzymać odpowiedni poziom nawodnienia kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Ponadto, kwas asparaginowy: wspomaga procesy uczenia się, zapamiętywania i koncentrację, wspomaga regenerację organizmu np. po intensywnych treningach, poprawia samopoczucie, wpływa na detoksykację organizmu.

Zielone szparagi to także źródło potasu, wapnia i fosforu.

Na te warzywa powinny jednak uważać osoby z dną moczanową i kamieniami nerkowymi. Chodzi o zawartość puryn, które sprzyjają gromadzeniu się kwas moczowy.

Szparagi mogą też powodować wzdęcia u osób, które mają problemy z perystaltyką jelit.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze