Tak odstraszysz kleszcze. Ten napój jest szczególnie polecany
Chociaż to dopiero marzec wiele osób już mówi o inwazji kleszczy, a lekarze ostrzegają, że te pajęczaki mogą przenosić ok. 16 różnych patogenów. Co gorsze, okazuje się, że jeden osobnik może być nosicielem wielu chorób. Podpowiadamy, jak odstraszyć kleszcze i uniknąć zakażenia.
1. Inwazja kleszczy - to dopiero początek
W Polsce mamy 21 gatunków kleszczy. Występują nie tylko w lasach, ale również w parkach i przydomowych ogródkach. To oznacza, że w zasadzie na każdym spacerze jesteśmy narażeni na kontakt z tymi pajęczakami. Kleszcze mogą przenosić m.in. boreliozę, kleszczowe zapalenie mózgu i babeszjozę.
Na szczęście nie każdy kleszcz jest zakażony, a nawet jeżeli dopadnie nas osobnik zakażony, wcale nie musi nas zarazić. - Wiele zależy od tego, w jakim tempie usuniemy kleszcza ze skóry. Bakterie Borrelia burgdorferi bytują w jelitach kleszcza i przedostają się do organizmu człowieka przez gruczoły ślinowe pajęczaka, ale wprowadzane są do organizmu z upływem czasu - wyjaśniała w rozmowie z WP abcZdrowie prof. Anna Boroń-Kaczmarska, specjalistka chorób zakaźnych.
- Natomiast wirus powodujący kleszczowe zapalenie mózgu znajduje się w ślinie kleszcza i zakaża już wkrótce po wkłuciu w skórę. Nawet szybka eliminacja kleszcza stwarza zagrożenie wirusem powodującym KZM - przypomina lekarka.
2. Sposób na kleszcze
Podstawą ochrony przed kleszczami jest odpowiednie ubranie - długie rękawy, czapka z daszkiem, spodnie lub długie skarpety osłaniające nogi. Dobrym rozwiązaniem są stroje w jasnych kolorach, wtedy łatwiej zauważyć na nim niechcianych lokatorów. Przed spacerem warto też spryskać ciało środkami odstraszającym kleszcze. Poza gotowymi preparatami można wykorzystać też olejki eteryczne - tymiankowe, goździkowe, szałwiowe, z trawy cytrynowej lub ze słodkich migdałów.
Jeszcze jednym sposobem jest włączenie do diety produktów z dużą zawartością witaminy z grupy B, która powoduje, że zapach naszego potu będzie zniechęcający dla kleszczy. Znajdziemy ją m.in. w otrębach, szpinaku, kiełkach pszenicy, wątróbce, kaszy gryczanej, grochu, fasoli czy orzechach laskowych oraz w piwie.
W 100 g piwa znajduje się 0,513 mg wit. B3, 0,046 mg - B6, 0,025 mg - B2, 0,005 mg - B1 oraz niewielkie ilości wit. B12.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl