Tani pogromca cholesterolu i kroplówka dla jelit. W tej wersji jej nie znacie
Kiszenie to metoda konserwowania lub przedłużania trwałości żywności poprzez fermentację beztlenową w solance lub zanurzenie w occie. Polacy chętnie kiszą kapustę i ogórki. Okazuje się jednak, że procesowi kiszenia można poddać również owoce. Które z nich smakują najlepiej w formie kiszonek?
W tym artykule:
Kiszone warzywa i owoce - właściwości
Kiszonki już jakiś czas temu zyskały miano superfoods, a przez miłośników zdrowej żywności nazywane są naturalnymi probiotykami. Znajdziemy w nich szereg cennych składników odżywczych, witamin, mikroelementów czy makroelementów takich jak witamina C, witamina E czy związki siarki. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Spożywanie produktów kiszonych wpływa pozytywnie na nasz układ odpornościowy, pomaga w walce z infekcjami, a także przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym, takim jak nadwaga czy otyłość. Jak to możliwe? W trakcie procesu fermentacji wyjściowa zawartość cukru warzywa lub owocu ulega redukcji, co wpływa na zmniejszenie wartości kalorycznej kiszonego produktu żywnościowego.
Kiszonki to kroplówka dla przewodu pokarmowego - usprawniają prawidłowe wydzielanie soków trawiennych w żołądku, a także pozwalają przywrócić prawidłowy poziom mikrobioty jelitowej, co wpływa korzystnie na funkcjonowanie całego układu pokarmowego.
Sposoby na kiszone ogórki. Oto, jakich błędów unikać przy produkcji
Spożywanie kiszonych owoców lub warzyw redukuje także poziom złego cholesterolu LDL w organizmie, łagodzi objawy nietolerancji pokarmowych np. laktozy, a także sprawia, że organizm lepiej przyswaja witaminy czy składniki mineralne.
Jakie owoce i warzywa można kisić?
Polacy najchętniej kiszą ogórki, kapustę, buraki oraz pieczarki, jednak w ostatnim czasie coraz popularniejsze staje się kiszenie rzodkiewek, pomidorów, brukselek, ryb, cytryn czy pomarańczy.
Co ciekawe, owoce cytrusowe nie są jedynymi, które w wyniku fermentacji otrzymują wyjątkowy, charakterystyczny smak i aromat. Metoda kiszenia doskonale sprawdzi się również w przypadku rabarbaru, śliwek, bananów czy truskawek.
Przepis na kiszoną rzodkiewkę
Jak przyrządzić kiszonki z rzodkiewek? W tym celu potrzebne będą następujące składniki:
- rzodkiewki (dwa pęczki, bez liści),
- liść laurowy (sześć sztuk),
- ziele angielskie (sześć ziarenek),
- kilka ziaren jałowca,
- woda (ok. 600 mililitrów),
- sól (dwie płaskie łyżki).
W pierwszej kolejności ugotuj trzysta mililitrów wody, a następnie dodaj do niej sól. Nie zapomnij o tym, że słoik, w którym będziesz przyrządzać warzywa powinien być dokładnie wyparzony.
Umyj rzodkiewki, a następnie przełóż je do słoika. Dopraw liśćmi laurowymi, jałowcem, zielem angielskim. Całość zalej gorącą wodą, a następnie zakręć pokrywkę słoika. Kiszonki nadają się do spożycia po upływie czternastu dni, ale najlepiej smakują po około czterech, pięciu miesiącach od przygotowania.
Przepis na kiszonki z arbuza
Do przygotowania kiszonek z arbuza potrzebne są następujące składniki:
- arbuz ze skórką,
- chrzan (odrobina korzenia),
- koper (łodyga),
- dwa litry wody,
- dwie łyżki soli,
- liście wiśni (kilka sztuk),
- estragon (pół łyżeczki),
- czosnek (jedna główka).
Dokładnie umytego arbuza ze skórką przetnij na mniejsze kawałeczki. Przełóż je do wyparzonego wcześniej słoika. Dopraw całość przyprawami (czosnkiem, estragonem, liśćmi wiśni etc.). Gorącą, przegotowaną wodę z solą przelej do słoików. Zakręć pokrywki i odstaw słoiki do zaciemnionego, chłodnego miejsca na trzy, cztery tygodnie.
Przepis na kiszone cytryny
Jak zrobić kiszone cytryny? To banalnie proste. Przepis uwzględnia użycie takich składników jak:
Wszystkie cytryny dokładnie wyszoruj i umyj. Na wykonaniu tej czynności na każdym z tych owoców natnij krzyżyk. Cytrusy przełóż do wyparzonych wcześniej słoików o pojemności jednego litra. Dopraw owoce przyprawami oraz sokiem z cytryny, a następnie wlej do słoików gorącą wodę z solą. Gotowe, zakręcone słoiki trzymaj w ciemnym chłodnym miejscu przez minimum miesiąc.
Przepis na kiszony czosnek
Przepis na kiszony czosnek nie jest specjalnie skomplikowany. Wystarczy zaopatrzyć się w następujące produkty:
Na dnie dokładnie umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików w pierwszej kolejności połóż koper i ziele angielskie. W drugim kroku dodaj obrany czosnek i resztę przypraw. Zagotuj wodę z solą, a później przelej ją do szklanych słoików. Zakręcone słoiczki z czosnkiem odstaw do chłodnego pomieszczenia na dwa tygodnie. Po tym czasie kiszonki będą gotowe do spożycia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.