Tani pogromca cholesterolu i kroplówka dla jelit. W tej wersji jej nie znacie

Kiszenie to metoda konserwowania lub przedłużania trwałości żywności poprzez fermentację beztlenową w solance lub zanurzenie w occie. Polacy chętnie kiszą kapustę i ogórki. Okazuje się jednak, że procesowi kiszenia można poddać również owoce. Które z nich smakują najlepiej w formie kiszonek?

Kiszone owoce i warzywa podnoszą odporność i doskonale wspomagają układ trawienny.Kiszone owoce i warzywa podnoszą odporność i doskonale wspomagają układ trawienny.
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Wąś-Zaniuk

Kiszone warzywa i owoce - właściwości

Kiszonki już jakiś czas temu zyskały miano superfoods, a przez miłośników zdrowej żywności nazywane są naturalnymi probiotykami. Znajdziemy w nich szereg cennych składników odżywczych, witamin, mikroelementów czy makroelementów takich jak witamina C, witamina E czy związki siarki. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Spożywanie produktów kiszonych wpływa pozytywnie na nasz układ odpornościowy, pomaga w walce z infekcjami, a także przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym, takim jak nadwaga czy otyłość. Jak to możliwe? W trakcie procesu fermentacji wyjściowa zawartość cukru warzywa lub owocu ulega redukcji, co wpływa na zmniejszenie wartości kalorycznej kiszonego produktu żywnościowego.

Kiszonki to kroplówka dla przewodu pokarmowego - usprawniają prawidłowe wydzielanie soków trawiennych w żołądku, a także pozwalają przywrócić prawidłowy poziom mikrobioty jelitowej, co wpływa korzystnie na funkcjonowanie całego układu pokarmowego.

Sposoby na kiszone ogórki. Oto, jakich błędów unikać przy produkcji

Spożywanie kiszonych owoców lub warzyw redukuje także poziom złego cholesterolu LDL w organizmie, łagodzi objawy nietolerancji pokarmowych np. laktozy, a także sprawia, że organizm lepiej przyswaja witaminy czy składniki mineralne.

Jakie owoce i warzywa można kisić?

Polacy najchętniej kiszą ogórki, kapustę, buraki oraz pieczarki, jednak w ostatnim czasie coraz popularniejsze staje się kiszenie rzodkiewek, pomidorów, brukselek, ryb, cytryn czy pomarańczy.

Co ciekawe, owoce cytrusowe nie są jedynymi, które w wyniku fermentacji otrzymują wyjątkowy, charakterystyczny smak i aromat. Metoda kiszenia doskonale sprawdzi się również w przypadku rabarbaru, śliwek, bananów czy truskawek.

Przepis na kiszoną rzodkiewkę

Jak przyrządzić kiszonki z rzodkiewek? W tym celu potrzebne będą następujące składniki:

  • rzodkiewki (dwa pęczki, bez liści),
  • liść laurowy (sześć sztuk),
  • ziele angielskie (sześć ziarenek),
  • kilka ziaren jałowca,
  • woda (ok. 600 mililitrów),
  • sól (dwie płaskie łyżki).

W pierwszej kolejności ugotuj trzysta mililitrów wody, a następnie dodaj do niej sól. Nie zapomnij o tym, że słoik, w którym będziesz przyrządzać warzywa powinien być dokładnie wyparzony.

Umyj rzodkiewki, a następnie przełóż je do słoika. Dopraw liśćmi laurowymi, jałowcem, zielem angielskim. Całość zalej gorącą wodą, a następnie zakręć pokrywkę słoika. Kiszonki nadają się do spożycia po upływie czternastu dni, ale najlepiej smakują po około czterech, pięciu miesiącach od przygotowania.

Przepis na kiszonki z arbuza

Do przygotowania kiszonek z arbuza potrzebne są następujące składniki:

  • arbuz ze skórką,
  • chrzan (odrobina korzenia),
  • koper (łodyga),
  • dwa litry wody,
  • dwie łyżki soli,
  • liście wiśni (kilka sztuk),
  • estragon (pół łyżeczki),
  • czosnek (jedna główka).

Dokładnie umytego arbuza ze skórką przetnij na mniejsze kawałeczki. Przełóż je do wyparzonego wcześniej słoika. Dopraw całość przyprawami (czosnkiem, estragonem, liśćmi wiśni etc.). Gorącą, przegotowaną wodę z solą przelej do słoików. Zakręć pokrywki i odstaw słoiki do zaciemnionego, chłodnego miejsca na trzy, cztery tygodnie.

Przepis na kiszone cytryny

Jak zrobić kiszone cytryny? To banalnie proste. Przepis uwzględnia użycie takich składników jak:

  • cytryny ze skórką (osiem sztuk),
  • wyciśnięty sok z czterech cytryn,
  • liść laurowy (cztery sztuki),
  • jedna laska cynamonu,
  • jedna laska wanilii,
  • pieprz (kilka ziaren),
  • 1,5 l wody,
  • sól (cztery łyżki).

Wszystkie cytryny dokładnie wyszoruj i umyj. Na wykonaniu tej czynności na każdym z tych owoców natnij krzyżyk. Cytrusy przełóż do wyparzonych wcześniej słoików o pojemności jednego litra. Dopraw owoce przyprawami oraz sokiem z cytryny, a następnie wlej do słoików gorącą wodę z solą. Gotowe, zakręcone słoiki trzymaj w ciemnym chłodnym miejscu przez minimum miesiąc.

Przepis na kiszony czosnek

Przepis na kiszony czosnek nie jest specjalnie skomplikowany. Wystarczy zaopatrzyć się w następujące produkty:

  • czosnek (dziesięć główek),
  • chrzan (jeden korzeń),
  • ziele angielskie (jedna łyżeczka),
  • suszony koper (jedna łodyga),
  • gorczyca (jedna łyżeczka ziaren),
  • pieprz w ziarnach (jedna łyżeczka),
  • jeden litr wody,
  • sól kamienna (jedna łyżka).

Na dnie dokładnie umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików w pierwszej kolejności połóż koper i ziele angielskie. W drugim kroku dodaj obrany czosnek i resztę przypraw. Zagotuj wodę z solą, a później przelej ją do szklanych słoików. Zakręcone słoiczki z czosnkiem odstaw do chłodnego pomieszczenia na dwa tygodnie. Po tym czasie kiszonki będą gotowe do spożycia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka