- dietetyk Monika Papuga-Sobczak
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Trendy żywieniowe, które mogą Ci przypaść do gustu w 2017 roku ze względu na znak zodiaku
Przed nami jeszcze wiele miesięcy 2017 roku. O trendach żywieniowych (m.in. modzie na wegetarianizm czy glony morskie) na ten sezon zapewne słyszeliśmy nie raz.
Jak donosi serwis Spoon University, istnieje związek między możliwością uzależnienia się od produktów spożywczych a datą urodzenia. Które z nich mogą wzbudzić nasze zainteresowanie w 2017 roku ze względu na specyfikę znaku zodiaku?
Zobacz także: Znak zodiaku decyduje o naszej diecie. Ryby wolą pizzę, a Bliźnięta lody
Upodobania kulinarne Koziorożców i Wodników w 2017 roku
Koziorożec
Osoby spod znaku Koziorożca są odpowiedzialne, pragmatyczne i znane z zamiłowania do prostoty. Wytrwanie w postanowieniu o racjonalnym odżywianiu nie stanowi dla nich problemu. W 2017 roku, zgodnie z tym, co mówią gwiazdy, będą dużo czasu spędzać w domu, co sprzyja eksperymentom kulinarnym. W trakcie poszukiwań nowych i zdrowych smaków odkryją walory kombucza — grzyba herbacianego, z którego przygotowuje się napój.
Powstaje on wskutek fermentacji po dodaniu galaretowatej masy do herbaty. Zawiera wiele witamin (C i z grupy B) i składników mineralnych (m.in. magnez, żelazo, miedź). Zdaniem naukowców z Zakładu Bromatologii w Katedrze Toksykologii i Bromatologii na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi, napój z kombuczy reguluje metabolizm, odkwasza, wspomaga trawienie i oczyszcza krew. Może też wspomóc leczenie wrzodów i wzmocnić odporność (co potwierdziły wyniki badań naukowców z Defence Institute of Physiology and Allied Sciences w Delhi).
Co ważne, tego napoju nie można przyjmować w nadmiarze, gdyż może skutkować kwasicą mleczanową. Inne działania niepożądane to bóle głowy i wymioty.
Wodnik
Niezależny i niestawiający sobie granic Wodnik w 2017 roku będzie dążył do poznania nowych stylów życia i sposobów odżywiania się. W związku z rosnącym zainteresowaniem wegetarianizmem ulegnie modzie i podejmie próbę rezygnacji z pokarmów mięsnych (w tym ryb i owoców morza) oraz tych pochodzenia zwierzęcego, takich jak smalec.
Decyzję o przejściu na wegetarianizm zazwyczaj warunkują pobudki zdrowotne, moralne lub ekologiczne. Jednak dla Wodnika głównym motywem będzie chęć poznania nowego kulinarnego świata. Prawdopodobnie pójdzie o krok dalej i postanowi żyć w zgodzie z założeniami weganizmu, czyli wyeliminować pokarmy odzwierzęce. To doświadczenie zaowocuje nową wiedzą, którą będzie mógł podzielić się z innymi w trakcie długich rozmów o życiu.
Upodobania kulinarne Ryb i Baranów w 2017 roku
Ryby
Wrażliwe i towarzyskie Ryby o artystycznej duszy z ochotą będą odkrywać nowe smaki. Ze wszystkich trendów żywieniowych 2017 roku przypadnie im do gustu poke bowl, która zastępuje dotychczas popularną acai bowl, czyli danie ze zmiksowanych mrożonych jagód acai (należą do grona superfoods, są bogate w antyoksydanty usuwające wolne rodniki i obniżające zły cholesterol) posypanych bakaliami, granolą, orzechami i innych owocami (typowe śniadanie brazylijskie).
Tymczasem poke bowl to danie charakterystyczne dla mieszkańców Hawajów, a rozpowszechnione przez Amerykanów. Na tę potrawę składa się gorący ryż i zimne dodatki: surowa ryba, warzywa i przyprawy (czyli składniki sushi, z tą różnicą, że w przypadku poke bowl ryż jest ciepły). Istnieje wiele wersji tego dania: z makaronem, tofu czy amarantusem.
Baran
Barany potrzebują czasu, aby oswoić się ze zmianami, a jednocześnie nie lubią pozostawać w tyle. Dlatego też możliwe, że niektóre z trendów 2017 roku, które pokochają przedstawiciele innych znaków zodiaku, te osoby zignorują, w tym na przykład jedzenie większych ilości warzyw (w uszach Barana pokarmy roślinne brzmią mniej niż apetycznie).
Oznacza to, że w 2017 roku osoby spod tego znaku mogą przestrzegać dotychczas utrwalonych nawyków lub dążyć do ich poprawy, na przykład przywiązywać większą wagę do regularnego jedzenia śniadań. Dlaczego jest to tak istotne? Rano poziom glukozy jest niski, a jeśli się utrzyma, będziemy zmęczeni, pojawią się problemy ze snem. Śniadanie to inwestycja w sprawność umysłową i fizyczną. Przeciwdziała napadom głodu, usprawnia metabolizm, a my tracimy zbędne kilogramy.
Upodobania kulinarne Byków i Bliźniąt w 2017 roku
Byk
Osoby spod znaku Byka są znane z uporu, co oznacza, że jeśli sobie coś postanowią, osiągną cel. Rok 2017 to dobry czas, by przejść na drogę zdrowego odżywiania i zredukować masę ciała. Mogą zatem zacząć od picia zielonej herbaty po posiłkach, która zwiększa tempo przemiany materii i zmniejsza apetyt (to zasługa kofeiny, witaminy B, polifenoli i katechin). Działa moczopędnie, czym wspomaga proces oczyszczania organizmu z toksyn.
Ponadto napój ten zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów dzięki obecności przeciwutleniaczy (usuwają wolne rodniki), a także stymuluje krążenie. Ma pozytywny wpływ na stan skóry i sprawność umysłową — poprawia koncentrację uwagi i pobudza. Chociaż Byki bywają leniwe, zielona herbata jest bardzo łatwa do przygotowania, więc trudno będzie im znaleźć wymówkę od wprowadzenia tego zdrowego zwyczaju w życie.
Bliźnięta
Kolejne miesiące 2017 roku przyniosą zmiany w sposobie żywienia Bliźniąt. Chociaż dla osób spod tego znaku zodiaku typowa jest częsta zmiana zdania i nastroju, prawdopodobnie kilka panujących trendów wprowadzą do swojej kuchni i podejmą próbę wyjścia poza strefę komfortu.
Możliwe zatem, że skuszą się na poznanie smaków innych kuchni, w tym orientalnych. Gwiazdy wskazują, że może przypaść im do gustu kuchnia indyjska, szczególnie naan, czyli chlebek o kształcie kropli wypiekany z ciasta drożdżowego w glinianym cylindrycznym piecu i serwowany na ciepło jako dodatek do hinduskich dań. Skomplikowana natura Bliźniąt może popchnąć je w stronę eksperymentów kulinarnych.
Upodobania kulinarne Raków i Lwów w 2017 roku
Rak
Emocjonalność to powszechna cecha u osób spod znaku Raka. Z drugiej strony mają one fantazję, dlatego bez oporu i zbyt długiego namysłu wypróbują one dietę fleksitariańską, która nie wymaga zupełnej rezygnacji z pokarmów mięsnych (jak w przypadku wegetarianizmu czy weganizmu).
Zakłada ona spożywanie ograniczonej liczby posiłków mięsnych w tygodniu lub jedynie okazjonalnie, to znaczy w restauracji lub u znajomych. Natomiast w domu fleksitarianie stosują dietę bezmięsną. W niektórych źródłach ta dieta jest definiowana jako rodzaj wegetarianizmu. Jest popularna wśród osób, które chcą odżywiać się zdrowo, ale nie mają potrzeby całkowicie rezygnować z mięsa.
Lew
Dumny i odważny Lew, którego wyróżnia kreatywność w każdej dziedzinie życia, w 2017 roku będzie eksperymentował w kuchni, korzystając głównie z produktów kokosowych: wiórków, oleju, mleka. Miłość osób spod tego znaku do kokosa ma dobre strony.
To produkt o wyjątkowych właściwościach odżywczych i zdrowotnych. Jest bogaty w składniki mineralne (potas, fosfor i magnez), błonnik pokarmowy i nasycone kwasy tłuszczowe, które nie są odkładane jako materiał zapasowy, ale stanowią łatwo dostępne źródło energii.
Orzech kokosowy nie jest jednak zalecany osobom mającym nieprawidłowy profil lipidowy, ponieważ zawarte w nim kwasy nasycone mogą podwyższać stężenie frakcji LDL. Osoby zdrowe mogą go jednak spożywać w umiarkowanych ilościach bez obawy o swoje zdrowie. Zawiera ok. 360 kcal w 100 g produktu, średnio tylko 15 g węglowodanów i jest bogaty w błonnik (9 g/100 g produktu), wapń i żelazo. Jest to produkt, który nie zawiera cholesterolu.
Upodobania kulinarne Panien i Wag w 2017 roku
Panna
Panny są osobami zorganizowanymi, zdyscyplinowanymi o konserwatywnych poglądach, dlatego w tym roku, zamiast próbować nowych smaków i zgłębiać tajniki trendów żywieniowych, będą troszczyć się o jakość posiłków i prawidłowe ich przygotowanie.
Dotyczy to m.in. świadomego wyboru produktów w sklepie (czytanie etykiet produktów, rezygnowanie z tych, które zawierają składniki o skomplikowanych nazwach), który sprawia, że Panny jedzą zdrowiej (szczególne lubią sałatki, które przygotowują z ekologicznych warzyw i owoców). Ponadto pragmatyczna natura nakazuje im dążyć do ograniczenia ilości wyrzucanej żywności (jej marnotrawienia) i czasu poświęconego na zakupy (do sklepu Panny wyruszają z listą).
Waga
Dyplomacja i dążenie do równowagi to mocne strony Wag. Nie oznacza to jednak, że osoby spod tego znaku, nie chowają urazy do nikogo ani niczego. Rok 2017 jest okazją do tego, aby zwalczyć uprzedzenia w stosunku do niektórych zielonych roślin, m.in. wodorostów.
Są one spożywane w Azji od wieków, to składnik m.in. sushi. Chociaż docenia się ich właściwości prozdrowotne, wiele osób wciąż woli przyjmować je w postaci suplementów diety niż jeść. Wodorosty są bardzo zdrowe i bogate w składniki odżywcze (witaminy, takie jak A, C, D i K, mineralne: żelazo, magnez i jod) oraz chlorofil. Niektóre z nich zawierają więcej wapnia niż mleko i białka niż mięso! Składniki wodorostów chronią przed miażdżycą i nowotworami, usprawniają trawienie. Są polecane osobom, które dbają o linię.
Zobacz także: Zaskakujące objawy cukrzycy. Często nie wiążemy ich z chorobą
Upodobania kulinarne Skorpionów i Strzelców w 2017 roku
Skorpion
Zaradny i skryty z natury Skorpion w 2017 roku pokocha wegańskie hamburgery. Dlaczego? W wielu kwestiach doszukuje się on drugiego dna, a tego typu wyroby to zazwyczaj mieszanka wielu składników. Do ich przygotowania można wykorzystać m.in. soczewicę, kaszę jaglaną i buraki albo kaszę gryczaną i pieczarki. Te odpowiedniki mięsnych potraw warto przygotować również z tofu.
Innym trendem żywieniowym, który powinien smakować osobom spod znaku Skorpiona, jest dżakfrut, czyli owoc drzewa bochenkowego o soczystym żółtym miąższu (w konsystencji podobny do papai). To największy owoc na świecie! Można go spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej: jako składnik sałatek, deserów, sosów do mięs i ryb. Nasiona dżakfruta to źródło białka i składników mineralnych (potasu, magnezu, manganu i żelaza), witaminy B i C, dlatego warto je miksować i dodawać do owsianki lub prażyć i jeść między posiłkami. Dżakfrut sprawdzi się również jako potreningowa przekąska, dostarczając organizmowi węglowodanów i błonnika.
Strzelec
Osoby spod znaku Strzelca kochają wolność i podróże, które są okazją do poznawania nowych smaków, dlatego prawdopodobnie przypadnie im do gustu danie makaronowe — noodle z edamamem, czyli zieloną soją (świeżą fasolką sojową, przekąską, która jest przetwarzana podczas wyrobu mleka i sosu sojowego oraz tofu). Indyjskie jedzenie było popularne w trakcie ostatnich miesięcy ubiegłego roku i ten trend będzie miał swoją kontynuację w 2017 roku.
Edamame zawiera witaminę K i z grupy B, błonnik pokarmowy i zdrowe nienasycone tłuszcze. Dostarcza dobrze przyswajalnego białka. Jest źródłem izoflawonów sojowych, które według wyników badań naukowców wykazują właściwości antynowotworowe i zapobiegają schorzeniom serca. Zieloną soję można wykorzystać jako składnik sałatek, zup i dodatek do ryżu. Znajdziemy ją w sklepach ze zdrową żywnością. Warto po nią sięgać na diecie: błonnik daje uczucie sytości i zmniejsza apetyt, a kwasy przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej.
Zobacz także: Oto grupa krwi, która zwiększa ryzyko choroby wrzodowej
Przeczytaj także:
- Oczyszcza jelito grube i wysmukla talię. Pij przez 7 dni
- Tyle cukru możesz dodać do kawy, aby nie zaszkodzić swojemu sercu
- Najgorszy wybór na śniadanie. Większość z nas tak jada
- Dziwna fobia. Niektórzy nie rozumieją, jak można się ich bać
- Ta choroba dotyka ok. 8 mln Polaków. Sprawdź, czy jesteś w grupie ryzyka