Uważaj, gdy robisz przetwory. Banalny błąd może się odbić na zdrowiu
Domowe przetwory z owoców to doskonały sposób, by zatrzymać smak lata na dłużej. Choć ich przygotowanie nie jest trudne, łatwo popełnić błąd. Konsekwencje mogą być bardzo poważne.
1. Błąd przy robieniu przetworów
Smak domowych konfitur bije na głowę ten ze sklepowych słoików. Zajadając się więc świeżymi truskawkami, malinami, czy czereśniami, warto część owoców wykorzystać na przetwory.
Tym bardziej, że przepisy na domowe dżemy są zazwyczaj banalne i nie trzeba mieć wyjątkowych umiejętności czy doświadczenia, by je przygotować.
Jeśli do tego dodamy korzyści dla zdrowia płynące z naturalnych wyrobów, bez konserwantów i polepszaczy, mamy komplet argumentów, by zacząć domową produkcję.
Kluczowe są jednak zasady bezpieczeństwa, których należy przestrzegać za każdym razem, kiedy bierzemy się za przygotowanie domowych przetworów. Łatwo popełnić błąd, przez który możemy nawet wylądować w szpitalu.
Podstawa to oczywiście higiena rąk, które należy umyć zanim zabierzemy się do pracy. Główny Inspektorat Sanitarny wskazuje, by myć ręce "tak często, jak to możliwe, w szczególności przed rozpoczęciem pracy oraz przed kontaktem z żywnością".
Czysty powinien być także sprzęt, którego używamy w kuchni oraz blaty robocze.
2. Czyste ręce to nie wszystko
Do przygotowywania przetworów należy używać świeżych, dojrzałych i nieuszkodzonych owoców czy warzyw (spleśniałe i uszkodzone należy wyrzucić, a pozostałe dokładnie umyć).
GIS zwraca też uwagę, by przygotowywać przetwory zgodnie z przepisem uwzględniającym odpowiednią ilość cukru, soli lub octu, które utrwalają żywność.
Równie istotne jest pakowanie. Należy do tego używać tylko czystych szklanych pojemników z wieczkami twist-off, które są fabrycznie nowe, lub słoików typu wek czy butelek (nie mogą być uszkodzone i wcześniej powinny być wyparzone).
Po przełożeniu przetworów do słoików, należy je szczelnie zamknąć wyjałowionym wieczkiem lub przykrywką. W przypadku przetworów owocowych/warzywnych czy soków zalecana jest pasteryzacja (podgrzanie produktu do temp. 65-85 stopni Celsjusza, trwa minimum 30 minut, a dla produktów o długim okresie przechowywania – trzy razy w 24-godzinnych odstępach).
Po sprawdzeniu, czy słoiki zostały dobrze zakręcone, należy je ustawić do góry dnem i odstawić do osytgnięcia w zacienionym miejscu.
Gotowe przetwory (opisane, z datą wytworzenia) powinny być przechowywane w chłodnych, suchych i przewiewnych pomieszczeniach. Zbyt wysoka wilgotność w pomieszczeniu może sprawić, że zawartość słoików się zepsuje.
3. Groźna pleśń
Częstym błędem jest zakręcanie słoików wieczkami, które były używane w poprzednim sezonie. Tymczasem nieszczelne zamknięcie to prosta droga do pleśni, która nawet w niewielkiej ilości może być bardzo szkodliwa.
Pleśń z łatwością "infekuje" produkty spożywcze. Może prowadzić do rozwoju alergii, problemów z układem oddechowym i pokarmowym.
Negatywnie wpływa na naszą odporność i może doprowadzić do zatrucia. Według naukowców, substancje zawarte w pleśni mogą przyczynić się do rozwoju komórek rakowych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl