Trwa ładowanie...

W tym przypadku trzymaj się z daleka. Więcej szkody niż pożytku

Avatar placeholder
20.02.2024 12:56
Kto powinien zrezygnować z kiszonek?
Kto powinien zrezygnować z kiszonek? (Getty Images)

Kiszonki, co do zasady, są elementem zdrowej diety wspierającej mikroflorę jelitową. Nie dla każdego będą one jednak odpowiednim wyborem żywieniowym. Jakie są przeciwwskazania do ich spożywania?

spis treści

1. Kiszonki – probiotyczne bogactwo

Kapusta kiszona, ogórki kiszone czy kimchi są cenione za swoje właściwości probiotyczne.

Regularne włączanie kiszonek do diety może przyczynić się do zwiększenia różnorodności mikrobioty jelitowej, co ma kluczowe znaczenie dla ogólnego stanu zdrowia. Warto jednak pamiętać, że skuteczność "diety probiotycznej" może różnić się w zależności od stanu i potrzeb organizmu.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Szczególną ostrożność podczas spożywania kiszonek powinny zachować osoby cierpiące na zespół nadmiernego wzrostu bakterii w jelitach (SIBO), dla których fermentowane produkty mogą przynieść więcej szkody niż pożytku.

2. Kiedy zrezygnować z kiszonek?

Zespół nadmiernego wzrostu bakterii w jelitach (SIBO) to stan, w którym dochodzi do nadmiernej kolonizacji bakterii w jelicie cienkim. W prostej linii prowadzi to do wzdęć, biegunek, bólu brzucha.

Osoby cierpiące na SIBO powinny podchodzić do kiszonek z dużą ostrożnością, gdyż probiotyki zawarte w tych produktach mogą nasilać objawy poprzez dalsze zwiększenie liczby bakterii w miejscu, gdzie ich nadmiar już występuje.

"Dziurawi" jelita. Popularny olej na cenzurowanym
"Dziurawi" jelita. Popularny olej na cenzurowanym

Znalazł zastosowanie w kosmetyce oraz kuchni, należy do popularnych olejów wykorzystywanych na całym

przeczytaj artykuł

3. Jakie są alternatywy?

W przypadku osób z SIBO kluczowe jest znalezienie równowagi w diecie, która wspiera zdrowie jelit i nie nasila przy tym bolesnych objawów. Ważne jest, aby skonsultować się z lekarzem gastrologiem lub dietetykiem, który pomoże opracować indywidualny plan żywieniowy.

Czasami zalecane jest tymczasowe ograniczenie spożywania produktów fermentowanych na rzecz innych źródeł probiotyków (np. suplementów), które mogą być lepiej dostosowane do potrzeb pacjenta.

4. Diagnoza SIBO

Rozpoznanie SIBO wymaga dokładnej diagnostyki, dlatego przy wystąpieniu objawów sugerujących nadmierny wzrost bakterii w jelitach (np. brzuch "jak balon" po spożyciu określonych pokarmów), niezbędne jest skonsultowanie się z lekarzem specjalistą. Wówczas możliwe jest przyjęcie odpowiedniego podejścia leczniczego i dietetycznego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze