Trwa ładowanie...

Walczysz z wagą i cholesterolem? Te produkty przyspieszą efekty

 Aleksandra Zaborowska
15.06.2024 18:17
Jedz jak najczęściej. Obniżą cholesterol, wygaszają stany zapalne
Jedz jak najczęściej. Obniżą cholesterol, wygaszają stany zapalne (Getty Images)

Wysoki poziom cholesterolu i nadwaga lub otyłość często idą w parze i mogą nieść wiele zagrożeń dla zdrowia, z czego choroby sercowo-naczyniowe to tylko niektóre z nich. Jak się przed nimi uchronić? Najważniejszym krokiem jest dieta.

spis treści

1. Niski IG to podstawa

Chociaż dobór diety z uwagi na indeks glikemiczny rekomendowany jest w szczególności pacjentom zmagającym się z cukrzycą i innymi zaburzeniami glikemii i insuliny, w rzeczywistości choroby te są często powiązane także z nadwagą, otyłością, podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi i innymi zaburzeniami metabolicznymi.

Naukowcy są więc zdania, że stosowanie diety IG jest korzystne dla większej ilości pacjentów niż tylko ci ze zdiagnozowaną nieprawidłową glikemią.

Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym dłużej utrzymują sytość, dłużej się trawią i są znacznie wolniej wchłaniane niż te o wysokim IG. Mogą być więc nieocenioną pomocą w diecie osób walczących o redukcję wagi i poprawę profilu lipidowego.

Zobacz film: "Przepis na poranna herbatę, która przyśpieszy metabolizm"

2. Zdrowe produkty za grosze

Podstawą diety IG są produkty, które nie powodują nagłych wyrzutów glukozy i insuliny, ale pozwalają im uwalniać się stopniowo, nie przyczyniając się do spadków energii, osłabienia, napadów "wilczego głodu" oraz poczucia głodu wkrótce po jedzeniu. Które z nich są więc szczególnie polecane w diecie rekomendowanej osobom obarczonym cholesterolem i nadprogramowymi kilogramami?

2.1. Jagody i borówki

Owoce te są nie tylko niezwykle bogate w witaminy i przeciwutleniacze, ale także zawierają relatywnie niedużo cukru w porównaniu z innymi owocami. Mają w sobie także spore dawki błonnika, który pomaga zachować uczucie sytości na dłużej. Ponadto, wspierają wygaszanie stanów zapalnych w organizmie.

2.2. Owies

Nie od dziś wiadomo, że owsianki to jeden z najlepszych i najzdrowszych wyborów na śniadanie - nie tylko w specjalistycznej diecie, ale praktycznie dla każdego. To prawdziwa bomba błonnikowa, która dodatkowo obniża poziom cholesterolu poprzez wiązanie się z kwasami żółciowymi w organizmie.

2.3. Strączki

Rośliny takie jak groch, fasola czy ciecierzyca mają niską zawartość tłuszczu, a jednocześnie są niezwykle bogate w białko, które również zapewnia długotrwałą sytość i energię, a, dostarczane w odpowiednich ilościach, zapobiega utracie masy mięśniowej w procesie odchudzania.

2.4. Orzechy

Choć orzechy mogą wydawać się kosztowne, w diecie na cholesterol i utratę wagi zaleca się spożywanie ich w bardzo niewielkich ilościach. Dlaczego więc tak ważne jest ich wprowadzenie? Orzechy i pestki to bogate źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które skutecznie zbijają “zły” cholesterol LDL, a także wspierają zachowanie zdrowego mózgu, serca i odporności.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze