Trwa ładowanie...

Najdroższa roślina na świecie rośnie w Polsce. Tyle kosztuje kilogram

 Katarzyna Prus
07.05.2024 12:30
"Japoński chrzan" rośnie w Polsce i kosztuje krocie. Jedyny taki w Europie
"Japoński chrzan" rośnie w Polsce i kosztuje krocie. Jedyny taki w Europie (Getty Images)

"Japoński chrzan" to zdrowotna bomba, ale bardzo kosztowna. Jeśli chcemy mieć pewność, że na talerzu wyląduje ten prawdziwy, musimy liczyć się ze sporym wydatkiem. Kilogram wasabi z uprawy pod Radomiem kosztuje nawet 1,5 tys. zł.

spis treści

1. Kosztowne wasabi

Choć wasabi to przysmak pochodzący z Japonii, można go mieć na wyciągnięcie ręki również w Polsce.

Pod Radomiem znajduje się jedyna w Europie kontynentalnej uprawa wasabi. Jakość musi jednak kosztować. Japoński chrzan to prawdopodobnie najdroższa roślina spożywcza na świecie - za kilogram trzeba zapłacić nawet 1,2 - 1,5 tys. zł.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

To, co widzimy na półkach w supermarketach, choć niewątpliwie tańsze, często nie jest prawdziwym wasabi.

- Generalnie wszystkie pasty czy proszki dostępne w sklepach mają mało wspólnego z prawdziwym wasabi. Począwszy od smaku, konsystencji i kończąc na kolorze, który w przypadku świeżo startych past będzie mieć kolor ciemnozielony, jasnozielony lub żółty. Nie wspominając już o właściwościach leczniczych, które posiada tylko świeże wasabi – tłumaczyła w rozmowie z money.pl Agnieszka Firlej z rodzinnego gospodarstwa Wasabi Farm Poland.

Wasabi ma wiele leczniczych właściwości
Wasabi ma wiele leczniczych właściwości (Getty Images)

Wyjaśnia też, że wasabi tak naprawdę nie jest chrzanem, a rośliną kapustną.

To jedna z najtrudniejszych na świecie roślin w uprawie. Wymaga specyficznych warunków, a tym samym ciężkiej pracy. Dlatego też uprawy nie są rozpowszechnione, a ich loalizację większość plantatorów trzyma w tajemnicy. Wiadomo jedynie, że w Europie, oprócz uprawy, którą zajmuje się rodzina pani Agnieszki jest druga na Wyspach Brytyjskich.

Polacy uprawiają wasabi odmiany Daruma. Ta roślina jest jadalna w całości. Najbardziej ostre jest kłącze, ale i liście z ogonkami mają pikantny posmak.

Dostęp do świeżch kłączy wasabi spod Radomia mają aktualnie tylko szefowie kuchni. Na razie nie trafiają one do sklepów m.in. ze względu na cenę. Kilogram kosztowałby nawet 1,5 tys. zł.

2. Na raka i trawienie

Wasabi to roślina niezwykle uniwersalna, nadaje się nie tylko do sushi, ale również wielu innych dań, a nawet do deserów.

Wasabi sprawdzi się jednak nie tylko w kuchni, bo ma wiele leczniczych właściwości i jest prawdziwą skarbnicą witamin oraz minerałów. Obfituje w witaminę C, witaminę A, potas, sód, magnez.

Pobudza też wydzielanie soków trawiennych, więc zaleca się ją przy niestrawności i problemach jelitowych. Ze względu na zawartość błonnika jest świetnym środkiem na zaparcia.

Ponadto roślina działa też bakterio- i grzybobójczo. Dobrze radzi sobie z między innymi z Helicobacter pylori, która to bakteria przyczynia się do rozwoju wrzodów żołądka. W wasabi wiele jest również związków siarki, które są w stanie zahamować ekspansję bakterii z rodziny Streptococcus.

W wasabi znaleźć można również blisko dwadzieścia różnych rodzajów izotiocyjanianów (są one również składnikiem brukselki, kapusty, jarmużu). Mogą one pomóc w hamowaniu rozwój nowotworów. To im wasabi zawdzięcza charakterystyczny ostry smak.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze