Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: mgr inż. Katarzyna Krupińska

Wasabi - charakterystyka, układ pokarmowy, działanie bakteriobójcze, próchnica

 Agnieszka Gotówka
09.04.2021 17:36
Wasabi - charakterystyka, układ pokarmowy, działanie bakteriobójcze, próchnica
Wasabi - charakterystyka, układ pokarmowy, działanie bakteriobójcze, próchnica

Wasabi – japoński chrzan o bardzo ostrym smaku – jest niezbędny do przygotowania sushi i sashimi. Mało kto jednak wie, że bylina ta wykazuje działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze, reguluje trawienie oraz pomaga chronić przed nowotworem.

spis treści

1. Charakterystyka wasabi

Wasabi jest powszechnie stosowane w kuchni japońskiej. Należy do rodziny kapustowatych, uprawia się je w specjalnych poletkach tarasowych od XVIII wieku. Wasabi było już znane w Japonii w erze Nara (710-793) jako medyczne ziele i jako antidotum na zatrucia pokarmowe. Z piśmiennictwa wynika, że może chronić przed astmą oraz wykazuje własności podobne do antybiotyku.  Od setek lat wasabi uważane było za dobry środek bakteriobójczy i grzybobójczy, stąd zaczęto je dodawać do sushi.

2. Chrzan japoński

Chrzan japoński pobudza wydzielanie soków trawiennych. Jego stosowanie zaleca się w niestrawności. W sposób naturalny oczyszcza organizm z toksyn. Zawiera ponadto błonnik pokarmowy, stąd przyprawę tę uznaje się za skuteczny lek na zaparcia.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"
Produkty z kuchni japońskiej, które podnoszą odporność
Produkty z kuchni japońskiej, które podnoszą odporność [7 zdjęć]

Nie od dziś wiadomo, że Japończycy cieszą się dobrym zdrowiem i słyną z długowieczności. Ich sekret

zobacz galerię

3. Działanie bakteriobójcze wasabi

Chrzan japoński poleca się spożywać w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienie i grypę. Dowiedziono bowiem, że roślina ta wykazuje zdolność neutralizowania niektórych szczepów bakterii, wirusów i grzybów. Dobrze radzi sobie z między innymi z Helicobacter pylori, która to bakteria przyczynia się do rozwoju wrzodów żołądka.

Spożywanie wasabi ułatwia ponadto oddychanie. Pomaga oczyścić drogi oddechowe, udrażnia nos i zatoki.

Właściwości wasabi są imponujące. To ponadto prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Obfituje w witaminę C, witaminę A, potas, sód, magnez.

W wasabi znaleźć można również blisko dwadzieścia różnych rodzajów izotiocyjanianów (są one również składnikiem brukselki, kapusty, jarmużu). A te – jak przekonują niektórzy badacze – są w stanie zahamować rozwój nowotworów. To właśnie izotiocyjaniany odpowiadają za piekący smak japońskiego chrzanu.

Przeczytaj koniecznie

4. Jak zwalczyć próchnicę?

W wasabi wiele jest również związków siarki, które są w stanie zahamować ekspansję bakterii z rodziny Streptococcus. Nieco dokładniej temu zagadnieniu przyjrzał się dr Hideki Masuda z Material Research and Development Laboratories at Ogawa & Co., Ltd. w Japonii, który wraz ze swoim zespołem orzekł, że wasabi jest w stanie zapobiec próchnicy zębów. Wyniki prowadzonych w tym zakresie badań przedstawiono na Międzynarodowym Kongresie Chemicznym.

Związki siarki według niektórych badaczy mają również zapobiegać niektórym typom nowotworów, przeciwdziałać astmie oskrzelowej, jak również zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy.

Świeżo starty korzeń wasabi ma najwięcej walorów prozdrowotnych
Świeżo starty korzeń wasabi ma najwięcej walorów prozdrowotnych (123RF)

5. Wasabi w Polsce

Liczne właściwości prozdrowotne ma jedynie świeżo starty korzeń japońskiego chrzanu, który w Polsce jest trudno dostępny. Uprawianie wasabi w domu jest trudne, choć niektóre osoby próbują to robić. Wasabi wymaga szczególnych warunków uprawowych (wodnych i klimatycznych).

Na wyciągnięcie ręki mamy jednak zielone pasty, które zawierają jedynie kilka procent omawianej rośliny. Jej smak wzbogacony jest gorczycą, chrzanem i przyprawami, a kolor zawdzięcza barwnikowi. Przed zakupem warto więc upewnić się, jaki jest procentowy udział wasabi w danym produkcie (im więcej, tym lepiej).

Pasta wasabi, jaką kupić można w niemal każdym hipermarkecie, ma niezwykle ostry (wręcz palący) smak. A jak przekonują smakosze japońskiej kuchni, którzy mieli szczęście smakować świeżo startej rośliny, prawdziwe wasabi jedynie ogrzewa gardło i daje uczucie przyjemnego ciepła w zatokach.

Smak wasabi jest charakterystyczny, stosunkowo łatwo rozpoznawalny. Stanowi prawdziwą gratkę dla smakoszy kuchni japońskiej. Jest przy tym zdrową i wartościową przyprawą.

6. Ile kalorii ma wasabi?

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 20 g (1 łyżka)
Wartość energetyczna 292 kcal 58,4 kcal
Białko 2,23 g 0,45 g
Węglowodany 46,1 g 9,23 g
Cukier 13,20 g 2,64 g
Błonnik 6,10 g 1,22 g
Tłuszcz 10,90 g 2,18 g
Tłuszcze nasycone 2,03 g 0,41 g
Tłuszcze jednonienasycone 4,41 g 0,88 g
Tłuszcze wielonienasycone 3,63 g 0,73 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 0 mg 0 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze