Wasabi - charakterystyka, układ pokarmowy, działanie bakteriobójcze, próchnica
Wasabi – japoński chrzan o bardzo ostrym smaku – jest niezbędny do przygotowania sushi i sashimi. Mało kto jednak wie, że bylina ta wykazuje działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze, reguluje trawienie oraz pomaga chronić przed nowotworem.
1. Charakterystyka wasabi
Wasabi jest powszechnie stosowane w kuchni japońskiej. Należy do rodziny kapustowatych, uprawia się je w specjalnych poletkach tarasowych od XVIII wieku. Wasabi było już znane w Japonii w erze Nara (710-793) jako medyczne ziele i jako antidotum na zatrucia pokarmowe. Z piśmiennictwa wynika, że może chronić przed astmą oraz wykazuje własności podobne do antybiotyku. Od setek lat wasabi uważane było za dobry środek bakteriobójczy i grzybobójczy, stąd zaczęto je dodawać do sushi.
2. Chrzan japoński
Chrzan japoński pobudza wydzielanie soków trawiennych. Jego stosowanie zaleca się w niestrawności. W sposób naturalny oczyszcza organizm z toksyn. Zawiera ponadto błonnik pokarmowy, stąd przyprawę tę uznaje się za skuteczny lek na zaparcia.
3. Działanie bakteriobójcze wasabi
Chrzan japoński poleca się spożywać w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienie i grypę. Dowiedziono bowiem, że roślina ta wykazuje zdolność neutralizowania niektórych szczepów bakterii, wirusów i grzybów. Dobrze radzi sobie z między innymi z Helicobacter pylori, która to bakteria przyczynia się do rozwoju wrzodów żołądka.
Spożywanie wasabi ułatwia ponadto oddychanie. Pomaga oczyścić drogi oddechowe, udrażnia nos i zatoki.
Właściwości wasabi są imponujące. To ponadto prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Obfituje w witaminę C, witaminę A, potas, sód, magnez.
W wasabi znaleźć można również blisko dwadzieścia różnych rodzajów izotiocyjanianów (są one również składnikiem brukselki, kapusty, jarmużu). A te – jak przekonują niektórzy badacze – są w stanie zahamować rozwój nowotworów. To właśnie izotiocyjaniany odpowiadają za piekący smak japońskiego chrzanu.
Przeczytaj koniecznie
4. Jak zwalczyć próchnicę?
W wasabi wiele jest również związków siarki, które są w stanie zahamować ekspansję bakterii z rodziny Streptococcus. Nieco dokładniej temu zagadnieniu przyjrzał się dr Hideki Masuda z Material Research and Development Laboratories at Ogawa & Co., Ltd. w Japonii, który wraz ze swoim zespołem orzekł, że wasabi jest w stanie zapobiec próchnicy zębów. Wyniki prowadzonych w tym zakresie badań przedstawiono na Międzynarodowym Kongresie Chemicznym.
Związki siarki według niektórych badaczy mają również zapobiegać niektórym typom nowotworów, przeciwdziałać astmie oskrzelowej, jak również zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy.
5. Wasabi w Polsce
Liczne właściwości prozdrowotne ma jedynie świeżo starty korzeń japońskiego chrzanu, który w Polsce jest trudno dostępny. Uprawianie wasabi w domu jest trudne, choć niektóre osoby próbują to robić. Wasabi wymaga szczególnych warunków uprawowych (wodnych i klimatycznych).
Na wyciągnięcie ręki mamy jednak zielone pasty, które zawierają jedynie kilka procent omawianej rośliny. Jej smak wzbogacony jest gorczycą, chrzanem i przyprawami, a kolor zawdzięcza barwnikowi. Przed zakupem warto więc upewnić się, jaki jest procentowy udział wasabi w danym produkcie (im więcej, tym lepiej).
Pasta wasabi, jaką kupić można w niemal każdym hipermarkecie, ma niezwykle ostry (wręcz palący) smak. A jak przekonują smakosze japońskiej kuchni, którzy mieli szczęście smakować świeżo startej rośliny, prawdziwe wasabi jedynie ogrzewa gardło i daje uczucie przyjemnego ciepła w zatokach.
Smak wasabi jest charakterystyczny, stosunkowo łatwo rozpoznawalny. Stanowi prawdziwą gratkę dla smakoszy kuchni japońskiej. Jest przy tym zdrową i wartościową przyprawą.
6. Ile kalorii ma wasabi?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 20 g (1 łyżka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 292 kcal | 58,4 kcal |
Białko | 2,23 g | 0,45 g |
Węglowodany | 46,1 g | 9,23 g |
Cukier | 13,20 g | 2,64 g |
Błonnik | 6,10 g | 1,22 g |
Tłuszcz | 10,90 g | 2,18 g |
Tłuszcze nasycone | 2,03 g | 0,41 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 4,41 g | 0,88 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 3,63 g | 0,73 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |