WHO zaleca 30 g dziennie. Wymiata złogi jelitowe, zbija cholesterol
Czy z cholesterolem można wygrać stosując domowe sposoby? Oczywiście, ale wymaga to kilku zmian w diecie. Na początek mniej śmieciowego jedzenia i więcej błonnika. Jakie będą efekty?
1. Zrezygnuj ze śmieciowego jedzenia
Fast-foody, gotowe ciasta i słodycze to prawdziwa bomba tłuszczów trans. Dieta oparta na "śmieciowym jedzeniu" sprzyja wielu poważnym chorobom m.in. zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy oraz choroby niedokrwiennej serca, zawału czy udaru, które są jej konsekwencjami.
Dlaczego tak się dzieje? Tłuszcze trans zwiększają poziom "złego" cholesterolu LDL, a ponadto obniżają stężenie "dobrego" HDL. Ponadto tłuszcze trans zwiększają poziom trójglicerydów we krwi.
W jakich produktach tłuszczów trans jest najwięcej? Zawierają je utwardzane tłuszcze roślinne na bazie oleju palmowego, a także gotowe ciasta, słodycze, fast-foody, dania typu instant, zupy w proszku czy gotowe sosy.
2. Jak najwięcej nienasyconych kwasów tłuszczowych
Czym zastąpić niezdrowe jedzenie bogate w tłuszcze trans. Warto sięgnąć po nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomogą obniżyć poziom "złego" cholesterolu.
Taka dieta to jeden z elementów profilaktyki miażdżycy i chorób układu krążenia, a także cukrzycy typu 2.
Wśród kwasów nienasyconych najcenniejsze są kwasy omega-3, które znaleźć można m.in. w tłustych rybach (np. w łososiu, makreli, tuńczyku), nasionach i orzechach. To m.in. na tych produktach oparta jest dieta śródziemnomorska, która jest uważana za najzdrowszą, przez co zaleca ją wielu lekarzy.
3. Błonnik chłonie cholesterol jak gąbka
W walce z cholesterolem nieocenionym sprzymierzeńcem jest także błonnik, który skutecznie "wymiata" złogi jelitowe.
Ma też inną supermoc. Jego cząsteczki są w jelicie jak gąbka - ograniczają wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów do krwi. Dzięki temu możemy obniżć poziom "złego" cholesterolu LDL, przy zachowaniu odpowiedniego stężenia cholesterolu HDL.
WHO zaleca, by dziennie spożywać między 20 a 40 gramów błonnika (dawka dla osób dorosłych).
Źródła błonnika:
- płatki owsiane,
- kasza gryczana,
- pełnoziarniste makarony i pieczywo,
- warzywa (np. groch, fasola, marchew, brokuł),
- owoce (np. jabłka, gruszki, maliny, śliwkki, banany, pomarańcze)
- pestki dyni, nasiona chia, sezam,
- orzechy, migdały.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl