"Witamina życia" chroni przed rakiem jelit, trzustki. 3 produkty zawierają jej najwięcej
Witamina B12, znana również jako kobalamina, jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z potencjalnego niedoboru tej witaminy, a jej brak może prowadzić do poważnych problemów. Na szczęście wystarczy zwiększyć spożycie określionych produktów, aby zapewnić sobie odpowiednią ilość kobalaminy.
1. Niebezpieczeństwo niedoboru witaminy B12
Witamina B12 jest niezwykle ważna dla naszego zdrowia, mówi się o niej, że to "witamina życia". Jest niezbędna do prawidłowego metabolizmu białek, węglowodanów i tłuszczów, a także do procesów krwiotwórczych, wzrostu organizmu, podziałów komórkowych i produkcji osłonki mielinowej, która chroni nasze neurony.
Pierwszymi objawami niedoboru witaminy B12, znanego również jako hipokobalaminemia, mogą być uczucie zmęczenia, a następnie pojawiają się kolejne objawy ze strony układu nerwowego, takie jak mrowienie w obrębie kończyn, dezorientacja, zaburzenia pamięci i koncentracji, problemy z równowagą, a także zaburzenia nastroju.
Badania naukowe wskazują, że odpowiednia ilość kobalaminy w organizmie może chronić przed takimi chorobami, jak alzheimer, parkinson, depresja, a nawet nowotwory, jak rak jelit, trzustki, okrężnicy, pęcherzyka żółciowego, piersi i macicy.
2. Niedobór kobalaminy nie tylko u wegan
Często mówi się, że na niedobór witaminy B12 narażone są osoby, które nie spożywają pokarmów odzwierzęcych. Jednakże niedobór witaminy B12 może również wystąpić u osób cierpiących na różne schorzenia układu pokarmowego, takie jak celiakia, alergie pokarmowe, czy choroby zapalne jelit lub żołądka.
Problem ten może również dotyczyć osób z zaburzeniem związanym z produkcją śliny, zwanym kserostomią, które dotyka diabetyków, ale także pacjentów stosujących leki powodujące suchość w jamie ustnej, takie jak leki na nadciśnienie, psychotropy czy opioidy. Ostatnią grupą są seniorzy – u osób powyżej 65. roku życia niedobory witaminy B12 mogą dotyczyć nawet 20 proc. populacji.
3. Spożywaj te produkty codziennie
Kobalamina znajduje się głównie w produktach odzwierzęcych. Szczególnie bogate w nią są:
podroby – tzw. piąta ćwiartka, do której zaliczamy nerki czy wątróbkę; największe stężenie witaminy B12 znajdziemy w wątrobie wołowej – to aż 71 mikrogramów na 85 g mięsa,
jajka – dwa duże jajka dostarczą nam ponad jeden mikrogram witaminy B12, a dodatkowo są one doskonałym źródłem wszystkich witamin z grupy B, niezbędnych dla układu neurologicznego,
małże – 100 g tych owoców morza zawiera niemal 100 mikrogramów witaminy B12, co stanowi aż 4120 proc. dziennego zalecanego spożycia; osoby, które nie przepadają za owocami morza, mogą zamiast tego sięgnąć po tuńczyka – w 100 g tego ryby znajdziemy niemal dziesięć mikrogramów witaminy B12.
Witamina B12 jest obecna w każdym rodzaju czerwonego mięsa, a także w produktach nabiałowych, takich jak mleko, jogurty czy sery. Warto również spożywać produkty wzbogacane witaminą B12, które są coraz częściej dostępne na sklepowych półkach. Ten sposób jest szczególnie polecany weganom i wegetarianom.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl