Wpędzają w szpony cukrzycy. Taki cukier jest szczególnie groźny
Nadmiar cukru, szczególnie w postaci słodzonych napojów, a także zbyt mało błonnika w diecie to sprzymierzeńcy cukrzycy. Dietetyk wskazuje, jakie błędy żywieniowe mogą doprowadzić do rozwoju tej podstępnej i śmiertelnie groźnej choroby.
1. Nadwaga i otyłość głównym zagrożeniem
Nadwaga i otyłość mają największe znaczenie w rozwoju cukrzycy typu 2, która niesie ze sobą ryzyko śmiertelnie groźnych powikłań, przez co skraca życie nawet o 12 lat. Ryzyko tej choroby jest nawet kilkakrotnie wyższe niż w przypadku osób, które mają prawidłowa masę ciała.
- Osoby z nadwagą mają trzykrotnie wyższe ryzyko pojawienia się cukrzycy typu 2, a osoby otyłe są aż siedmikrotnie bardziej zagrożone rozwojem tej choroby - ostrzega w naraniu udostępnionym w serwisie YouTube dietetyk Bartosz Kulczyński.
- Budujące jest to, że jeśli cukrzyca jest spowodowana właśnie nadliczbowymi kilogramami, to redukacja masy ciała pozwala cofnąć tę chorobę. Dzięki skutecznemu odchudzaniu, możemy ustabilizowac poziom glukozy i wepchnąć cukrzycę w stan remisji - tłumaczy ekspert.
Sprawdzi się tu dietę redukcyjną, czyli o obniżonej kaloryczności. Dobry efekt można też uzyskać łącząc ją z dietą ketogeniczną lub stosując dietę niskowęglowodanową.
Ekspert odradza przejadanie się. Najlepiej zastąpić to jedną z zasad, która pomaga w osiągnięciu długowieczności, czyli najadaniem się w 80 proc..
2. Jak najmniej cukru
Dietetyk podkreśla, że szkodliwe jest spożywanie dużych ilości cukru, a szczególnie niebezpieczne są słodzone napoje.
- Ich regularne spożywanie wiąże się z wyższym o 20 proc. ryzykiem pojawienia się cukrzycy. A to dlatego, że cukier w formie płynnej jest o wiele lepiej przyswajalny i w efekcie zaburza naszą gospodarkę węglowodanową - tłumaczy Kulczyński.
Aby ustrzec się przed szkodliwym działaniem cukru, nie należy go spożywać w ilościach wyższych niż 25 ramów dziennie. Ponadto, warto ograniczyć słodzone napoje do maskymalnie jednej szklanki tygodniowo.
Rozwojowi cukrzycy typu 2 może też sprzyjać częste picie napojów dosładzanych sztucznymi słodzikami, takimi jak sacharyna, acesulfam, sukraloza i aspartam.
Taki efekt może wynikać m.in. z tego, że sztuczne substancje słodzące zaburzają skład mikrobioty jelitowej, a to prowadzi do zwiększenia oporności komórek i tkanek na działanie insuliny.
3. Brak błonnika sprzyja cukrzycy
Rozwojowi cukrzycy sprzyja też stosowanie diety niskobłonnikowej, bo błonnik pomaga uregulować poziom glukozy we krwi.
- Osoby, których jadłospis obfituje w błonnik mają nawet o 33 proc. mniejsze ryzyko rozwoju cukrzycy - zaznacza dietetyk.
Do rozwoju choroby przyczynia się też zby niskie spożycie warzyw i owoców. To najlepsze źródło przeciwutleniaczy (m.in. polifenoli, karotenoidów, witamin C i E), które mają zdolność do neutralizowania szkodliwej aktywności wolnych rodników. A to właśnie stres oksydacyjny, czyli nadmiar wolnych rodników jest jedną z przyczyn rozwoju cukrzycy.
Ekspert przypomina o witaminie D, której niedobór może prowadzić do insulinooporności, a ta do cukrzycy typu 2.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl